Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] bezpiecznik pompy paliwa, podłączenie masy ECU

Featured Replies

Napisano

witam,

mam dwa problemy:

1. Nie mogę namierzyć rozpiski bezpieczników do X16SZR a potrzebny mi jest bezpiecznik pompy paliwa - chcę odciąć pompę paliwa podczas pracy na gazie - czy do bezpiecznika pompy paliwa jest podłączone coś jeszcze?

2. w tym wątku jest pokazane gdzie jest podłączona masa ECU w silniku X16SZR - ma ktoś może zdjęcia bo z tego schematu nie potrafię dojść gdzie to jest

szukajka nie odpowiedziała na moje problemy confused.gif

pozdrawiam

s.

Napisano

> witam,

> mam dwa problemy:

> 1. Nie mogę namierzyć rozpiski bezpieczników do X16SZR a potrzebny mi jest bezpiecznik pompy paliwa

> - chcę odciąć pompę paliwa podczas pracy na gazie - czy do bezpiecznika pompy paliwa jest

> podłączone coś jeszcze?

przypuszczalnie jeżeli wyjmiesz bezpiecznik od pompy to ECU złapie błąd, jeżeli się mylę to niech koledzy mnie poprawią,

przypuszczalnie odcięcie trzeba by zrobić na samych przewodach bezpośrednio już do pompy,

brat

Napisano

Jak BratPit wspomniał, będzie trzeba zrobić odcinkę przy samej pompie. Pod bezpiecznik pompy są podłączone: ecu, evap i egr.

Bezpiecznik jest w podłużnej skrzyneczce w przedziale silnika. Nr 6, 20A.

Napisano
  • Autor

> Jak BratPit wspomniał, będzie trzeba zrobić odcinkę przy samej pompie. Pod bezpiecznik pompy są

> podłączone: ecu, evap i egr.

> Bezpiecznik jest w podłużnej skrzyneczce w przedziale silnika. Nr 6, 20A.

a szkoda bo mam fajny przekaźnik z programowanym czasem wyłączenia i gotowe przewody do wpięcia w miejsce bezpiecznika

teraz będę musiał namierzyć który kabel jest do pompy paliwa confused.gif i to najlepiej pod maską żeby nie ciągnąć długich kabli od elektrozaworu

ma ktoś może taką wiedzę w którym miejscu, której wiązki się wpiąć?

Napisano

Przewód wychodzi z przekaźnika, który jest w tej szerszej skrzyneczce w komorze silnika. Dokładniej jest to przewód czerwono-niebieski. Z tym że z przekaźnika wychodzi przewód o przekroju 2.5mm^2, a dopiero od niego odchodzi kabelek do pompy. Ma on ten sam kolor, tylko przekrój mniejszy (1.5mm^2). Dlatego bezpieczniej będzie podpiąć się do złącza X2 (pin 91). To takie duże między skrzynką i zbiornikiem płynu hamulcowego.

Napisano
  • Autor

> przypuszczalnie jeżeli wyjmiesz bezpiecznik od pompy to ECU złapie błąd, jeżeli się mylę to niech

> koledzy mnie poprawią,

> przypuszczalnie odcięcie trzeba by zrobić na samych przewodach bezpośrednio już do pompy,

> brat

dobrze kombinuje że masa ECU jest podłączona w miejscu zaznaczonym strzałką? - są tam dokręcona do silnika dwie śruby z przewodami

5bd55de996967dd5m.jpg

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> Przewód wychodzi z przekaźnika, który jest w tej szerszej skrzyneczce w komorze silnika. Dokładniej

> jest to przewód czerwono-niebieski. Z tym że z przekaźnika wychodzi przewód o przekroju

> 2.5mm^2, a dopiero od niego odchodzi kabelek do pompy. Ma on ten sam kolor, tylko przekrój

> mniejszy (1.5mm^2). Dlatego bezpieczniej będzie podpiąć się do złącza X2 (pin 91). To takie

> duże między skrzynką i zbiornikiem płynu hamulcowego.

odświeżam temat :-)

czy złącze X2 to te zaznaczone czerwonym kółkiem?

284341158-silnik3.jpg

jeżeli tak to po której stronie wychodzi przewód do pompy paliwa?

pozdrawiam

s.

ps. zdjęcie zapożyczone

post-28722-14352510296616_thumb.jpg

Napisano

Nie, to jest złącze X16.

X2 przechodzi przez ścianę grodziową.

Napisano

> X2 przechodzi przez ścianę grodziową.

O X2 lepiej zapomnieć. Dostęp do niego po rozebraniu

99% samochodu.

Napisano
  • Autor

> O X2 lepiej zapomnieć. Dostęp do niego po rozebraniu

> 99% samochodu.

po dzisiejszym dniu muszę przyznać rację crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.