Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oil Pressure..

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam taki problem (od paru dni) przy mocnym hamowaniu pipa mi komputer i komunikat Oil Pressure.. (dalej nie wiem bo nie zdążyłem przeczytać..) po czym wszystko znika i można jechać. Dodam, że olej był wymieniany jakieś 5 000 tyś km temu (jakieś 2 m-ce).. Silnik - benzyna 1.4.

Aha, jakiś tydzień temu zahaczyłem o krawężnik (dość solidnie) ale nie widziałem jakiś wycieków - pod auto nie wchodziłem.. Jeżdżę raczej z "ciężką nogą"..

Jakaś porada od fachowców ??

Napisano

A sprawdzałes stan oleju bo 1,4 lubi łyknąć ! ok.gif

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałes stan oleju bo 1,4 lubi łyknąć !

Ale chyba nie w takich ilościach smile.gif sprawdzę jak przestanie padać smile.gif w umie żadne kontrolki się nie świecą.. to może i masz rację.. normalnie kosmos z tym autem.. jedyny jego plus to wygląd smile.gif

Napisano

masz niski stan oliwy. To normalne ze podczas hamowania zapipczy kontrolka cisnienia. Przy ostrym wejsciu w zakret tez powinienes osiagnac beep.

Czemu masz niski stan to juz pod autem zobaczysz wink.gif Mozliwe ze rozszczelniles miche olejowa , albo masz zle zalozony filtr oleju.

Dopoki auto nie kopci to szukaj wyciekow.

Napisano

> Ale chyba nie w takich ilościach sprawdzę jak przestanie padać w umie żadne kontrolki się nie

> świecą.. to może i masz rację.. normalnie kosmos z tym autem.. jedyny jego plus to wygląd

Kolego... Jak sie świeci lampka oleju albo wywala komunikat w DOWOLNYM aucie, to pierwszą czynnością powinno być zatrzymanie i sprawdzenie stanu oleju na bagnecie. Na forum za Ciebie nikt tego nie zrobi.

Co do kosmosu z autem, to rozwalenie miski kończy się w każdym aucie tak samo. Ja bym się cieszył że akurat ten model informuje głośnym alarmem o problemach ok.gif

Napisano

To że masz niski stan oleju i niskie ciśnienie to nie jest normalne.

Nie jest normalne też żeby podczas hamowania, nie wiadomo nawet jak mocnego zapalała się kontrolka lub jaki kolwiek komunikat o niskim ciśnieniu. Sprawdź stan, w razie małej ilości dolej. Jeżeli będzie stan OK, to szukaj rozwiązania problemu. Bo jak to nie jest czujnik, to masz problem.

Napisano

> masz zle zalozony filtr oleju.

Mozesz mi powiedziec co masz na mysli? hmm.gif

Napisano

Miałem coś takiego jak kupiłem auto. Nie wiedziałem, że tak lubi olej. Sprawdź stan oleju. Dolej odpowiednią ilość i zacznij pilnować jego stan.

Napisano
  • Autor

> Kolego... Jak sie świeci lampka oleju albo wywala komunikat w DOWOLNYM aucie, to pierwszą

> czynnością powinno być zatrzymanie i sprawdzenie stanu oleju na bagnecie. Na forum za Ciebie

> nikt tego nie zrobi.

> Co do kosmosu z autem, to rozwalenie miski kończy się w każdym aucie tak samo. Ja bym się cieszył

> że akurat ten model informuje głośnym alarmem o problemach

Co do KOSMOSU to miałem na myśli ogólne problemy ze STILO.. przynajmniej u mnie.. na plus tylko wygląd! Ostatni nawet się roześmiałem (już mi ręce opadają) spoglądam na nadkole a tam rdza smile.gif w 4 letnim aucie smile.gif no wybacz.. aaaa i odpadła mi plastikowa listwa ochronna z drzwi smile.gif i ogólnie dużo by opowiadać - poszukaj moje wpisy na forum.

pozdro.

Napisano

> Co do KOSMOSU to miałem na myśli ogólne problemy ze STILO.. przynajmniej u mnie.. na plus tylko

> wygląd! Ostatni nawet się roześmiałem (już mi ręce opadają) spoglądam na nadkole a tam rdza w

> 4 letnim aucie no wybacz.. aaaa i odpadła mi plastikowa listwa ochronna z drzwi i ogólnie

> dużo by opowiadać - poszukaj moje wpisy na forum.

Panowie trzymajmy sie tematu albo lądujemy na SSP fly.gif

Napisano

> To że masz niski stan oleju i niskie ciśnienie to nie jest normalne.

> Nie jest normalne też żeby podczas hamowania, nie wiadomo nawet jak mocnego zapalała się kontrolka

> lub jaki kolwiek komunikat o niskim ciśnieniu.

primo NIE JA - patrz komu odpisujesz. Dwa czytaj ze zrozumieniem. Tlumaczac z polskiego na nasze=> NORMALNYM jest sygnal o niskim CISNIENIU oleju przy niskim POZIOMIE oleju. 20.GIF

Napisano

> Mozesz mi powiedziec co masz na mysli?

no jak jakis pseudo pochytany pan henio nie dokrecil , nie daj bog zle na gwint wkrecil na hama filterek... to bedzie kapalo. Wystarczy ze nie odprawi modlow w postaci smarowania olejem uszczelki na nowym filtrze i juz nie "zaskoczy" jak powinno i bedzie sie oliwa sączyc bokami. ok.gif20.GIF

Napisano

Odpisuję autorowi tematu.

Jak dla mnie to może się mu świecić nawet przy 5 tysiącach wink.gif

Napisano
  • Autor

Coś jest chyba jednak nie halo.. wyciągam bagnet a tam... ani widu ani słychu po oleju.. w sobotę serwis - coś mi się wierzyć nie chce żeby w tak krótkim czasie poszło aż tyle! Musi być gdzieś jakiś przeciek. Może rzeczywiście źle filtr wkręcili.

Ale......przypominam sobie, że rok temu po przejechaniu 4 tyś w tydzień też zeżarł mi prawie cały olej smile.gif od tak smile.gif

Oczywiście traz dolałem cały litr smile.gif zobaczymy co będzie.. ehhh czas chyba pomyśleć nad czymś innym.. a problem w tym, że podoba mi się nowe bravo - znowu fiat? yghhh

Napisano

> Coś jest chyba jednak nie halo.. wyciągam bagnet a tam... ani widu ani słychu po oleju..

> Ale......przypominam sobie, że rok temu po przejechaniu 4 tyś w tydzień też zeżarł mi prawie cały

> olej od tak

> Oczywiście traz dolałem cały litr zobaczymy co będzie.. ehhh

U mnie tak mam co 3kkm frown.gif

Pojedziesz do serwisu i dowiesz się(skoro w tydzień zrobiłeś 4kkm to raczej mało stał, więc uszczelniacze na zaworach wykluczamy), że nie zbiera Ci pierścień zbierający.

Koszt takiej zabawy to:

- nowe pierścionki + możliwy szlif gładzi,

- nowa uszczelka pod głowicą,

- nowy napęd rozrządu.

Jak usłyszysz cenę to pogodzisz się z bańką oliwy w bagażniku, jak na zakręcie albo przy hamowaniu zapala mi się kontrolka to spokojnie dojeżdżam do najbliższego postoju, proforma sprawdzam jak bardzo suchy jest bagnet, wlewam 1Litr oliwy i jadę dalej.

Oczywiście przed dłuższą trasą sprawdzam i uzupełniam do max poziom oliwy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> U mnie tak mam co 3kkm

> Pojedziesz do serwisu i dowiesz się(skoro w tydzień zrobiłeś 4kkm to raczej mało stał,

<.....................................................>

Dzięki BAS smile.gif jak zawsze zresztą smile.gif

Zrobiłem jak napisałeś smile.gif ja tam nie mam już siły do tego auta. Dolałem oleju, niech sobie pije.. jak będę miał czas to tak proforma wjadę do ASO, na razie jest ok smile.gif

Pzdr

PXR

Napisano

...

> Dolałem oleju, niech sobie pije..

a że tak wtrące nieśmiało po sąsiedzku... jaki olej dolałes?

Napisano
  • Autor

> ...

> a że tak wtrące nieśmiało po sąsiedzku... jaki olej dolałes?

Taki sam jaki był wlany, Shell, półsyntetyk. A co?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Taki sam jaki był wlany, Shell, półsyntetyk. A co?

a sprobuj wlac selenia 20k (10W40)

Napisano

> a sprobuj wlac selenia 20k (10W40)

racej wątpliwe by to coś dało ... (tu pół syntetyk i tu)

ttym bardziej że selenia raczej droga i w ASO dostępna w sklepach nie widziałem .

Napisano

> racej wątpliwe by to coś dało ... (tu pół syntetyk i tu)

> ttym bardziej że selenia raczej droga i w ASO dostępna w sklepach nie widziałem .

Nie wiem dlaczego i czy w Stilo jest tak samo, ale w Lanosie pamiętam że Mobila 10w40 zezarło w tydzień a na Lotosie 10w40 trzymał poziom oleju ok. miesiąca.

Więc chyba ma to jednak jakieś znaczenie hmm.gif

Napisano

> Nie wiem dlaczego i czy w Stilo jest tak samo, ale w Lanosie pamiętam że Mobila 10w40 zezarło w

> tydzień a na Lotosie 10w40 trzymał poziom oleju ok. miesiąca.

> Więc chyba ma to jednak jakieś znaczenie

słyszałem kiedyś że jest sporo podróbek "markowych olejów" np Mobila i Shella.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.