Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reduktory BRC AT90Eco Turbo 140kw VS AT90Eco 140kw

Featured Replies

Napisano

Witam , zna ktoś może oficjalną różnice miedzy wyżej opisanymi reduktorami ?

A pytam dla tego ze chciałbym zakupic model Turbo ale niestety na allegro i dzwoniąc po róznych sklepach nigdzie go juz nie mają,dopiero jak pojawią sie na hurtowni to bendą miec czyli za jakies 2-3 tygodnie

jedynie co mają to modele Eco 140kw o 100zł tańsze

Dziś byłem na szrocie kupic uzywany 140 wytargałem go za 15zł

i porozkręcałem w drobny mak , to samo zrobiłem tez z moim turbo w celu zbadania jakie są róznice miedzy tym a tym modelem ( miałem jescze na szrocie w ręku model 100kw i patrząc po obudowie nieco sie rózniła od 140 (głównie przy samych pokrętłach i po odkręceniu korka od kanału inspekcji zauwazyłem ze owy kanał jest troszke węzszy niz w modelu 140)

ale wracając do modeli z tematu porozkręcałem oba na czesci pierwsze i sówmiarką pomiezyłem wszystkie kanały i dysze , i wszystko wszystko wszystko było identyczne w obu modelach ! jedynie znalazłem 2 a własciwie 3 różnice

1- pokrętło od wolnych obrotów (na klucz 10) w modelu turbo miało dłuższy gwint o jakies 3mm, a pręcik był o 1mm grubszy i 5mm krótszy

2 i 3 - tyczyło sie obudowy , ścianka na której jest osadzona duża membrana była o 2mm szersza i co kawałek wzmacniana w turbo

no i jescze spręzyna małej membrany była troche twardsza w moim reduktorze ALE to może przez to że reduktor ze szrotu mógł miec 300 lat i 3miliony kilometrów a mój był kupiony 2 lata temu i przejechane 30-35 tys

zna ktos moze jescze jakies inne róznice moze jakies dodatkowe kanaliki w kanałach albo cos czego nie mogłem zauważyc ?

zadzwoniłem jeszcze do firmy handlującej reduktorami na allegro z zapytaniem jakie są róznice , dowiedziałem sie ze są tylko 3modele tych reduktorów zwykly 100kw - 140kw zwany turbo - 170kw zwany Super , tak ze chyba cos jest nie tak ALE moze mi sie wydawac

A dzwoniac do Tarnowa do firmy Czakram i po rozmowie z niemiłym panem który był zaskoczony moim pytaniem, otrzymałem odpowiedz,ze rózniły sie tylko przepustowością gazu

kolega dzwoniąc do Rzeszowa do znajomego z Czakramu dostał odpowiedz ze obudowa jest ta sama , membrany są te same ale w modelu turbo spręzyny są chyba miększe a do tego zwykły 140kw nie ma w deklu gwintu zeby wkrecic kruciec od kompensacji a turbo ma(a w kazdym reduktorze 140 na szrocie widzialem gwint bo akurat patrzyłem tez na to)

confused.gif

a tak dla ciekawostki wygląda opakowanie z zestawu naprawczego czyli wychodzi na to ze są 3 modele ALE tez niekoniecznie

283785768-1032233107_1.jpg

Pudełeczko

283785768-111.JPG

Papiery

283785768-ww.jpg

reduktory do porównania

283785768-qq.JPG

post-52137-14352508160814_thumb.jpg

Napisano

Ten Turbo jest do aut z doładowaniem?

Jeśli tak, to pierwsza różnica powinna być taka, że ma on skompensowany ciśnieniem doładowania zarówno I jak i II stopień regulacji ciśnienia.

Napisano

> Ten Turbo jest do aut z doładowaniem?

> Jeśli tak, to pierwsza różnica powinna być taka, że ma on skompensowany ciśnieniem doładowania

> zarówno I jak i II stopień regulacji ciśnienia.

Tu nie potrzeba kompensacji dla I stopnia. Konstrukcja BRC jest taka, że I stopień jest wewnątrz II stopnia i bez dodatkowej kompensacji I stopień ,,reguluje się" względem ciśnienia w II stopniu.

Napisano
  • Autor

> Tu nie potrzeba kompensacji dla I stopnia. Konstrukcja BRC jest taka, że I stopień jest wewnątrz II

> stopnia i bez dodatkowej kompensacji I stopień ,,reguluje się" względem ciśnienia w II

> stopniu.

jest dokładnie tak jak kolega pisze

a co do kompensacji wszystkie modele brc at90 je mają jest to poprostu dziura z tyłu w deklu bo gdyby jej nie było membrana II stopnia nie mogła by sie ruszyc i kazdy reduktor jakiejkolwiek firmy tez ma otwory w tylnim deklu ( a co do brc nawet model eco100kw ją ma ALE nie ma w niej gwintu w który mozna by było sobie wkrecic kruciec , trzeba by było otwór tylko nagwintowac i juz nie ma róznicy)

Napisano
  • Autor

dopadłem przed chwilą katalog firmy MTM/BRC i wszystko jest tam napisane zlosnik.gif

modeli reduktorów gazowych at90 do instalacji I i II gen jest 5

At90Eco gaźnikowy

At90Eco 100kw

At90Eco 140kw

At90t-se 140kw (model turbo)

At90super 170kw

wszystkie modele są praktycznie identyczne a róznią sie tylko nieistotnymi drobiazgami ale zasada działania w kazdym z tych modeli jest ta sama

a co do interesujących mnie modeli czyli eco140 i turbo140

róznice są nieznaczne i smieszne bo do modelu turbo dożucano do pudełeczka 2 kolanka miedziane aby zrobic kompensacje(która jest niezbędna przy silnikach doładowanych) i 2 zwęzki które umieszcza sie w tych kolankach i które mają za zadanie sterowanie ową kompensacją

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.