Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Emulacja w Bingo M - Astra G X16SZR

Featured Replies

Napisano

Witam,

Borykam się z ustawieniem emulacji w Bingo M do Astry II z silnikiem X16SZR - monowtrysk 8 zaworów.

Objawy:

1. Ustawienie emulacji standard H=0,025 i L= 0,025

- na noPb pływanie na jałowym od 500 do 1200 i nie idzie z miejsca ruszyć, na gazie lekkie pływanie na jałowym, ale jeździ na OK. Zapala się CHECK (za bogata lub uboga mieszanka)

2. Ustawienie emulacji H=0,4 i L=0,6

- po kilku dniach kangury na noPb, idzie jechać, ale powyżej 2000 rpm

występuje objaw tylko na ciepłym siniku. CHECK już się nie zapala. Niekiedy faluje na jałowym, ale od 800 do 1000 rpm.

3. Ustawienie emulacji H=0,6 i L=0,8

- podobnie jak w wariancje "2"

Dodam, że po resecie ECU, jest o.k. Na benzynie pracuje idealnie.

Napisano

A podglądnij czy jak są kangury to mieszanka na NoPB jest bogata czy uboga. W jakich wartościach napięć oscyluje mieszanka na LPG - może to problem masy.

Napisano
  • Autor

> A podglądnij czy jak są kangury to mieszanka na NoPB jest bogata czy uboga. W jakich wartościach

> napięć oscyluje mieszanka na LPG - może to problem masy.

Z moich obserwacji, na LPG oscyluje wolniej, od 0,1V do 0,8 V. Na noPb jak miałem możliwość podpięcia AB-COMa do sterownika ECU, to wartość sondy dochodziła do 1 V

Masę od centralki LPG mam podłączoną bezpośrednio pod ako, chyba że masa silnika, ale nie wydaje mi się. Podepnę się z lapkiem i zobaczę zachowanie sondy na noPb.

Napisano

> Z moich obserwacji, na LPG oscyluje wolniej, od 0,1V do 0,8 V. Na noPb jak miałem możliwość

> podpięcia AB-COMa do sterownika ECU, to wartość sondy dochodziła do 1 V

> Masę od centralki LPG mam podłączoną bezpośrednio pod ako, chyba że masa silnika, ale nie wydaje mi

> się. Podepnę się z lapkiem i zobaczę zachowanie sondy na noPb.

To jest OK. Nie ma się co czepiać masy. Czyli wskazuje, że jednak emulacja. Tak jak pisałem wcześniej podglądnij czy kangury z powodu za bogatej czy za ubogiej NoPB. Możesz na Bingo podglądnąć.

Napisano

ustaw na 0,8 0,8 sonda na masę, ale pojeździj z tymi ustawieniami ze 100 km, coby się samochód nauczył.

EDIT: sonda przebieg

Napisano

> ustaw na 0,8 0,8 sonda na masę, ale pojeździj z tymi ustawieniami ze 100 km, coby się samochód

> nauczył.

jak 0,8 /0,8 to po co sonda na masę ? icon_eek.gif

Napisano

> jak 0,8 /0,8 to po co sonda na masę ?

Przepraszam, coś mi się pomieszało od słońca chyba, oczywiście przebieg.

Napisano
  • Autor

> Przepraszam, coś mi się pomieszało od słońca chyba, oczywiście przebieg.

Byłem u gazownika, ale rozkładają ręce. Chcą jeszcze raz zdjąć mikser i jeszcze raz sprawdzić.

Podłączyliśmy się do ECU samochodu AB-COMem i trochę nas zdziwiły odczyty.

- Lambda na noPb w ECU ładnie pracowała, a Bingo pokazywało cały czas ubogo i niekiedy wskakiwało na bogato

- TPS w ECU na wolnych jest na poziomie 0,55 V, a w Bingo cały czas skacze od 0,2 do 0,35 V. Przy 3500 rpm w ECU jest około 2V, a Bingo cały czas pokazuje wahania do max 0,8 V.

Wcześniej było wszystko O.K - pomiary mniej więcej się zgadzały, a teraz takie cuda. Wymienialiśmy centralkę Bingo, ale to samo. Przewody przegwizdane i też OK.

Napisano

> Bingo na pewno jest dobrze umasione?

U mnie jak masa była podpięta do akumulatora to na benzynie działy się cuda, zwłaszcza na ciepłym silniku. Po odpaleniu falowały obroty na benzynie i oczywiści ciężko było ruszyć bez "kangurów". Po przełączeniu na gaz w/w objawy od razu znikały. Próbowałem różnych ustawień emulacji, nic nie pomogało nie mówiąc o tzw. standardowych 0,4 0,6

Przepiołem masę sterownika bingo do silnika, dokladnie do miejsca z którego Eku auta pobiera masę, ustawiłem standardową emulację czyli wspomnianą 0,4 0,6 i problem na razie nie występuje.

Napisano
  • Autor

> U mnie jak masa była podpięta do akumulatora to na benzynie działy się cuda, zwłaszcza na ciepłym

> silniku. Po odpaleniu falowały obroty na benzynie i oczywiści ciężko było ruszyć bez

> "kangurów". Po przełączeniu na gaz w/w objawy od razu znikały. Próbowałem różnych ustawień

> emulacji, nic nie pomogało nie mówiąc o tzw. standardowych 0,4 0,6

> Przepiołem masę sterownika bingo do silnika, dokladnie do miejsca z którego Eku auta pobiera masę,

> ustawiłem standardową emulację czyli wspomnianą 0,4 0,6 i problem na razie nie występuje.

Sprawdzaliśmy masę z 5 razy, ale mam podpiętą pod ako. Wiecie może w którym miejscu jest podłączona masa ECU, chętnie przepnę masę.

Napisano

> Sprawdzaliśmy masę z 5 razy, ale mam podpiętą pod ako. Wiecie może w którym miejscu jest podłączona

> masa ECU, chętnie przepnę masę.

A sprawdzałeś może, jakie jest napięcie między masą w Bingo a minusem na aku przy pracy na gazie?

Jeśli to jest OK, to faktycznie poszukaj punktu masowego sterownika silnika.

Napisano

> Byłem u gazownika, ale rozkładają ręce. Chcą jeszcze raz zdjąć mikser i jeszcze raz sprawdzić.

no bo prawa ohma to się pewnie im nie chciało uczyć w szkole. wink.gif

> - Lambda na noPb w ECU ładnie pracowała, a Bingo pokazywało cały czas ubogo i niekiedy wskakiwało

> na bogato

typowy objaw spadku na masie

Do czego masz podłączoną masę elektrozaworów? Czy aby nie tym samym przewodem albo do tego samego śrubka co masa sterownika LPG? Weź masę sterownika z korpusu silnika. Masę elektrozaworów daj skądkolwiek byle nie z przewodu którym idzie masa sterownika ani nie z tego samego punktu do którego będziesz masę sterownika przykręcał.

Napisano

>Wiecie może w którym miejscu jest podłączona

> masa ECU, chętnie przepnę masę.

mówisz i masz

283732907-x16szr_grounding_piont.jpg

post-36196-14352507963295_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Jutro posprawdzam te masy elektrozaworów, ale wydaj mi się, że są podłączone do minusa akumulatora, tak jak minus zasilania centralki bingo.

Na tym rysunku to rozumiem, że jest ona gdzieś przy kapie zaworów. To "okrągłe", to alternator?

Napisano

> Jutro posprawdzam te masy elektrozaworów, ale wydaj mi się, że są podłączone do minusa akumulatora,

> tak jak minus zasilania centralki bingo.

ale czy idzie jedna masa wspólnym przewodem czy osobnymi. Bo to ma znaczenie.

> Na tym rysunku to rozumiem, że jest ona gdzieś przy kapie zaworów. To "okrągłe", to alternator?

tak wygląda , to rysunek z TISa

Napisano

> ale czy idzie jedna masa wspólnym przewodem czy osobnymi.

Później lansuje się teorie, że na gazie sonda oscyluje dużo niżej niż na benzynie. smile.gif

Napisano
  • Autor

> no bo prawa ohma to się pewnie im nie chciało uczyć w szkole.

> typowy objaw spadku na masie

> Do czego masz podłączoną masę elektrozaworów? Czy aby nie tym samym przewodem albo do tego samego

> śrubka co masa sterownika LPG? Weź masę sterownika z korpusu silnika. Masę elektrozaworów daj

> skądkolwiek byle nie z przewodu którym idzie masa sterownika ani nie z tego samego punktu do

> którego będziesz masę sterownika przykręcał.

Zawór z butli ma masę z karoserii samochodu, natomiast zawór przy reduktorze jest na minusie zasilania Bingo, czyli na minusie akumulatora.

Wczoraj wieczorem skasowałem błąd z ECU o złej mieszance i o dziwo dzisiaj jechał bez CHECKa i brak falowania na LPG i na noPb - dziwna sprawa. Mogłem normalnie jechać ciepłym silniku na noPb.

Jak wcześniej kasowałem błędy z ECU, to i tak źle jeździł, pomimo iż pamięć ECU była "czysta" od błędów.

Podłączyłem się pod Bingo i wskazania były normalne yikes.gif , czyli na noPb odczyt z lambdy i TPS-a był normalny. Kurcze w sumie nic nie zrobiłem, a zaczął jeździć normalnie.

Jak tylko pojawi się jeszcze błąd, to od razy przepinam masę do kadłuba silnika.

Pozostawić ten zawór na reduktorze tak podpięty pod minus akumulatora, czy może poprowadzić z masy karoserii?

Nie uważacie, że to dziwne? Brak ingerencji w masę i jeździ normalnie. Coś na pewno nie jest w porządku z tą instalką.

Napisano

> Zawór z butli ma masę z karoserii samochodu,

ok

> natomiast zawór przy reduktorze jest na minusie

> zasilania Bingo, czyli na minusie akumulatora.

Wymiękam crazy.gif

Czyli definitywnie źle. passed_out.gifCzy czytasz to co pisałem ze dwa razy? Elktrozawory pobierają duży prąd. Z tego powodu spadek napięcia na przewodzie masy oraz przyłączach rzędu 0,3V dla elektrozaworu nic nie znaczy, natomiast dla przetwornika pomiarowego w sterowniku czy fali emulacyjnej jest nie do zaakceptowania (stan stechiometrii to około 0,44V). Jeżeli rezystancja zaśniedziałego przyłącza, słabo zaciśniętego kabla masy+ samego przewodu będzie równa 0,1ohma to spadek w przypadku przepływu prądu około 3A będzie 0,3V. Sterownik musi mieć masę podłączoną niezależnie, przez którą nie płyną duże prądy. To kardynalny błąd którego nie rozumieją instalatorzy. Wystarczy zobaczyć na schematy instalacji rysowanych przez producenta i stosować się do nich. Sterownik LPG pobiera dziesiątki mA więc jeżeli nawet z czasem pogorszy się stan kabli i łączy nic się nie stanie(dla powyższego przykładu spadek będzie rzędu setnych części volta). Jeżeli jednak prze ten sam przewód masy lub ten sam punkt przyłącza płynie duży prąd w łatwy sposób zaburzy on poziom odniesienia tak ważny dla prawidłowego pomiaru napięcia sondy oraz emulacji sondy lambda.

> Nie uważacie, że to dziwne? Brak ingerencji w masę i jeździ normalnie. Coś na pewno nie jest w

> porządku z tą instalką.

to tylko może świadczyć o złym stanie połączeń. Zrób jak ci się radzi od kilku dni. Masę sterownika połącz do masy ECU, a elektrozawory do karoserii, akumulatora czy korpusu silnika ale w innym punkcie niż ECU i ster. LPG. Albo łudź się, że zamkniesz oczy i problem sam zniknie. Wszyscy sugerują to samo a ty szukasz diabła w kominie.

Napisano
  • Autor

> ok

> Wymiękam

> Czyli definitywnie źle. Czy czytasz to co pisałem ze dwa razy? Elktrozawory pobierają duży prąd. Z

> tego powodu spadek napięcia na przewodzie masy oraz przyłączach rzędu 0,3V dla elektrozaworu

> nic nie znaczy, natomiast dla przetwornika pomiarowego w sterowniku czy fali emulacyjnej jest

> nie do zaakceptowania (stan stechiometrii to około 0,44V). Jeżeli rezystancja zaśniedziałego

> przyłącza, słabo zaciśniętego kabla masy+ samego przewodu będzie równa 0,1ohma to spadek w

> przypadku przepływu prądu około 3A będzie 0,3V. Sterownik musi mieć masę podłączoną

> niezależnie, przez którą nie płyną duże prądy. To kardynalny błąd którego nie rozumieją

> instalatorzy. Wystarczy zobaczyć na schematy instalacji rysowanych przez producenta i stosować

> się do nich. Sterownik LPG pobiera dziesiątki mA więc jeżeli nawet z czasem pogorszy się stan

> kabli i łączy nic się nie stanie(dla powyższego przykładu spadek będzie rzędu setnych części

> volta). Jeżeli jednak prze ten sam przewód masy lub ten sam punkt przyłącza płynie duży prąd w

> łatwy sposób zaburzy on poziom odniesienia tak ważny dla prawidłowego pomiaru napięcia sondy

> oraz emulacji sondy lambda.

> to tylko może świadczyć o złym stanie połączeń. Zrób jak ci się radzi od kilku dni. Masę sterownika

> połącz do masy ECU, a elektrozawory do karoserii, akumulatora czy korpusu silnika ale w innym

> punkcie niż ECU i ster. LPG. Albo łudź się, że zamkniesz oczy i problem sam zniknie. Wszyscy

> sugerują to samo a ty szukasz diabła w kominie.

Podłączyłem się do masy ECU i faktycznie już same odczyty w Bingo są O.K. Napięcie na TPS-ie już nie pływa, tylko jest stabilne, lambda na noPb pokazuje to samo co w AB-COMie.

Pojeździłem kilka dni i SUPER.

Dzięki Panowie, mam nadzieję że już będzie wszystko O.K

....aaaa jeszcze tylko spotkanie z gazownikami, celem douczenia ich montażu instalacji.

Napisano

A ja bym prosił o cięcie niepotrzebnych cytatów.

zolta.gif

• 1 rok później...
Napisano

Witam, mam te same problemy co kolega. Posiadam Astre F z silnikiem o oznaczeniach X16SZR z instalacją bingo m. Podane przez Was nastawy stosowałem ale problemy z kangurkami na benzynie nie ustały. Chciałem się tylko dowiedzieć gdzie w Astrze F znajduje się masa od ECU benzyny bo z tego co widzę też mam podpięty kabelek masy Bingo razem z elektrozaworami. Z góry dzięki za podpowiedzi.

Napisano

Wiadomość skasowana przez wszim

Napisano

spoko tylko ciekawe czy Astra F i Astra G ma to samo ułożenie, bo jeżeli tak to sorki za pytanie w poprzednim poście

Napisano

> spoko tylko ciekawe czy Astra F i Astra G ma to samo ułożenie, bo jeżeli tak to sorki za pytanie w

> poprzednim poście

sorki nie zauważyłem że pytasz o Fkę

spróbuj tu zapytać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.