Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z silnikiem/pompa wtryskowa/ w astra II

Featured Replies

Napisano

Jestem na forum nowicjuszem, dlatego najpierw chcę wszystkich serdecznie powitać i pozdrowić.Oto mój problem:w mojej astrze II z silnikiem diesel/oplowski/ Y17dt po umyciu wodą pompy wtryskowej pali się kontrolka silnika i samochód nie zapali.Komputer podaje kod błędu 1220 oraz 1651.Co te błędy właściwie oznaczają i jakie mam możliwości naprawy?Proszę o sugestie w tej spawie.Dziękuję

Napisano

Zajrzyj TU

Napisano

> Rozumiem że moim problemem są "Nieprawidłowe sygnały na magistrali CAN", oraz kod 1220, którego

> jednak nie ma opisanego (?). Może mi ktoś wyjaśnić o co w ogóle chodzi i jak zabrać się za

> interpretacje i naprawę?

P1220 to błąd " awaria pompy wtryskowej" ; nic dobrego bo prawdopodobnie uszkodziłeś sterownik pompy. Moze suszenie by pomogło.

Napisano

> Jestem na forum nowicjuszem, dlatego najpierw chcę wszystkich serdecznie powitać i pozdrowić.

Witam serdecznie wink.gif

> Oto mój problem:w mojej astrze II z silnikiem diesel/oplowski/ Y17dt

To jest diesel, ale prod. Isuzu.

> po umyciu wodą pompy

> wtryskowej pali się kontrolka silnika i samochód nie zapali.Komputer podaje kod błędu 1220

> oraz 1651.Co te błędy właściwie oznaczają i jakie mam możliwości naprawy?

1220 to problem z zaworkiem dawki paliwa. 1651 - problem w sterowniku pompy. Jeśli problem występuje tylko po polaniu wodą, a po wyschnięciu znika, to wygląda na uszkodzone uszczelnienie jakiegoś komponentu. Sam możesz zdjąć osłonę z pompy i dokładnie sprawdzić wszystkie wtyczki na pompie i na sterowniku. Czy nie są uszkodzone, czy nie widać zaśniedzeń na pinach itp. Możesz też poluzować przewód do któregoś z wtryskiwaczy i sprawdzić podczas kręcenia, czy leci z niego paliwo.

Jaki był powód mycia pompy?

Napisano

NA wyłączonym klyczyku odpiąc wtyczki od ECU silnika na wierzchu i osuszyć powietrzem (sprawdzić uszczelnienia) , tak samo z wtyczką od strerownika pompy wtryskowej . Kolega może mieć racje że wtyczka nie łączy dobrze , ale jest możliwosc że sterownik pompy padł. Pzdr

Napisano
  • Autor

> NA wyłączonym klyczyku odpiąc wtyczki od ECU silnika na wierzchu i osuszyć powietrzem (sprawdzić

> uszczelnienia) , tak samo z wtyczką od strerownika pompy wtryskowej . Kolega może mieć racje

> że wtyczka nie łączy dobrze , ale jest możliwosc że sterownik pompy padł. Pzdr

ECU silnika-proszę podać umiejscowienie.Za resztę porad bardzo jestem wdzięczny bo w końcu wiem od czego zacząć.Poinformuję po wolnych dniach jaki był rezultat.Może w przyszłoścvi to ja będę miał możliwość rewanżu dobrą radą w innym temacie.Dzięki

Napisano

sterownik jest na silniku. modul pompy z tyłu na dole silnika i wygląda tak. Pzdr

post-59201-14352507881243_thumb.jpg

Napisano

> Może oddam sterownik do naprawy.Np.

> w Łodzi naprawiają za 240 zł zs 12 mieś. gwarancją-wg.ogłoszenia na stronce.

Miejmy nadzieję, że to tylko sterownik, bo jeśli to jeden z dwóch wiadomych zaworków na pompie, to jeszcze jedynka, albo dwójka z przodu kwoty.

Spróbuj odpiąć wtyczki od sterownika pompy i jej osprzętu i przedmuchać je powietrzem, albo zostaw tak odłączone, niech sobie dobrze wyschną (jak wspominałem, zerknij przy okazji na piny, czy nie ma zielenizny). Elektronika jest zamknięta hermetycznie, woda nie powinna jej zaszkodzić.

Jeszcze jedno:w komorze silnika masz czarną podłużną skrzyneczkę obok lewego kielicha amortyzatora. Sprawdź czy wszystkie bezpieczniki (zwłaszcza 6-ty - 20A) są sprawne.

Sterownik silnika leży na kolektorze ssącym. To aluminiowe żebrowane pudełko z dwiema dużymi wtyczkami. Tam też nie zaszkodzi zajrzeć. Przy odpinaniu obu sterowników kluczyk z dala od stacyjki, a najlepiej odłącz akumulator.

Napisano
  • Autor

> Jestem na forum nowicjuszem, dlatego najpierw chcę wszystkich serdecznie powitać i pozdrowić.Oto

> mój problem:w mojej astrze II z silnikiem diesel/oplowski/ Y17dt po umyciu wodą pompy

> wtryskowej pali się kontrolka silnika i samochód nie zapali.Komputer podaje kod błędu 1220

> oraz 1651.Co te błędy właściwie oznaczają i jakie mam możliwości naprawy?Proszę o sugestie w

> tej spawie.Dziękuję

Przepraszam za pomyłkę ale jest to silnik X17DTL-OPLOWSKI.

Napisano

Poczytaj o usterkach naprawie pompy VP-44 PSG5 .Prawdopodobnie padł tranzystor mocy i czeka cię naptawa sterownika.Na allegro naprawiają PSG za 300. Pzdr

Napisano

W 1.7 jest VP 29 wink.gif

gabrielp, tak czy inaczej, sprawdź wtyczki.

Napisano

A dla niego co za róznica . Wiecej info znajdzie pod VP44 niż 29, a sterowniki PSG2i 5 sa zasadniczo takie same . Co do typu masz racje , . Pzdr

Napisano
  • Autor

> A dla niego co za róznica . Wiecej info znajdzie pod VP44 niż 29, a sterowniki PSG2i 5 sa

> zasadniczo takie same . Co do typu masz racje , . Pzdr

Dzięki za te sugestie od GRYF i Orochimaru.Jutro sprawdzę te sprawy,wkrótce poinformuję o rezultatach bo może przydać się to innym potrzebującym.

Napisano
  • Autor

> Dzięki za te sugestie od GRYF i Orochimaru.Jutro sprawdzę te sprawy,wkrótce poinformuję o

> rezultatach bo może przydać się to innym potrzebującym.

wykonałem wg. Waszych wskazówek.Kontrolka silnika gaśnie wreszcie podczas kręcenia silnikiem ,ale nie zapaliłem bo po odpowietrzaniu pompką elektryczną/z omegi/ w3yczerpałem aku i teraz jest w ładowaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.