Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obrotek wariuje - czyżby czyżyk?

Featured Replies

Napisano

Silnik silnikiem - wszystko ok, a obrotek żyje swoim życiem - dół, góra, jednym słowem szaleństwo zlosnik.gif

Co jest, ile się schodzi z naprawą, jaki koszt i czemu tak drogo?

zlosnik.gif

Napisano

> Silnik silnikiem - wszystko ok, a obrotek żyje swoim życiem - dół, góra, jednym słowem szaleństwo

> Co jest, ile się schodzi z naprawą, jaki koszt i czemu tak drogo?

ja mialem taki objaw jak mi alternator padał.

Napisano
  • Autor

> ja mialem taki objaw jak mi alternator padał.

Hmm, to niepokojąca wiadomość, ostatnio miałem problem z prądem - myślałem, że to altek, ale jakieś diody się zejsrały.

Wymieniono - wszystko działa jak ta lala, tylko ten obrotek coś nie teges.

Może być jakiś związek?

Napisano

> Hmm, to niepokojąca wiadomość, ostatnio miałem problem z prądem - myślałem, że to altek, ale jakieś

> diody się zejsrały.

> Wymieniono - wszystko działa jak ta lala, tylko ten obrotek coś nie teges.

> Może być jakiś związek?

Jesli nie masz wskaznika ladowania aku. to podepnij sobie na "krótko" zwykly miernik i obserwuj podczas jazdy kiedy ci obrotek wariuje jakie ma odczyty.

Podobnie jak u kolegi wyzej, mialem takowe objawy, az sie aku skonczylo po 40 minutach i auto zdechlo. hehe.gif

Jesli wymienili ci diody prostownicze bo chyba o tych piszesz to moze sa jakies trefne, moze altek generalnie sie sypie.

Popatrz jak z tym ladowaniem u ciebie, jesli cos bedzie nie tak jak byc powinno to wizyta u elektryka cie czeka zapewne.

Napisano

potwierdzam jak padł mi altek i kończył się prąd to obrotek zaczął wariować aż w końcu przestał działać a chwile potem auto stanęło. Wymiana altka na nowy i wszystko działa jak należy.

Napisano
  • Autor

> jaki Ty masz obrotomierz, ze na linke mialby byc?

Nie wiem, poszedłem drogą prędkościomierza - nie mam pojęcia jak to działa, ale raczej mam zły tok myślenia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli nie masz wskaznika ladowania aku. to podepnij sobie na "krótko" zwykly miernik i obserwuj

> podczas jazdy kiedy ci obrotek wariuje jakie ma odczyty.

> Podobnie jak u kolegi wyzej, mialem takowe objawy, az sie aku skonczylo po 40 minutach i auto

> zdechlo.

> Jesli wymienili ci diody prostownicze bo chyba o tych piszesz to moze sa jakies trefne, moze altek

> generalnie sie sypie.

> Popatrz jak z tym ladowaniem u ciebie, jesli cos bedzie nie tak jak byc powinno to wizyta u

> elektryka cie czeka zapewne.

No, mam nadzieję, że to te diody, a nie altek, sprawdzę co i jak ok.gif

Napisano

> Silnik silnikiem - wszystko ok, a obrotek żyje swoim życiem - dół, góra, jednym słowem szaleństwo

Miałem identycznie niecałe dwa tygodnie temu. Podobnie jak u innych, z tym ze nie wina alternatora, a akumulator powiedział papa.

tak czy inaczej wina prądu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem identycznie niecałe dwa tygodnie temu. Podobnie jak u innych, z tym ze nie wina alternatora,

> a akumulator powiedział papa.

> tak czy inaczej wina prądu

Tak czy siak kasa będzie musiała polecieć raczej:/ oslabiony.gif

Napisano

u mnie tez dzisiaj rano świrował obrotek... do 3-4k było ok, a po wyżej od razu ładował 8k i ponad skale

co jest nie tak ? auto wczoraj wyjechało z garażu po wymianie całej instalacji elektrycznej - włącznie z plusami i masami ;-)

Napisano

> No, mam nadzieję, że to te diody, a nie altek, sprawdzę co i jak

Lepciu, ale te diody są własnie w altku tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Lepciu, ale te diody są własnie w altku

Wiem, ale może się zwalić w altku coś innego niż te diody? zlosnik.gif

Może jakieś kiepawe te diody dali, czy coś? rotfl.gif

Napisano

> Nie wiem, poszedłem drogą prędkościomierza - nie mam pojęcia jak to działa

mozna sie nie znac, ale czytajac forum tyle lat, bedac centomaniakiem - nie wiem, jak mozna tego nie wiedziec.

serio...

Napisano

powiem tak: linkę możesz wykluczyć na 100% biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> mozna sie nie znac, ale czytajac forum tyle lat, bedac centomaniakiem - nie wiem, jak mozna tego

> nie wiedziec.

> serio...

Ja ja lubię ten Twój mentorski ton zlosnik.gif

Jak można nie wiedzieć?

Normalnie - przez 8 lat nie miałem z tym żadnego problemu, więc wybacz, ale nie czułem potrzeby zagłębiania się w tajniki działania obrotka zlosnik.gif

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> powiem tak: linkę możesz wykluczyć na 100%

Tera panie już wiem, ale nie chce mi się edytować tytułu zlosnik.gif

Napisano

> Jak można nie wiedzieć?

> Normalnie - przez 8 lat nie miałem z tym żadnego problemu, więc wybacz, ale nie czułem potrzeby

> zagłębiania się w tajniki działania obrotka

pewnie sa wieksi centomaniacy niz ja, ale staram sie czytac wiekszosc watkow i sledzic co sie dzieje na forum.

sa takie watki, ktorych nie tykam: np. watek Tommiego o domowy-drut-turbo za 1000zl, ale interesuje sie wszystkim co dotyczy cento, a nie tylko mojego.

co z watkami: kupie wtyczke do obrotomierza? co z watkami: jak podlaczyc obrotomierz? co z manualami na stronach klubowych? nawet jesli nie musialem montowac obrotka, bo mialem w seryjnym liczniku, to chcialem wiedziec, jak sie to w cento robi...

nic tam...

Napisano
  • Autor

> pewnie sa wieksi centomaniacy niz ja, ale staram sie czytac wiekszosc watkow i sledzic co sie

> dzieje na forum.

> sa takie watki, ktorych nie tykam: np. watek Tommiego o domowy-drut-turbo za 1000zl, ale interesuje

> sie wszystkim co dotyczy cento, a nie tylko mojego.

> co z watkami: kupie wtyczke do obrotomierza? co z watkami: jak podlaczyc obrotomierz? co z

> manualami na stronach klubowych? nawet jesli nie musialem montowac obrotka, bo mialem w

> seryjnym liczniku, to chcialem wiedziec, jak sie to w cento robi...

> nic tam...

Marudzisz, jak w 95% swoich wątków oslabiony.gifzlosnik.gif

Napisano

> Tera panie już wiem, ale nie chce mi się edytować tytułu

zmień Proszę ten tytuł bo śmiech się ciśnie na usta jak się widzi "obrotek na linkę" hehe.gifoink.gif

ale do rzeczy sprawdz ładowanie na klemach aku na biegu jałowym powinno byc 13,8v-14,4v i na włączonych odbiornikach typu: światła długie, mgła, szyba elektryczna, dmuchawa (bez kierunków,awaryjnych, wycieraczek) i przytrzymaj obroty na ok. 2500, nie powinno byc poniżej 13,5-13,6v. Jeżeli masz powyżej 14,4v lub poniżej 13,5v to sprawdz jeszcze ładowanie bezpośrednio na alternatorze jeżeli wyniki będą jednakowe to już wiesz że alternator dał dupy i to może byc przyczyna szaleństwa obrotomierza zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Jakis przewodzi się przetarł i raz stykało, a raz nie zlosnik.gif

20pln i jest idealnie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.