Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeździ ktoś na Navigatorach 2?

Featured Replies

Napisano

Ktoś się na mnie uwziął na osiedlu i tnie mi opony. Na razie straciłem 2 Pirelli P3000 (gdyby były bardziej zużyte to nawet bym nie żałował, to te z montażu fabrycznego), ale coś mi się widzi, że się na tym nie skończy...

Zastanawiam się nad oponami całorocznymi. Wiem, że opinie są skrajne, ale wyniki testów też nie takie znów jednoznaczne. Nigdy nie miałem opon całorocznych, więc nie mam swojego zdania. Niemniej przekonuje mnie fakt, że w niektórych krajach powszechnie używa się tego typu opon i jakoś nie widać masowych wymierań kierowców. wink.gif

Na zimę mam co prawda Goodyear Ultragrip 7+ i bardzo sobie chwalę, jednak irytuje mnie konieczność wymiany, na którą często nie mam czasu, przez co zdarza mi się jeździć na letnich po śniegu (ostatnio w 20-centymetrowym i Pirelli radziły sobie przyzwoicie), bądź zimówki zmieniać na letnie w połowie maja...

Rozważam też ewentualne wsadzenie na tył Ultragripów i jazda na nich aż do zimy (choć w cieple pływają trochę, dlatego nie jestem zbyt przekonany do tego rozwiązania).

Kupować droższych całorocznych się boję (choć kuszą mnie np. Goodyear Vector 5+), bo mogą skończyć karierę po kilku dniach...

Napisano

> A jakaś opinia?

Wiesz, jak tak patrze na to co piszą inni na temat opon całorocznych, to widzę że Ci co piszą że to co jest dobre do wszystkiego jest do niczego i ogólnie jest do d..py, to w większości nie jeździli na takich oponach. Ja na jesieni założyłem drugi komplet opon Nawigator 2. Gdybym nie był zadowolony z z przejechanych ok. 40kkm na pierwszym komplecie to po raz kolejny bym do nich nie wrócił. Skusiło mnie to że nie muszę się bawić w wiosenno-jesienną zamianę, to że nie mam garażu na przechowanie kompletu opon i przystępna cena (za 4 opony z wymiana zapłaciłem 600 PLN). A co do jazdy? Pracuję jako kierowca i w służbowym aucie mam dwa komplety opon i porównując jazdę w zimie na typowych zimówkach i tych całorocznych jest dobrze. A nawet bardzo dobrze. Auto jedzie tam gdzie chcę, wyjeżdżam z kopnego śniegu i błota bez problemów. Na końcówce pierwszego kompletu w czasie dużego deszczu (duży opad i głębokie kałuże) można było podczas hamowania lub wejścia w zakręt (ale z dość dużą prędkością) poczuć wchodzenie auta w poślizg, ale teraz na nowym komplecie opon tego problemu nie zauważam. Biorąc pod uwagę cenę, możliwości i wygodę, ja osobiście innych opon już nie chcę.

Napisano
  • Autor

Ech... Pomyślałem dziś nad tymi oponami i zdecydowałem, że jednak wezmę zwykłe letnie.

W piwnicy mam dobre zimówki (3 letnie, jeżdżone przez 2 sezony, w sumie jakieś 10-12 tys. km) więc jeszcze na jakieś 3 lata powinny wystarczyć.

Natomiast na lato dokupię dwie Uniroyal RainExpert, które ponoć rewelacyjnie spisują się na wodzie i wsadzę je na tył. Cena 156 zł, więc bardzo przyzwoita.

Boję się, że tych zimowych Goodyearów nie zdołałbym sprzedać za sensowne pieniądze, więc zostałbym z całorocznymi i zimowymi + jeszcze 2 dobre letnie...

Napisano

> Ech... Pomyślałem dziś nad tymi oponami i zdecydowałem, że jednak wezmę zwykłe letnie.

> W piwnicy mam dobre zimówki (3 letnie, jeżdżone przez 2 sezony, w sumie jakieś 10-12 tys. km) więc

> jeszcze na jakieś 3 lata powinny wystarczyć.

> Natomiast na lato dokupię dwie Uniroyal RainExpert, które ponoć rewelacyjnie spisują się na wodzie

> i wsadzę je na tył. Cena 156 zł, więc bardzo przyzwoita.

> Boję się, że tych zimowych Goodyearów nie zdołałbym sprzedać za sensowne pieniądze, więc zostałbym

> z całorocznymi i zimowymi + jeszcze 2 dobre letnie...

No widzisz, masz piwnicę to i masz gdzie trzymać. Ja mieszkam w bloku i ledwo opony z roweru tam się mieszczą, a to też było powodem zakupu Nawigatorów (bo płacić oponiarzom za przechowanie, to mi się nie uśmiecha). Ale pomijając ten powyższy powód, jestem z jazdy na nich zadowolony.

Napisano
  • Autor

> No widzisz, masz piwnicę to i masz gdzie trzymać. Ja mieszkam w bloku i ledwo opony z roweru tam

> się mieszczą, a to też było powodem zakupu Nawigatorów (bo płacić oponiarzom za przechowanie,

> to mi się nie uśmiecha). Ale pomijając ten powyższy powód, jestem z jazdy na nich zadowolony.

Przez te opony moja piwnica jest prawie nieużyteczna. smile.gif

Co do opon całorocznych to mam zamiar się nad tym porządnie zastanowić, ale to pewnie już do następnego samochodu... No chyba, że Albea zostanie u mnie na "dożywocie" jako drugi pojazd, bo taką opcję też rozważam - wtedy następne opony z pewnością będą całoroczne, bo nie będzie używana do jazdy na dłuższe trasy.

Napisano

> Przez te opony moja piwnica jest prawie nieużyteczna.

> Co do opon całorocznych to mam zamiar się nad tym porządnie zastanowić, ale to pewnie już do

> następnego samochodu... No chyba, że Albea zostanie u mnie na "dożywocie" jako drugi pojazd,

> bo taką opcję też rozważam - wtedy następne opony z pewnością będą całoroczne, bo nie będzie

> używana do jazdy na dłuższe trasy.

Co roku jeżdżę nad morze (po 500 km w jedną stronę, kilka razy do roku wyjazd do teściów (po 250 km w jedną) a czasami zdarzają się i Niemcy (do siostry 1000km w jedną). Tak że nie wiem co ma do rzeczy nie używanie na dłuższych trasach?

Napisano

> Przez te opony moja piwnica jest prawie nieużyteczna.

no to ja sie pochwale ze mam 3 konmplety kol w piwnicy, i mam full miesjca by robic remont silnika czy czegokolwiek zeby.GIF

Napisano

> no to ja sie pochwale ze mam 3 konmplety kol w piwnicy, i mam full miesjca by robic remont silnika

> czy czegokolwiek

Te trzy komplety to oczywiście Nawigatory 2?

Napisano

> Te trzy komplety to oczywiście Nawigatory 2?

zimowki punto palio i malacz zeby.GIF

jak chcesz to mam 3 felgi 12' do kaszla 270751858-jezyk.gif

Napisano

> zimowki punto palio i malacz

Ale wszystkie Nawigatory2? (no bo o tych oponach jest wątek)

Napisano

> Ale wszystkie Nawigatory2? (no bo o tych oponach jest wątek)

a nie 270751858-jezyk.gif

ale jakby i to byly nawigatory to tez by mi się zmieściły biglaugh.gif

Napisano

> a nie

> ale jakby i to byly nawigatory to tez by mi się zmieściły

Chętnie poczytam coś jeszcze, ale w temacie.

Napisano

moj brat ma w uniaku, jezdzi raczej spokojnie wiec w jego aucie sie sprawdzaja ok.gif ja dla siebie bym nie kupil calorocznych smile.gif

Napisano

Ja śmigałem na navigatorach 2.

Skusiłem się na nie, ze względu na cenę (w owym czasie bodajże 119zł/szt).

Dopóki nie miałem alusków, to jeździłem na nich cały rok. Teraz poszły w odstawkę, bo na alusach mam letnie w super stanie.

I całkowicie zgadzam się z poprzednikiem, który pisał, że krytykanci prawdopodobnie nigdy nie jeździli na takich oponach.

Moim zdaniem najlepsze opony w swojej klasie cenowej.Nie zawiodły w dużych deszczach i nie zawiodły w zimie(a sporo śniegu widziały).

Po ponad 20tys km, bieżnik dalej w granicach 6mm, więc często spotykany argument o szybkiej ścieralności tych opon to też mit.

Z czystym sumieniem mogę polecić.

Napisano

Ja tak samo śmigam na dwójeczkach i spisują się ciekawie.

Za te pieniądze ,to się opłaca.

I nie ma co ich porównywać do zwykłych Nawigatorów jedynek.

Napisano

> Ktoś się na mnie uwziął na osiedlu i tnie mi opony.

To trzeba ścierwa dopilnować. Przecież nie możesz się znowu bać o następne opony. Nie tędy droga.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.