Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra I diesel - silnik chodzi głośniej niż powinien

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Od pewnego czasu zauważyłem, że mój dieselek chodzi dużo głośniej niż jeszcze pół roku temu. Już od 1,5 tys obr/min warczy jak rozklekotany maluch albo jak wyścigowy benzynowiec po tuningu smile.gif

Warczenie pojawia się generalnie podczas przyspieszania. Przy utrzymywaniu prędkości jest cicho.

Miał ktoś z Was coś takiego?

Napisano

Może coś z wydechem zaczyna się dziać? hmm.gif

Napisano

Pierwsze co musisz zrobić to przyjrzeć się wydechowi. Jak go wykluczysz będziemy dalej się wtedy zastanawiać.

Napisano

> Pierwsze co musisz zrobić to przyjrzeć się wydechowi. Jak go wykluczysz będziemy dalej się wtedy

> zastanawiać.

Dodam, że może nie chodzić o nieszczelność a np. rezonans... Choć pewnie przydałoby się zacząć od kolektora...

Napisano
  • Autor

Okazało się, że poszła złączka wydechu przy silniku. Poza hałasem było widać spaliny w komorze silnika.

Mój mechanik wymianę (nowa złączka, robocizna i przy okazji filtr paliwa) wycenił sobie na 450 zł. Nie wiem, czy to nie przesada trochę.

Napisano

> Okazało się, że poszła złączka wydechu przy silniku. Poza hałasem było widać spaliny w komorze

> silnika.

> Mój mechanik wymianę (nowa złączka, robocizna i przy okazji filtr paliwa) wycenił sobie na 450 zł.

> Nie wiem, czy to nie przesada trochę.

złączka czyli plecionka??

Napisano
  • Autor

> złączka czyli plecionka??

Trudno mi powiedzieć, bo nie widziałem tego osobiście.

Napisano

nie wiem jak inni uważają ale jak za taką robote plus częsci to wział troche duzo

Napisano

Jesli plecionka, to kosztuje ok 70-100 PLN jak dobrze pamietam, filt paliwa ok 25-30 PLN..Jesli musial spawac, to 100 PLN to jest max (tyle biora ludzie od wydechow, normalny spawacz wezmie polowe tego...), co mozna pobrac za taka robote...O 200 PLN za duzo...

Pozdrawiam

Napisano

> Mój mechanik wymianę (nowa złączka, robocizna i przy okazji filtr paliwa) wycenił sobie na 450 zł.

> Nie wiem, czy to nie przesada trochę.

Ostatnio robiłem cały wydech, razem z plecionką inaczej złączką o której mowa. W Warszawie za części + robota zapłaciłem 600zł. Więc plecionka + olej = 450 to chyba lekka przesada.

W tym samym warsztacie robiłem hamulce, wymienione tarcze brembo + klocki ferrodo, tył bebny bosch + szczęki ferrodo + nowe cylinderki z tyłu oraz samregulatory i komplet sprężyn i zabezpieczeń + nowa linka ręcznego i za to wzięli 1100zł. Chyba rozsądnie. Dodam że ich części + robocizna.

Napisano
  • Autor

> Ostatnio robiłem cały wydech, razem z plecionką inaczej złączką o której mowa. W Warszawie za

> części + robota zapłaciłem 600zł. Więc plecionka + olej = 450 to chyba lekka przesada.

> W tym samym warsztacie robiłem hamulce, wymienione tarcze brembo + klocki ferrodo, tył bebny bosch

> + szczęki ferrodo + nowe cylinderki z tyłu oraz samregulatory i komplet sprężyn i zabezpieczeń

> + nowa linka ręcznego i za to wzięli 1100zł. Chyba rozsądnie. Dodam że ich części +

> robocizna.

Mechanik mówił, że jak zaczęli wymieniać tą plecionkę, to się posypały jeszcze inne rzeczy, chociaż tłumiki (środkowy i końcowy) były w dobrym stanie. Ponoć 4 godz. pracy z tym było dla dwóch osób.

Nie wiem, co mam o tym myśleć. Zawsze mu ufałem, z moim astrolotem jeździłem do niego od zawsze, czyli od 9 lat. Teraz niestety mam mieszane uczucia. Tym bardziej, że na początku stwierdził, że to drobiazg, a później skasował 450 zł.

Napisano

> wycenił sobie na 450 zł.

icon_eek.gif

ILE?

Najdroższy możliwy łącznik kosztuje 50-60zł Usługa wspawania 50zł. No niech weźmie 100zł.

Filtr paliwa do klekota 15zł. Chyba że wstawił jakiś super hiper BOSCHA to max 30zł.

To co napisałeś powinno kosztować 150-200zł

Piszesz, że 4 godziny pracy dla 2 osób? Żebym przy tym nie był to bym Tobie uwierzył. 2 godziny i jedna osoba przerabiała mi układ wydechowy. Włącznie ze wstawieniem plecionki, strumienicy, spawaniem kryz i przerabianiem tłumika końcowego. Koszt operacji 100zł

A będąc przy tłumikach. Na ostatnim przeglądzie zażyczyłem sobie badania spalin. Diagnosta stwierdził, że emisję CO oraz CO2 mam w normie. Katalizatora oczywiście brak. Ciekawe nie?

Napisano

>...Włącznie ze wstawieniem, strumienicy ...

Ciekawe zeby.GIF

JAką wstawiłeś strumienice w miejsce katalizatora cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.