Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sworznie na wahaczach w NB - da się wymienić?

Featured Replies

Napisano

Siema.

Czy w NB jest możliwość zastosowania poniższego sworznia z załącznika zamiast wymiany całego wahacza?? Koszta nieporównywalne (67zł sworzeń, 500-600zł wahacz), w Intercars widnieje jako element zawieszenia do NB ale jak patrzyłem to w NB sworznie są przynitowane chyba do wahacza - więc co rozwiercać je i zastąpić wtedy dołączonymi śrubami? W sumie patrzyłem pobieżnie na te wahacze więc jeszcze pozaglądam czy aby śrub przypadkiem tam nie ma.

Z jednej strony mam luz na sworzniu i niestety czeka mnie zmiana.

Edit: oczywiście zapomniałem dodać zdjęcia. Chodzi o ten sworzeń firmy Moog:

283726374-FI-BJ-5414.jpg

post-16058-14352507906185_thumb.jpg

Napisano

tak da sie wymienic, fabrycznie sa nitowane 3 nity, zamiennik ma w kpl sruby na ktorych sie sworzen przykreca

Napisano
  • Autor

> tak da sie wymienic, fabrycznie sa nitowane 3 nity, zamiennik ma w kpl sruby na ktorych sie sworzen

> przykreca

Podziękował za info - dziś zamawiam dwa odrazu co by zaraz nie zmieniać znowu na drugiej stronie.

Napisano

> tak da sie wymienic, fabrycznie sa nitowane 3 nity, zamiennik ma w kpl sruby na ktorych sie sworzen

> przykreca

kiedyś widziałem akcje jak sam sworzeń się wybija i w to miejsce wkłada nowy - druciarstwo hmm.gif

Napisano
  • Autor

> kiedyś widziałem akcje jak sam sworzeń się wybija i w to miejsce wkłada nowy - druciarstwo

Ale przyznasz chyba ze integrowanie sworznia z wahaczem to nie najciekawszy pomysł z punktu widzenia konsumenta/tego który płaci....

Napisano

> kiedyś widziałem akcje jak sam sworzeń się wybija i w to miejsce wkłada nowy - druciarstwo

sa firmy ktore zajmuja sie profesjonalna regeneracja takich elementow, czasem sie oplaci taki zabieg w przypadku bardzo wysokich cen calych kpl wahaczy albo jakis aut ktore maja malo dostepne czesci z zamiennikow

Napisano

> Ale przyznasz chyba ze integrowanie sworznia z wahaczem to nie najciekawszy pomysł z punktu

> widzenia konsumenta/tego który płaci....

oczywiście się z tobą zgadzam i dla tego demontaż samego sworznia wydawał mi się całkiem normalną operacją i nie wiem czy w NB dało by się taką metodę zastosować. Z tego co pamiętam to ten sworzeń osadzony był w wahaczu na wieloklinie, pacjent Mazda 626 z lat 80/90.

Napisano

A ten sworzeń to dokładnie za co odpowieda?

Nie ma ryzyka, że śruby się poluzują i coś się stanie?

Napisano
  • Autor

> A ten sworzeń to dokładnie za co odpowieda?

> Nie ma ryzyka, że śruby się poluzują i coś się stanie?

Sworzeń łączy wahacz ze zwrotnicą od dołu. Jest jak widać elementem ruchomym. IMHO jeśli śruby są ok to nie ma prawa się nic stać. Prędzej się pewnie ugnie sam wahacz niż puści to mocowanie.

A tak się zastanawiam nad tą ofertą.... jakiś tekst

Napisano

> Nie ma ryzyka, że śruby się poluzują i coś się stanie?

nie ma, nakretki sa samoblokujace.. sruby beda trzymaly az do nastepnej wymiany

Napisano

> A tak się zastanawiam nad tą ofertą.... jakiś tekst

a w jakim stanie masz tuleje na wahaczu? bo jesli leciwe juz to tylko caly kpl, aukcja ktora podales zawiera dwa numery wahaczy, przed zmanowe i po, wiec zakladam ze jest to wahacz przed zmianowy bo nie moze byc tym i tym.. zastosowanie do auta oki ale nie jest to 2w1 zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.