Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Woda wewnątrz auta, spod tylnich słupków

Featured Replies

Napisano

Coś mi się źle dzieje z astrą smile.gif

Po intensywnych opadach deszczu zauważyłem dzisiaj że spod tylnych słupków wewnątrz auta (za kanapą pasażerów) wydobywają się strużki wody.

Są dość małe, w bagażniku suchutko.

Woda wydobywa się spod dolnej części słupka, odgiąłem go lekko mniej więcej na wysokości klamki przy podsufitce.

Już tam wyczułem wilgoć.

Przed klamką (od strony drzwi) i w miejscu mocowania pasa bezpieczeństwa przedniego jest sucho.

Szyby boczne oryginalne, uszczelki niezniszczone, zresztą mało prawdopodobne żeby nagle dwie się uszkodziły.

Auto jest 3-drzwiowe, nie mam szyberdachu. Podejrzewam, listwy dachowe ew, nieszczęsną podstawę anteny (o uszkodzeniu której niedawno pisałem)

Jak myślicie? Czy listwy dachowe można zdjąć...? czy możliwe ażeby spod nich coś się dostawało do wewnątrz.

Aha, woda jest po obydwóch stronach, czyli spod obydwu słupków coś cieknie..

Grr... klnie.gif

Napisano

> Coś mi się źle dzieje z astrą

> Po intensywnych opadach deszczu zauważyłem dzisiaj że spod tylnych słupków wewnątrz auta (za kanapą

> pasażerów) wydobywają się strużki wody.

> Są dość małe, w bagażniku suchutko.

> Woda wydobywa się spod dolnej części słupka, odgiąłem go lekko mniej więcej na wysokości klamki

> przy podsufitce.

> Już tam wyczułem wilgoć.

> Przed klamką (od strony drzwi) i w miejscu mocowania pasa bezpieczeństwa przedniego jest sucho.

> Szyby boczne oryginalne, uszczelki niezniszczone, zresztą mało prawdopodobne żeby nagle dwie się

> uszkodziły.

> Auto jest 3-drzwiowe, nie mam szyberdachu. Podejrzewam, listwy dachowe ew, nieszczęsną podstawę

> anteny (o uszkodzeniu której niedawno pisałem)

> Jak myślicie? Czy listwy dachowe można zdjąć...? czy możliwe ażeby spod nich coś się dostawało do

> wewnątrz.

> Aha, woda jest po obydwóch stronach, czyli spod obydwu słupków coś cieknie..

> Grr...

winowajcy wśród listw bym nie szukał, OIDP to tam nie ma żadnych otworów, jedynie spinki, więc pozostaje podstawa anteny, uszczelki szyb, klapy, może przelotka do tylnej klapy,

brat

Napisano

U mnie winowajcą okazała się wspomniana przez brat-a przelotka na kable. Wcześniej dość mocno trzymała się tego otworu, a od jakiegoś czasu lubi wyskoczyć przy otwieraniu bagażnika.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam temat bo może rozwiązanie komuś się przyda smile.gif

Winowajcą okazały się boczne szyby (obydwie jednocześnie - obstawiam tttm). Co ciekawe - szyby oryginalne i widać że nikt nigdy tam nie zaglądał.

Poniżej zdjęcie z którego miejsca ciekła woda...

spływała później wewnątrz plastikowej osłony podsufitki w kierunku tylnego słupka.. stamtąd trafiała zgodnie z pochyłością tapicerki: w kierunku tylnej kanapy lub bagażnika.

283826315-1.jpg

Poluzowałem szyby (są przykręcane na śrubki zeby.GIF boski patent), i od strony kabiny - strzykawką uszczelniłem silikonem. Po wykonaniu testu - suchutko nic nie leci.

Poniżej zdjęcie po (sory za jakość - robione z komórki)

283826315-2.jpg

post-39408-14352508332193_thumb.jpg

Napisano

brawo.gif za wykrycie usterki i za opisanie.

Nie każdy opisuje jak się sprawa zakończyła waytogo.gif

Napisano

grinser006.gif wczoraj to samo robiłem u siebie w F hehe.gif Tylko tyle, że ja wyjąłem obie te szyby i po tej piankowej uszczelce dookoła pojechałem silikonem sanitarnym (niby nie szkodzi metalom, lakierom itp) po odtłuszczeniu wszystkiego. Skręciłem wszystko i zobaczymy. U mnie też w tylnych nadkolach się zbierała woda oslabiony.gif Zobaczymy jak teraz będzie. Szwy dachowe już uszczelniłem jakieś 2 lata temu ok.gif Zastanawiałem się czy nie może cieknąć np. przez tylne lampy, ale to najwyżej zweryfikuje czas i dopiero wtedy się tym zajmę, bo wolałbym ich na silikon nie kleić hehe.gif

Dodatkowo jeszcze kabel od trzeciego stopu puściłem tą harmonijką żeby nie tworzyła się szczelina między uszczelką, a klapą, bo tak mądrze ktoś to kiedyś zamontował i mnie w oczy raziło palacz.gif

Przy okazji zamontowałem pompkę spryskiwacza z G i teraz całkiem przyzwoicie siusia claps.gif

Napisano

W moim przypadku demontowalem tylne, trojkatne szyby oraz tylne lampy do lakierowania tylu nadwozia. Podczas skladania posmarowalem woskiem TECTYL Valvoline do zabezpieczania profili wewnetrznych.

> Przy okazji zamontowałem pompkę spryskiwacza z G i teraz całkiem przyzwoicie siusia

Przy dyszach z Insigni na pewno lepiej...

Pozdrawiam

Napisano

Mialem to samo z tymi szybami bocznymi w A-G. Zawiozlem auto do fachowcow. Po roku popuscilo i uszczelniali mi to w ramach gwarancji. Teraz mam wkoncu sucho.

Patent na montaz szyb z jednej strony fatalny, a z drugiej latwosc demontazu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam

Również trochę odświeżę.

U mnie oprócz wspomnianej przelotki winowajcą okazała się też szyba. Lało się dokładnie z tego miejsca które wskazał estes ciurem. Po ściągnięciu i wyczyszczeniu przejechałem po uszczelce Poliuretanową masą klejąco-uszczelniającą Boll-a. Po skręceniu i kilku dniach deszczy, nadal ciekła woda, lecz trochę mniej. Uszczelniłem więc od zewnętrznej strony i póki co pomogło. Myślę, że nie warto zwlekać z tym tematem. Teraz nie mogę szukać winowajcy, ale być może, że woda wcześniej nie zauważona przedostała się aż do wewnętrznego poszycia. Trochę smutny dowód TUTAJ.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.