Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta z bankiem w dowodzie

Featured Replies

Napisano

Witam

Jeśli kupujący chce nabyć samochód, w dowodzie którego jest:

Współwłaściciel

Bank Millenium

adres, itd....

to jakiego dokumentu wymagać????

Czy jest jakiś znormalizowany papier o spłacie kredytu?

Czy to sprzedający musi najpierw zatroszczyć się o wykreślenie tego wpisu, a później sprzedać???

Czy będą kłopoty w wydziale komunikacji przy przerejestrowaniu???

Napisano

> Witam

> Jeśli kupujący chce nabyć samochód, w dowodzie którego jest:

> Współwłaściciel

> Bank Millenium

> adres, itd....

> to jakiego dokumentu wymagać????

> Czy jest jakiś znormalizowany papier o spłacie kredytu?

> Czy to sprzedający musi najpierw zatroszczyć się o wykreślenie tego wpisu, a później sprzedać???

> Czy będą kłopoty w wydziale komunikacji przy przerejestrowaniu???

Wszystko zależy od tego czy kredyt na auto został spłacony . Jeżeli nie , to nie wiem co dalej. Jeżeli tak, to obecny jeszcze właściciel bierze z banku pismo o zdjęciu zastawu bankowego, udaje sie do UM i tam ten wpis zostaje anulowany. I to wsio

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od tego czy kredyt na auto został spłacony . Jeżeli nie , to nie wiem co dalej.

> Jeżeli tak, to obecny jeszcze właściciel bierze z banku pismo o zdjęciu zastawu bankowego,

> udaje sie do UM i tam ten wpis zostaje anulowany. I to wsio

O zdjęciu zastawu??? A obecność współwłaściciela w dowodzie to zastaw??? Ja miałem samochód w kredycie z zastawem, ale wpółwłaściciela nie było w dowodzie... Samochód nawet sprzedałem mając do spłacenia jeszcze 21kpln.

Napisano

> O zdjęciu zastawu??? A obecność współwłaściciela w dowodzie to zastaw??? Ja miałem samochód w

> kredycie z zastawem, ale wpółwłaściciela nie było w dowodzie... Samochód nawet sprzedałem

> mając do spłacenia jeszcze 21kpln.

Fizycznie to samo , współwłasność z bankiem , zastaw ,cesja praw , ma na celu zablokowanie czynności prawnych dokonywanych na podmiocie. Po prostu sprzedający sam nie decyduje, bank musi wyrazić zgode.

Napisano
  • Autor

> Fizycznie to samo , współwłasność z bankiem , zastaw ,cesja praw , ma na celu zablokowanie

> czynności prawnych dokonywanych na podmiocie. Po prostu sprzedający sam nie decyduje, bank

> musi wyrazić zgode.

A co jeśli właściciel nie będzie chciał/nie będzie mógł tego załatwić??? Auto napewno jest spłacone, co potwierdza bank...

Czy kupujący może samochód kupić, zabrać jakies zaswiadczenie z banku i iść normalne samochód przerejestrować????

Napisano

> A co jeśli właściciel nie będzie chciał/nie będzie mógł tego załatwić??? Auto napewno jest

> spłacone, co potwierdza bank...

> Czy kupujący może samochód kupić, zabrać jakies zaswiadczenie z banku i iść normalne samochód

> przerejestrować????

To zależy od UM . Ale dziwię się sprzedającemu , jeżeli dostał pismo z banku ( a musiał dostać) to w UM to zajmuje chwilke. Ogólnie może np. Tobie sprzedać ale Ty możesz mieć problemy z zarejestrowaniem auta.

Napisano
  • Autor

Sytuacja jest taka, że własciciel to ma kilkanascie samochodów, a tego to już wogóle ma w głębokim poważaniu... Raczej nie będzie za niczym biegał, bo brakuje mu czasu....

A samochód jest do sprzedania za ok. 60% wartości rynkowej i to mi zależy...

Napisano

> Sytuacja jest taka, że własciciel to ma kilkanascie samochodów, a tego to już wogóle ma w głębokim

> poważaniu... Raczej nie będzie za niczym biegał, bo brakuje mu czasu....

> A samochód jest do sprzedania za ok. 60% wartości rynkowej i to mi zależy...

Ok rozumiem , sytuacja dość dziwna. Podjedź do UM i powiedz dokładnie jaka sytuacja i niech Ci doradzą , ewentualnie jakieś by pisemko doskrobać czy cuś.

Napisano

> Sytuacja jest taka, że własciciel to ma kilkanascie samochodów, a tego to już wogóle ma w głębokim

> poważaniu... Raczej nie będzie za niczym biegał, bo brakuje mu czasu....

> A samochód jest do sprzedania za ok. 60% wartości rynkowej i to mi zależy...

to niech napisze Ci upoważnienie do załatwienia tej sprawy w jego imieniu i załatw to przed podpisaniem umowy / zapłaceniem / wystawieniem faktury

i po problemie będzie ok.gif

Napisano

> Podjedź do UM i powiedz dokładnie jaka sytuacja i niech Ci doradzą

Tak czytam, i nie rozumiem, o co chodzi z tym UM?

Zawsze myślałem, że sprawy związane z samochodami załatwia się w Wydziale Komunikacji np. Starostwa Powiatowego, i że ludzie zawsze skracają to do WK...

Napisano

> Tak czytam, i nie rozumiem, o co chodzi z tym UM?

> Zawsze myślałem, że sprawy związane z samochodami załatwia się w Wydziale Komunikacji np. Starostwa

> Powiatowego, i że ludzie zawsze skracają to do WK...

UM - urzad miasta... wydział komunikacji to tylko dzial... co tu niezrozumialego. A w temacie... załatw sobie upowaznienie od wlasciciela i wszystko zalatw na wlasna reke w banku. Zaplacisz tylko koszty administracyjne reprezentowania kogos jakies 20 pln

Napisano

> to niech napisze Ci upoważnienie do załatwienia tej sprawy w jego imieniu i załatw to przed

> podpisaniem umowy / zapłaceniem / wystawieniem faktury

> i po problemie będzie

Jaki problem? Ja sprzedawałem auto z bankiem w dowodzie i kwitem o spłacie ok.gif

Napisano

Auto ma 2 właścicieli. Podpisujesz umowe zarówno z tym co użytkuje to auto na codzień jak i z bankiem. W umowie bedzie zapisane jaka kasa ma wpłynąć na konto banku, a jaka dla sprzedającego i to sprawe załatwia.

Na podstawie takiej umowy normalnie rejestrujesz auto w WK.

Krawiec

Napisano

> Auto ma 2 właścicieli. Podpisujesz umowe zarówno z tym co użytkuje to auto na codzień jak i z

> bankiem. W umowie bedzie zapisane jaka kasa ma wpłynąć na konto banku, a jaka dla

> sprzedającego i to sprawe załatwia.

> Na podstawie takiej umowy normalnie rejestrujesz auto w WK.

> Krawiec

nie

Napisano

> Jaki problem? Ja sprzedawałem auto z bankiem w dowodzie i kwitem o spłacie

zapewniam Cię że niektóre WK robią w tym temacie problemy

Napisano

> nie

Co nie? Przecież tam jest współwłaściciel a nie zastaw i nie ma znaczenia czy współwłaścicielem jest wujek Ziutek, Józek i syn sp. z o.o. czy Bank. Umowa musi być spisana ze wszystkimi współwaścicielami wpisanymi w dowód. Chyba że sprzedający załatwi wykreślenie banku jako współwłaściciela z dowodu.

Krawiec

Napisano

> Co nie? Przecież tam jest współwłaściciel a nie zastaw i nie ma znaczenia czy współwłaścicielem

> jest wujek Ziutek, Józek i syn sp. z o.o. czy Bank. Umowa musi być spisana ze wszystkimi

> współwaścicielami wpisanymi w dowód. Chyba że sprzedający załatwi wykreślenie banku jako

> współwłaściciela z dowodu.

> Krawiec

jeśli na umowie będą adnotacje o tym że pieniądze mają trafić na konto ... nie uda się zarejestrować auta

Napisano

> O zdjęciu zastawu??? A obecność współwłaściciela w dowodzie to zastaw??? Ja miałem samochód w

> kredycie z zastawem, ale wpółwłaściciela nie było w dowodzie... Samochód nawet sprzedałem

> mając do spłacenia jeszcze 21kpln.

to że ma w dowodzi bank jako współwłaściciela nie znaczy żę ma zastaw

zastaw to co innego - trzeba sprawdzić w sądzie rejestrowym

współwłaściciel to co innego

może być i jedno i drugie jednocześnie

najlepiej jakby sprzedający przyniósł papier z banku o spłącie kredytu i zgodzie banku n przeniesienie całości własności na sprzedającego

a jeszcze lepiej zapytać w WK co trzeba mieć biglaugh.gif i od kogo biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.