Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stan zawieszenia, a zużycie opon?

Featured Replies

Napisano

witam

Ostatnio zauważyłem, że lewa przednia opona jest lekko ścięta od wewnętrznej strony, nie jest to bardzo mocne przytarcie, ale porównując do strony zewnętrznej i do opony po prawej jest jakieś 3mm różnicy. Podjechałem sprawdzić zbieżność, ale wszystko jest ok.

Powiedzieli mi, że górne wahacze są już trochę zużyte (zawieszenie wielo-wahaczowe), że można jeszcze pojeździć, ale niedługą będą stukać.

Czy lekki luz na wahaczach może powodować nierównomierne zużycie opon??

Napisano

Jednym z objawów niesprawności zawieszenia (luzu na wahaczach) jest nierównomierne zużywanie się opon. Czasami może następować blokowanie się sworznia wahacza i to też będzie powodować nierównomierne zużycie opon. Należy jeszcze sprawdzić amortyzatory, bo one także mają wpływ na równomierność zużywania się opon.

Napisano

> witam

> Ostatnio zauważyłem, że lewa przednia opona jest lekko ścięta od wewnętrznej strony, nie jest to

> bardzo mocne przytarcie, ale porównując do strony zewnętrznej i do opony po prawej jest jakieś

> 3mm różnicy. Podjechałem sprawdzić zbieżność, ale wszystko jest ok.

> Powiedzieli mi, że górne wahacze są już trochę zużyte (zawieszenie wielo-wahaczowe), że można

> jeszcze pojeździć, ale niedługą będą stukać.

> Czy lekki luz na wahaczach może powodować nierównomierne zużycie opon??

sprawdź pochylenie i wyprzedzenie - poza zbieżnością... będziesz wiedział.

Napisano
  • Autor

> sprawdź pochylenie i wyprzedzenie - poza zbieżnością... będziesz wiedział.

żeby to było takie proste oslabiony.gif w UK z ustawieniem geometrii jest delikatnie mówiąc słabo. Niewiele warsztatów się tym zajmuje, a jak już, to i tak trudno im zaufać...

Górne wahacze na pewno mam do wymiany, więc myślę, ze to jest przyczyna.

Napisano

> żeby to było takie proste w UK z ustawieniem geometrii jest delikatnie mówiąc słabo. Niewiele

> warsztatów się tym zajmuje, a jak już, to i tak trudno im zaufać...

> Górne wahacze na pewno mam do wymiany, więc myślę, ze to jest przyczyna.

no faktycznie, sprawdzenie geometrii (bez regulacji) to jest jednak dobra godzinka roboty... domyslam sie ze roboczogodzina w UK stoi wyzej niz u nas...

czyli pewnie kalkuluje się wymienic wahacze i poobserwowac smile.gif

Napisano
  • Autor

> no faktycznie, sprawdzenie geometrii (bez regulacji) to jest jednak dobra godzinka roboty...

> domyslam sie ze roboczogodzina w UK stoi wyzej niz u nas...

> czyli pewnie kalkuluje się wymienic wahacze i poobserwowac

znalazłem warsztat sprawdzający pełną geometrię, robią to za 110GBP. Nie znam jednak nikogo, kto mógłby wyrazić o nich swoją opinię. Tak czy siak, nie ma to sensu przed remontem zawieszenia. W przyszłym tygodniu będę miał nowe wahacze, a potem zajmę się geometrią.

Napisano

mi po wymianie wahaczy i amortyzatorów zbieżność się rozjechała. buu.gif Także radzę je wymienić a później ustawiać zbieżność wink.gif

Napisano
  • Autor

> mi po wymianie wahaczy i amortyzatorów zbieżność się rozjechała. Także radzę je wymienić a

> później ustawiać zbieżność

dokładnie tak to będzie zrobione, ale już nie w UK. Akurat w przyszłym tygodniu będę w Polsce, to wszystko załatwię u mechanika, któremu mogę zaufać i jestem przekonany co do jego umiejętności. Tylko części kupię na wyspach, bo są tańsze, czasami sporo tańsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.