Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moto 50/125

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam nad zakupem moto 125 zarejestrowanego na 50, wiem że takie są dostępne w sprzedaży. Chodzi mi głównie o to czy zabawa moto mi się spodoba. To ma być pierwsze moto do weekendowych wypadzików. Jeżeli mi się nie spodoba to nie widzę sensu robić kat. A. Coś możecie doradzić?

Napisano

> Tak się zastanawiam nad zakupem moto 125 zarejestrowanego na 50, wiem że takie są dostępne w

> sprzedaży. Chodzi mi głównie o to czy zabawa moto mi się spodoba. To ma być pierwsze moto do

> weekendowych wypadzików. Jeżeli mi się nie spodoba to nie widzę sensu robić kat. A. Coś

> możecie doradzić?

nie doradzimy bo to przestepstwo

Napisano

> nie doradzimy bo to przestepstwo

> a co dokładnie jest przestępstwem ?

bo chyba nie zakup takiego moto ... a takie jest pytanie chyba hehe.gif

Napisano

> bo chyba nie zakup takiego moto ... a takie jest pytanie chyba

poruszanie sie takim pojazdem, konsekwencje takie same jak w przypadku braku prawka, jak cos sie stanie i ubezpieczyciel sie kapnie to nie dzial OC

Napisano

> poruszanie sie takim pojazdem, konsekwencje takie same jak w przypadku braku prawka, jak cos sie

> stanie i ubezpieczyciel sie kapnie to nie dzial OC

poruszanie to chyba tylko wykroczenie prawda?

jedyne przestępstwo popełniła osoba rejestrująca ten pojazd ... oraz diagnosta który poświadczył nieprawdę

Napisano

Zauważyłem, że takie moto 125/50 mają bezterminowe przeglądy czyli do końca życia motoru icon_eek.gif

Jak to możliwe?

Napisano

> Zauważyłem, że takie moto 125/50 mają bezterminowe przeglądy czyli do końca życia motoru

> Jak to możliwe?

juz sie przepisy zmienily albo zaraz sie zmienia i beda okresowe przeglady

Napisano

> Tak się zastanawiam nad zakupem moto 125 zarejestrowanego na 50, wiem że takie są dostępne w

> sprzedaży. Chodzi mi głównie o to czy zabawa moto mi się spodoba. To ma być pierwsze moto do

> weekendowych wypadzików. Jeżeli mi się nie spodoba to nie widzę sensu robić kat. A. Coś

> możecie doradzić?

Witam. A wiec tak , zabawe bedziesz mial do pierwszej kontroli POLICJI i pewnie sie ona zakończy, ale możesz znaleść alternatywe, sa już w sprzedaży 50ccm z wygladu i zachowania jak duża maszyna, np. BENZER ASTON, BENZER HCROSS SUPER MOTO, sa to maszyny gdzie silniki 50ccm o mocy 5km 4T są montowane w rame 125ccm i pewnie byś miał przy kontroli pytanie czy to na pewno jest 50ccm. Na pierwszą przygode z MOTO w zupełności wystarczy mowa oczywiście tu o CHIŃCZYKACH. zlosnik.gif

Pozdrawiam MuleZ

Napisano

> juz sie przepisy zmienily albo zaraz sie zmienia i beda okresowe przeglady

POWIADAMIAM ŻE JUŻ JEST WDROZONY TAKI PRZEGLĄD WLASNIE ZE WZGLĘDU NA TAKI MYK !!!!!!!!!!!!

DODAM TEŻ ŻE PRZEGLĄD NA 50ccm.

Napisano

Jeśli nie przestępstwo to na pewno współudział... Bo nie wytłumaczysz się że nie wiedziałeś że to 125. Przeglądów nie trzeba robić bo to byłby motorower. Kupując jakiś motorower też zobaczysz czy Ci się to podoba i nie będziesz się musiał bać wyjechać na ulicę. Policjanci nie są idiotami, większość z nich jeździ motocyklami i znają się na tym. Każdy odróżni 125 od 50 choćby po prędkości jaką będziesz jechał, a na pewno nie chcesz 125 żeby powoli jeździć.

Napisano

> sprzedaży.

I wydaje Ci się ze na moto jeździ się łatwiej niz na rowerze?

Napisano

> POWIADAMIAM ŻE JUŻ JEST WDROZONY TAKI PRZEGLĄD WLASNIE ZE WZGLĘDU NA TAKI MYK !!!!!!!!!!!!

> DODAM TEŻ ŻE PRZEGLĄD NA 50ccm.

Post napisany w trybie "paniczna, panika".

Ponieważ "urzędasy" zwęszyły kasę, wprowadzili przepis iz wszystkie motorowery mające wbite w dowodzie "bezterminowo" do dnia 22wrzesnia 2010 muszą przejść przegląd okresowy.

Jak gość przyjedzie Simsonem zrobionym na 90ccm to co taki bidny diagnosta zrobi??Nic...

Napisano

cicho .. propaganda musi być smirk.gifwink.gif

a świat się kreci jak się kręcił smirk.gifsmirk.gifsmirk.gif

Napisano

> Jeśli nie przestępstwo to na pewno współudział... Bo nie wytłumaczysz się że nie wiedziałeś że to

> 125. Przeglądów nie trzeba robić bo to byłby motorower. Kupując jakiś motorower też zobaczysz

tak ... zagrożone karą dożywotniego jedzenia ryżu

Napisano

> Post napisany w trybie "paniczna, panika".

> Ponieważ "urzędasy" zwęszyły kasę, wprowadzili przepis iz wszystkie motorowery mające wbite w

> dowodzie "bezterminowo" do dnia 22wrzesnia 2010 muszą przejść przegląd okresowy.

> Jak gość przyjedzie Simsonem zrobionym na 90ccm to co taki bidny diagnosta zrobi??Nic...

a co za problem? na ulicy sprawdzają czy motorower to motorowet to na stacji diagnstycznej nie dadza rady?

Napisano

> a co za problem? na ulicy sprawdzają czy motorower to motorowet to na stacji diagnstycznej nie

> dadza rady?

Wystarczy sprawdzić Vmax. Powyżej 45 km/h to już motocykl.

Napisano

> Wystarczy sprawdzić Vmax. Powyżej 45 km/h to już motocykl.

No ale jak to sprawdzić? Podobno gdzieś tam, za górami i za lasami maja na stacjach rolki... Wsadzam kryzę nad przepustnice gaźnika i juz jadę te 45km/h, chociaż mój pojazd ma homologacje na 50km/h...

Natomiast co do jazdy ,przykładowo po mieście,z prędkością 45km/h to można to nazwać narażaniem życia i zdrowia. Nie ma także co wmawiać ludziom ze go policja od razu zatrzyma jak pojedzie więcej niż te 45km/h. Przejechałem Simsonem 23 tys.km przez 10 lat i zostałem zatrzymany DWA razy, z czego drugi raz było w zeszłym roku, kiedy to była jakaś nagonka na 2oo i łapali wszystkich - zabrali dowód bo był z 1982 roku i miał pieczątki CPNU, co do tłumika Leo Vince nie mieli pytań zeby.GIF

Napisano

A no tak myślałem że sie zlęca wszyscy i czepia tego przeglądu. Powie mi każdy czy będzie tak cwaniakowal jak będzie zatrzymany przez policę na motorowerze jak przekroczy prędkość 45-50km/h. Otóż żaden z was nie bedzie dyskutował jak Pan policjant stwierdzi że pojazd jedzie nie zgodnie z przpisami. No chyba że to będzie DOBRY policjant i da nam klapsa i powietrze w kołach zniknie. Nie raz miałem okazje zapoznać się z sytuacją gdzie zostaje zatrzymany bidny chlopak na skuterku przez powiedzmy ZŁEGO policjanta i dostaje mandat za przekroczenie prędkości dozwolonej dla motoroweru, po skuterek przyjeżdźa ładna duża laweta bo kierowca nie posiada uprawnień do prowadzenia takiej maszynki. Oczywiście dowód idzie do komisariatu i skuterek ma przejść badania techniczne stwierdzające że skuter posiada blokady lub też ich nie posiada i czy pojemność zgadza sie z dowodem rejestracyjnym. Oczywiście jestem przeciw temu absurdowi ,bo tylko w polsce takie rzeczy sie dzieją. Koszty dla takiego kierowcy skuterka robią się kosmiczne i tyllko dlatego bo mamy durne przepisy. Nie wspomnę tez że w wielu miastach nie ma specjalnych stacji diagnostycznych które potwierdzą prawdziwą torzsamość potwora np. KINGWAY z podrasowanym silnikiem. Ale niestety taka robi się rzeczywistość w naszym kraju.

To samo dotyczy przeglądów okresowych na motorowery. Większość maszyn nowych dostaje taki przeglad na 2lata, i teraz nowa maszyna żeby utrzymac gwarancje musi byc serwisowana według ksiązki serwisowej. Koszt przeglądu 150pln. i tam jest juz potwierdzenie jako takie sprwnosci przez mechanika wykonujacego taką czynność czy tez pieczęć serwisu, otóż nie trzeba jeszcze zrobic przegląd na stacji gdzie jak wcześniej wspomiałem nie ma sprzetu do przegladu nawet motocykli.

Mozemy sobie ponażekać a ia tak bedziemy robic jak nam zagrają.

POZDRAWIAM MuleZ

Napisano
  • Autor

Faktycznie jednak te 125 na 50 to przegięcie, a takie coś?

Motorek

Napisano

> Faktycznie jednak te 125 na 50 to przegięcie, a takie coś?

> Motorek

No na poczatek wystarczy. Z tym ze ta cena troszke nie taka , u mnie mam coś takiego za 3500pln + kask tylko ze się nazywa BENZER SHAFT z 2 letnią gwarancją.

Pozdrawiam MuleZ

Napisano

Takie coś jest Ok:) Ma ABSa, to się może przydać. Tylko ta opona z przodu jakaś dziwna, bieżnik jak w komarku:D. Ale wygląda fajnie.

Napisano

> Faktycznie jednak te 125 na 50 to przegięcie, a takie coś?

> Motorek

poszukaj sobie motorka romet zetka 50, wygląda jak ten z linku, a jednak 50 i fajnie leci jak na takiego malucha

Napisano
  • Autor

> poszukaj sobie motorka romet zetka 50, wygląda jak ten z linku, a jednak 50 i fajnie leci jak na

> takiego malucha

Właśnie się zastanawiałem nad tym ale kusi to, że za 100zł więcej dostaje się silnik 125ccm zamiast 50, która pewnie szybko przestanie wystarczać

Napisano

> Właśnie się zastanawiałem nad tym ale kusi to, że za 100zł więcej dostaje się silnik 125ccm zamiast

> 50, która pewnie szybko przestanie wystarczać

wiesz, moje zdanie jest takie, że sam jestem po kursie na A, jeździłem różnymi sprzętami ale to było dawno, i obecnie kupiłem za 2500 zł chińczyka z faktu przypomnienia sobie jak się na jednośladzie porusza. I na Twoim miejscu kupiłbym 50 ccm, którego i tak łatwoi sprzedaż, pojeździł trochę i jeżeli faktyczanie Cię wciągnie to, nie będą CI złe pogody przeszkzdzać itp, wtedy zrobił prawko A i kupił coś mocniejszego (swoją drogą da się po zmianie pojemności przemianować motorower na motocykl, ale trochę to trwa)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.