Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Zmiana oleju - pełny syntetyk na półsyntetyk

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jako ze zbliża mi się powoli wymiana oleju to chciałem się poradzić kolegów z forum grinser006.gif

Obecnie jeżdżę na pełnym syntetyku Mobil 5W50 ale że autko ma już swoje lata (98') to zastanawiam się czy jest sens dalej ładować w niego ten olej - i przy okazji wydawać tyle kasy hmm.gif

Pomyślałem aby przy zbliżającej się okresowej wymianie oleju przejściu na półsyntetyk - podpowiedzcie tylko jak to zrobić aby czegoś nie zepsuć.

Czy po prostu spuścić stary olej i zalać nowym (półsyntetykiem) - wiadomo że trochę się zmieszają ze sobą czy jest może jakiś inny sposób?

Poradźcie coś, podpowiedzcie bo nie chcę przy okazji tak banalnej rzeczy (jak wymiana oleju) czegoś zepsuć zlosnik.gif

Napisano

Jeżeli Ci nie bierze oleju to ja bym nie zmieniał. Różnica w cenie syntetyka GM (5W30 - ok. 100zł/5L) i półsyntetyka GM (10W40 - ok. 60zł/5L) to jest jakieś 30-40zł przy bańce 5L. Oleju nie zmienia się codziennie, więc to nie jest moim zdaniem aż tak dużo. Sam jeżdżę na 10W40 GM i nie narzekam, ale wiadomo, że pełny syntetyk lepiej się zachowuje choćby w zimie podczas odpalania.

Napisano

Dokładnie tak jak kolega pisze powyżej, dopóki nie bierze ci oleju- a nic o tym nie piszesz- to tez zostałbym przy syntetyku, różnica w cenie w sumie żadna a dla silniczka to wielka różnica jeździć na syntetyku a semi.

Jeżeli już zdecydujesz sie na wymianę to po prostu spuszczasz stary olej a lejesz nowy i tyle...trochę na pewno sie zmieszają ale juz przy następnej wymianie bedzie o wiele lepiej...

Napisano

przeczytałem w jakiejś gazecie motoryzacyjnej że olej półsyntetyk typu 10w40 to najbardziej optymalne rozwiązanie w naszej strefie klimatycznej

Napisano

> przeczytałem w jakiejś gazecie motoryzacyjnej że olej półsyntetyk typu 10w40 to najbardziej

> optymalne rozwiązanie w naszej strefie klimatycznej

i co w zwiazku z tym??

twierdzisz, że nie ma co lać syntetyku do auta któro nie "pali" oleju?? rozwiń swoja myśl, bo nie bardzo wiem co chciałes w ten sposób powiedzieć.

daj link do artykułu lub tytuł gazety i numer gdzie to było... wink.gif

Napisano

> Witam,

> Jako ze zbliża mi się powoli wymiana oleju to chciałem się poradzić kolegów z forum

> Obecnie jeżdżę na pełnym syntetyku Mobil 5W50 ale że autko ma już swoje lata (98') to zastanawiam

> się czy jest sens dalej ładować w niego ten olej - i przy okazji wydawać tyle kasy

> Pomyślałem aby przy zbliżającej się okresowej wymianie oleju przejściu na półsyntetyk -

> podpowiedzcie tylko jak to zrobić aby czegoś nie zepsuć.

> Czy po prostu spuścić stary olej i zalać nowym (półsyntetykiem) - wiadomo że trochę się zmieszają

> ze sobą czy jest może jakiś inny sposób?

> Poradźcie coś, podpowiedzcie bo nie chcę przy okazji tak banalnej rzeczy (jak wymiana oleju) czegoś

> zepsuć

Lej dalej ten sam.Do puki nie wykazuje oznak zużycia nie zmieniaj .

Napisano

> przeczytałem w jakiejś gazecie motoryzacyjnej że olej półsyntetyk typu 10w40 to najbardziej

> optymalne rozwiązanie w naszej strefie klimatycznej

Na tej zasadzie, że ja słyszałem, że półsyntetyk jest jedynie olejem do płukania silnika po przejściu z pełnego na minerał

Napisano

> Na tej zasadzie, że ja słyszałem, że półsyntetyk jest jedynie olejem do płukania silnika po

> przejściu z pełnego na minerał

A to dobre jest zlosnik.gif

Napisano

Możesz jeździć na tym, możesz zmienić na semi. Jeśli zmieniasz to robisz to jak przy zwykłej wymianie: spuszczasz stary, wlewasz nowy. Nic się nie stanie, nawet gdybyś dolewał półsyntetyk do syntetyka.

(a tak w ogóle, to od olejów jest przyklejony wątek)

Napisano
  • Autor

> dopóki nie bierze ci oleju- a nic o tym nie piszesz- to tez

> zostałbym przy syntetyku,

No nie napisałem -mój błąd.

Oleju trochę bierze (jak to X14XE grinser006.gif) od wymiany do wymiany wychodzi mi jakieś 0,5 -0,8 litra. Generalnie można to uznać za normę.

>różnica w cenie w sumie żadna a dla silniczka to wielka różnica

Ja używam Mobila Rally Formula 5W50 i w porównaniu z Mobilem S 10W40 to cena jest znaczna.

Napisano

0,5-0,8 to jest tak naprawdę nic. Jeśli chcesz zredukować koszty to w takim razie przejdz np na tego GM syntetyka. Dasz 100zł za bańkę 5L i Ci jeszcze na dolewki zostanie ok.gif Tak czy inaczej pozostałbym przy syntetyku.

Napisano

> dla silniczka to wielka różnica

> jeździć na syntetyku a semi.

Skąd pewność? Skoro semi oraz syntetyk spełniają te same (albo bardzo podobne) klasy jakościowe, to ja śmiem twierdzić, że różnica jest bardzo niewielka.

Napisano

> Skąd pewność? Skoro semi oraz syntetyk spełniają te same (albo bardzo podobne) klasy jakościowe, to

> ja śmiem twierdzić, że różnica jest bardzo niewielka.

wiem, troche na wyrost to napisałem waytogo.gif

aczkolwiek niezaprzeczalne jest że syntetyk jakby nie patrzec jest "lepszy" dla silnika..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.