Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Scierający się pasek od rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Problem jest z wycierającym się paskiem od rozrządu od strony filtra powietrza.

Samochód po kupnie miał wymieniony rozrząd, mechanik mówił, że pasek był bardzo wytarty (miał przejechane około 90 tyś) dlatego kazał podjechać po 2 tyś na kontrole , no i dalej się wyciera.

Spotkał się ktoś z czymś takim? Coś jest krzywe?

pozdro

Napisano

Czy przy wymianie paska wynieniłes napinacz, rolkę i pompe wody? Czy znasz historię auta?

Napisano
  • Autor

> Czy przy wymianie paska wymieniłęś napinacz, rolkę i pompe wody? Czy znasz historię auta?

Na pewno była wymieniona pompa wody, nie wiem jak napinacz i rolka musiałbym zapytać mechanika. Z historia ciężko bo samochód sprowadzony i według papierów wszystko dobrze było robione.

Jeżeli chodzi o fotę wycierania to ciężko, była żona na kontroli i mówiła ze pasek wyciera się od strony filtra, czyli równo od krawędzi zaczynając. Jakby jakaś rolka obcierała i wycierała tylko po jednej stronie paska.

Mechanik mówił żeby przyjechać we wtorek i będzie patrzał, chciałem coś się dowiedzieć, jakby nie mógł tego ogarnąć to bym podpowiedział co sądzą chłopaki na forum. smile.gif

Napisano

Moim zdaniem nie obejdzie bez ponownego rozebrania rozrządu i sprawdzenia po kolei: śrub mocujących napinacz, rolkę; pompę wody i zużycie kól pasowych wałków rozrządu i wału korbowego. Mogą być wytarte i zganiać pasek na zewnątrz. Nie mozna tego lekceważyć bo jak pasek zejdzie na osłone to może w bardzo krótkim czasie się skończyć. Tyle moim zdaniem ale to musi ocenić twoj mechanik a nie odwlekać termin twojej wizyty

Napisano

Na oslonie napedu rozrzadu beda na pewno wytarte przez pasek slady...Nalezy najpierw zweryfikowac stan oslony (czy nie jest wygieta), nastepnie sprawdzic, jak pasek uklada sie na poszczegolnych kolach. Najlepiej jakbys zapodal fotki calego napedu (dokladne), fotki wewnetrznej strony obudowy napedu rozrzadu i poszczegolnych kol rozrzadu (lacznie z rolkami). Najczesciej powodem sciagania paska na zewnatrz jest skrzywiona os (w tym przypadku sruba) rolki prowadzacej (sa dwie), to samo dotyczy rolki napinajacej), wada wykonania lub zuzycie rolki, zuzyte kola pasowe walkow rozrzadu i walu korbowego.

Pozdrawiam

Napisano

Ze zdjecia nie bedziesz w stanie zobaczyc czy śruby są przekoszone, jeslie chodzi o osłone to nie zawsze musza byc na niej slady paska.

Napisano

Poprosilem kolege o dokladne zdjecia, jesli takowe popelni, wiem, na co patrzec...

Pozdrawiam

Napisano

czyli miałes doświadczenie z podobnym problemem...?

Napisano

> czyli miałes doświadczenie z podobnym problemem...?

W wielu samochodach...Poza zsuwajacymi sie paskami rozrzadu widzialem takie, ktore posiadaly polowe szerokosci (silnik pracowal), paski zebate z powyrywanymi zebami (silnik pracowal), paski zebate niesamowicie przesiakniete olejem (silnik pracowal...), paski zebate slizgajace sie po zatartej rolce prowadzacej (silnik pracowal...), paski zebate trace namietnie o skrzywiona obudowe... Poza tym niezliczona ilosc przypadkow roznych...

Pozdrawiam

Napisano

Niech luknie czy sa dobre rolki załozone i dobra pompa , dolne i górne koło tez mogą powodować zsuwanie sie paska bo pewnie to sie z nim dzieje własnie , bywało ze trzeba było wywalić tą metalowa krawędz na pompie wody waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Mechanik wymienił pasek i coś kombinował przy pompie wtryskowej (mam nadzieje że nie mylę z pompą wody) i powiedział że nie wie dokładnie czy to było powodem wycierania się paska. Mówił żeby podjechać za 2 tys i sprawdzić.

Moim i ojca nie fachowym okiem wygląda to na jakąś rolkę która ma styczność z paskiem od strony płaskiej.

Na zdjęciach widać jak pasek jest wytarty. Krawędź wytarta jest od strony filtra powietrza.

Strona z zębami jest w nienaruszonym stanie.

Pasek ten ma przejechane około 2.5 tys do 3 maks

283813469-1.JPG

283813469-2.JPG

283813469-3.JPG

283813469-4.JPG

post-58554-14352508262147_thumb.jpg

Napisano

Nie wiem czy w twoim silniku pompa wody posiada rant. ale to wygląda własnie jakby pompa zbierała brzeg paska. Dowiedz czy twoj spec na 100% wymienił ci pompe wody. Zerknij na osłony paska rozrzadu, czy są slady w jakims miejscu

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy w twoim silniku pompa wody posiada rant. ale to wygląda własnie jakby pompa zbierała brzeg paska

Nie mam pojęcia czy ma rant. Wydaje mi się że tak mniej więcej wyglądała http://sklep.intercars.com.pl/pics/178/P316.jpg

>Dowiedz czy twoj spec na 100% wymienił ci pompe wody.

Wymienił. Pokazał mi starą.

Według mnie pompa wody tam nic złego nie powoduje. Ja bym zastanawiał się dlaczego górna część paska jest tak wytarta.

Nie jest on wytarty równomiernie. Tylko od strony tej krawędzi, widać to na 4 zdjęciu. Zdjęć zębów nie robiłem bo wyglądają tak jakby to był nowy pasek. Zużycie widać na płaskiej powierzchni i krawędzi a tam kontakt jest z rolką i napinaczem jeżeli się nie mylę. Rolka była wymieniona, napinacz nie. Może to on jest krzywy i nie styka się równo z paskiem, co powoduję krzywe wytarcie a przy krawędzi wycięcie.

Pasek STARY ten co według papierów miał przejechane 90 tyś wyglądał dużo gorzej. Miał około o 3-4 min mniejszą szerokość.

Napisano

Wobec przedstawionych fotek powyzej, wedlug mojej opinii przyczyna podcinania paska rozrzadu nie lezy ani w kole pasowym pompy cieczy, ani w zadnym innym kole pasowym zebatym (walu rozrzadu, walu korbowego i pompy wtryskowej). Zwroccie uwage, ze pasek jest podciety od strony ZEWNETRZNEJ (gladkiej- gdyby rant na kole pasowym pompy cieczy podcinal pasek, podciecie to znajdowaloby sie po stronie WEWNETRZNEJ- od strony uzebienia paska- kolega lolekkk mysli prawidlowo...), wiec przyczyna musi byc inna. Odnose glupie wrazenie, ze rolka zwrotna paska rozrzadu, umieszczona pomiedzy kolem pasowym walu korbowego a kolem pasowym pompy wtryskowej zostala zalozona odwrotnie, tzn kryza do zewnatrz (wnioskuje po skosnym zuzyciu krawedzi, a taki ksztalt ma kryza na tej rolce-powinna znajdowac sie od strony bloku silnika). Poza tym na zewnetrznej stronie paska rozrzadu sa liczne, rozsmarowane grudy, swiadczace o wycieku oleju z jednego lub dwoch uszczelniaczy: walka rozrzadu lub walu korbowego.

Najwiecej "mowi" to zdjecie:

283813469-3.JPG

To moja teoria wobec przedstawionego materialu dowodowego...

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czy problem zostal zidentyfikowany i rozwiazany? Jesli tak, w jaki sposob?

Prosze, konczcie historie, ktore zaczeliscie....jest to istotne dla wszystkich uzytkownikow.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.