Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Xenon z funkcją skrętu - za i przeciw

Featured Replies

Napisano

Proszę o opinię o tym wynalazku. Osobiście nie posiadam, ale czy warto by było takie coś przeszczepić?

Napisano

> Proszę o opinię o tym wynalazku. Osobiście nie posiadam, ale czy warto by było takie coś

> przeszczepić?

Fajna rzecz, troche pomaga przy pokonywaniu łuków ale ma jeden duży minus. Nie działa jeśli uaktywnisz funkcję automatycznego włączenia oświetlenia (światła skandynawskie). A dokładnie nie działa w pozycji 0 gdzie się aktywowane automatyczne światła. Wtedy są zwykłe xenony bez doświetlania i żeby mieć AFL musisz ręcznie włączyć światła. Z miesiąc czasu szukałem przyczyny myśląc np: że brak doświetlania był spowodowany nieskalibrowaniem czujnika kąta skrętu kierownicy po upgradzie softu CIMa

Napisano
  • Autor

Problem w tym, że u mnie pozycja AUTO nie działa jak w skandynawskich autach, lecz steruje czujnik zmierzchu. Światła zawsze włączam ręcznie, bo AUTO w dzień nie działa. Logiczne? Chyba, że czegoś nie wiem o włączaniu świateł.

Napisano

> Problem w tym, że u mnie pozycja AUTO nie działa jak w skandynawskich autach, lecz steruje czujnik

> zmierzchu. Światła zawsze włączam ręcznie, bo AUTO w dzień nie działa. Logiczne? Chyba, że

> czegoś nie wiem o włączaniu świateł.

Dokładnie . Nie wiesz wszystkiego wink.gif Światła skandynawskie (włączane samoczynnie po odpaleniu auta) aktywujesz Techem lub OPCOMem. Działają w pozycji 0 czyli "wyłączone światła" Troche dziwne ale tak jest

"Auto" jak słusznie zauważyłeś jest do automatycznego włączania świateł czujnikiem zmierzchu i w tej pozycji przełącznika nie aktywuje się świateł skandynawskich.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie . Nie wiesz wszystkiego Światła skandynawskie (włączane samoczynnie po odpaleniu auta)

> aktywujesz Techem lub OPCOMem. Działają w pozycji 0 czyli "wyłączone światła" Troche dziwne

> ale tak jest

> "Auto" jak słusznie zauważyłeś jest do automatycznego włączania świateł czujnikiem zmierzchu i w

> tej pozycji przełącznika nie aktywuje się świateł skandynawskich.

A widzisz, czyli musiałbym dodatkowo coś tam uaktywnić jednak w kompie, bo normalnie nie włączają mi się same.

Napisano

> A widzisz, czyli musiałbym dodatkowo coś tam uaktywnić jednak w kompie, bo normalnie nie włączają

> mi się same.

Dokładnie. Uaktywniasz dla wygody światła skandynawskie i mając kurvenlichty czyli skrętne ksenony cała wygoda idzie psu na bude bo chcąc dalej kręcić światłami na zakręcie musisz ksenony włączać po staremu czyli recznie. wot tiechnika biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. Uaktywniasz dla wygody światła skandynawskie i mając kurvenlichty czyli skrętne ksenony

> cała wygoda idzie psu na bude bo chcąc dalej kręcić światłami na zakręcie musisz ksenony

> włączać po staremu czyli recznie. wot tiechnika

To mi powiedz jak odpalić funkcję świateł skandynawskich.

Napisano

> Proszę o opinię o tym wynalazku. Osobiście nie posiadam, ale czy warto by było takie coś

> przeszczepić?

Moim zdaniem warto jak masz jak. ok.gif Tylko czy to będzie takie proste? Na klubie Vectry długo się bujali zanim udało się przeszczepić AFL do samochodu z fabrycznymi lampami halogenowymi. Druga uwaga - w przypadku AH wyglądają o dwa nieba lepiej. zlosnik.gif

Napisano

> To mi powiedz jak odpalić funkcję świateł skandynawskich.

Techem lub OPCOMem. Inaczej nie da rady. Ja mam ZTCP opcję nr 1 z 4 możliwych tzn po wlączeniu kluczyka zapalają się pozycyjne a po zapłonie światła

Napisano
  • Autor

> Techem lub OPCOMem. Inaczej nie da rady. Ja mam ZTCP opcję nr 1 z 4 możliwych tzn po wlączeniu

> kluczyka zapalają się pozycyjne a po zapłonie światła

Kto, gdzie i za ile to zrobi nie uszkadzając niczego po drodze?

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem warto jak masz jak. Tylko czy to będzie takie proste? Na klubie Vectry długo się

> bujali zanim udało się przeszczepić AFL do samochodu z fabrycznymi lampami halogenowymi. Druga

> uwaga - w przypadku AH wyglądają o dwa nieba lepiej.

Już się wyleczyłem, bo koszt przerasta korzyść.

Napisano

> Kto, gdzie i za ile to zrobi nie uszkadzając niczego po drodze?

Ktoś z opcomem lub techem. W ASO ok 100zł

Napisano

> Już się wyleczyłem, bo koszt przerasta korzyść.

Koszt - może nie tak straszny, ilość roboty tak. no.gif Jeśli zamawiasz fabrycznie to okej, jak nie to co najwyżej zwykłe załóż. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ktoś z opcomem lub techem. W ASO ok 100zł

Dziś się pytałem w ASO o taką usługę - 130 zł brutto. Przy okazji robią jakiś test aktualności oprogramowania i ew. proponują aktualizację sterownika silnika za jedyne 89 zł. W ogóle warto coś aktualizować? Poprawi to coś? Czy tylko wyciąganie kasy? Auto mam z 2007 roku, więc do tego czasu coś mogło się tam pozmieniać.

Co do montażu świateł to odpuszczam temat. Musiałbym bowiem całe klosze wymienić a to już idzie w kasę ponad 1000 zł. Chyba, że jakieś używki to mooooże się bym zmieścił. Tylko czy warto?

Napisano

Opłaci się. Czasami tam zmieniają coś, poprawiają/pogarszają elastyczność, wyciszają pracę silnika, takie różne...

Napisano
  • Autor

> Opłaci się. Czasami tam zmieniają coś, poprawiają/pogarszają elastyczność, wyciszają pracę silnika,

> takie różne...

Właśnie boję się tego pogorszenia. Co mogą poprawić a co popsuć teoretycznie przy takim update?

Napisano

> Dziś się pytałem w ASO o taką usługę - 130 zł brutto. Przy okazji robią jakiś test aktualności

> oprogramowania i ew. proponują aktualizację sterownika silnika za jedyne 89 zł. W ogóle warto

> coś aktualizować? Poprawi to coś? Czy tylko wyciąganie kasy? Auto mam z 2007 roku, więc do

> tego czasu coś mogło się tam pozmieniać.

> Co do montażu świateł to odpuszczam temat. Musiałbym bowiem całe klosze wymienić a to już idzie w

> kasę ponad 1000 zł. Chyba, że jakieś używki to mooooże się bym zmieścił. Tylko czy warto?

No nie wiem czy 1000 starczy:

http://moto.allegro.pl/item1009543236_opel_astra_iii_3_bi_xenon_zwykle_reflektory_lampy.html

oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.