Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy focus 1.6 16v , a LPG?

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy oreintuje się ktoś może czy do nowego focusa (od 2008r) z silnikiem 1.6 16v można założyć i bezproblemowo używać instalację gazową?

Pytam gdyż z tego co słyszałem w fordach były jakieś problemy z tym, ale może w nowych silnikach się to zmieniło... ?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> czy oreintuje się ktoś może czy do nowego focusa (od 2008r) z silnikiem 1.6 16v można założyć i

> bezproblemowo używać instalację gazową?

> Pytam gdyż z tego co słyszałem w fordach były jakieś problemy z tym, ale może w nowych silnikach

> się to zmieniło... ?

> Pozdrawiam

Po pierwsze są dwie wersje tego silnika. Po drugie: tak, nie jest to polecane. Ale ludzie zakładają i jeżdżą. Poczytaj tu: http://www.focusklubpolska.pl/

Napisano

nikt ci jednoznacznie nie odpowie. To jest żaden nowy silnik - jest to naprawdę zetec-se, znany z focusa 1, tylko mu nazwę zmienili wink.gif

co do gazu - jedni mowią, że broń boże, inni ze zrobili juz 80kkm i jest git. pełno sprzeczności w relacjach - sam rozważ.

Napisano
  • Autor

no właśnie najgorsze te sprzeczności...

Przyzwyczaiłem się do taniej eksploatacji jeżdżąc przez ostatnie kilka lat i 220kkm zagazowanym matizkiem... teraz zastanawiałem się nad foką, po jeździe testowej jestem zachwycony grinser006.gif Gdybym się zmieścił w jeździe mieszanej (do 120km/h) w spalaniu ok 7litrów to bym się w sumie nie zastanawiał, ale ta foka z tego co czytałem łyka powyżej 9, co przy moich przebiegach jednak da się "troszkę" odczuć frown.gif

Rozmawiałem nawet z szefami warsztatów zakładających lpg... ale co osoba to inna opinia... ehhh

Napisano

> no właśnie najgorsze te sprzeczności...

> Przyzwyczaiłem się do taniej eksploatacji jeżdżąc przez ostatnie kilka lat i 220kkm zagazowanym

> matizkiem... teraz zastanawiałem się nad foką, po jeździe testowej jestem zachwycony Gdybym

> się zmieścił w jeździe mieszanej (do 120km/h) w spalaniu ok 7litrów to bym się w sumie nie

> zastanawiał, ale ta foka z tego co czytałem łyka powyżej 9, co przy moich przebiegach jednak

> da się "troszkę" odczuć

> Rozmawiałem nawet z szefami warsztatów zakładających lpg... ale co osoba to inna opinia... ehhh

Jeżeli chodzi o spalanie to tragedii nie ma. 1.6 16v Ti-VCT (115km) w jeździe mieszanej (piaseczno- warszawa- piaseczno) spala już od ok. roku 8,6- 8,7 ltr/100km . Trzeba być twardym i nie jeździć na gazie tylko na benzynie. hehe.gif

p.s.

Przyoszczędzisz na jeździe foką z gazem, a remont głowicy zje cały zarobek. Warto?

Napisano

żadne 9. pali 7.5-8.5. Szczególnie że nie mieszkasz we wielkiej aglomeracji - więc raczej u Ciebie stawiam na to 7.5(ja 8.5 robilem po mieście - GOP, a nogi lekkiej nie mam).

Autko bardzo fajne. jak nie przeszkadza ci jakość wnętrza, tylko wrażenia z jazdy to rzeczywiście nic lepiej się nie prowadzi smile.gif

Napisano

> Jeżeli chodzi o spalanie to tragedii nie ma. 1.6 16v Ti-VCT (115km) w jeździe mieszanej (piaseczno-

> warszawa- piaseczno) spala już od ok. roku 8,6- 8,7 ltr/100km . Trzeba być twardym i nie

> jeździć na gazie tylko na benzynie.

> p.s.

> Przyoszczędzisz na jeździe foką z gazem, a remont głowicy zje cały zarobek. Warto?

Teoretycznie takie spalanie jest możliwe. Ale tylko teoretycznie. Mnie po mieście nie schodzi poniżej 10.

Napisano

> Teoretycznie takie spalanie jest możliwe. Ale tylko teoretycznie. Mnie po mieście nie schodzi

> poniżej 10.

ty to w ogóle jeździć nie potrafisz zlosnik.gif poza tym to inny silnik kolego, całkiem inny smile.gif no i w korkowie mieszkasz wink.gif

Napisano

a jak wygląda sprawa gazowania 3.0 V6 (mondeo st) - jakieś problemy techniczne? przynosi jakąś ulgę w eksploatacji auta?

Napisano

> Rozmawiałem nawet z szefami warsztatów zakładających lpg... ale co osoba to inna opinia... ehhh

Skoro silnik potencjalnie problemowy pod kątem LPG a chcesz założyć gaz to moze warto zastanowić sie nad innym modelem... Ja wlasnie dlatego forda nie kupilem..

Napisano

> ty to w ogóle jeździć nie potrafisz

foch.gifwpysk.gif

poza tym to inny silnik kolego, całkiem inny

Nie, silnik ten sam co Emaj zeby.GIF

no i w korkowie

> mieszkasz

A to prawda zeby.GIF

Napisano

> Nie, silnik ten sam co Emaj

chodziło mi o silnik o który pyta autor wątku wink.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro silnik potencjalnie problemowy pod kątem LPG a chcesz założyć gaz to moze warto zastanowić

> sie nad innym modelem... Ja wlasnie dlatego forda nie kupilem..

No tak... ale przeglądając oferty nowych aut, tylko focus wydał mi się ok w stosunku jakość/cena... Przeglądałem również oferty toyoty, ale tak samo nie można zakładać gazu.... kia -> silniki tak naprawdę mazdy - też nie zalecane... także z tego co widzę zzdecydowana większość nowych aut ma problemy z lpg (większe lub mniejsze).

Rozważam jeszcze diesla 1.6tdci 90km (ten słabszy bo nie ma dpf) - ale tutaj już by musiała być używka, domyślam się że ok 2007r i nalotem co najmniej 100kkm, a nie wiem jak te silniki po większym prebiegu się zachowują..??

Napisano

> No tak... ale przeglądając oferty nowych aut, tylko focus wydał mi się ok w stosunku jakość/cena...

> Przeglądałem również oferty toyoty, ale tak samo nie można zakładać gazu.... kia -

> Rozważam jeszcze diesla 1.6tdci 90km (ten słabszy bo nie ma dpf) - ale tutaj już by musiała być

> używka, domyślam się że ok 2007r i nalotem co najmniej 100kkm, a nie wiem jak te silniki po

> większym prebiegu się zachowują..??

kto powiedział, że do mazdy nie zaleca sie gazu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.