Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

malowanie Alufelg

Featured Replies

Napisano

Witam,

chciałbym pomalować alufelgi, bo są w złym stanie. Czy da się to zrobić w domowych warunkach? Mam kompresor i pistolet do malowania. Czy podkład i farba mogą być takie same jak do elementów karoserii? Czy zamiast piaskowania mogę użyć papieru ściernego?

Napisano

> Witam,

> chciałbym pomalować alufelgi, bo są w złym stanie. Czy da się to zrobić w domowych warunkach? Mam

> kompresor i pistolet do malowania. Czy podkład i farba mogą być takie same jak do elementów

> karoserii? Czy zamiast piaskowania mogę użyć papieru ściernego?

od 8:04 oglądaj

Napisano

Przerabiałem temat... narobiłem się strasznie, trwało to długo... i drugi raz bym się nie podjął...

Najpierw oczyściłem felgi...

Zacząłem od takiego badziewia do rozpuszczania starych powłok lakierniczych (wyleciało mi z głowy jak to się nazywa) ale to dużo paprania i jak felga ma wypukłości to w wielu miejscach zostaje...

Może na takie co mają dużo płaszczyzn byłby dobry.

Skończyło się na tym że objechałem wszystkie felgi szczotką drucianą na wiertarce (tylko żeby druty miedziane były, stalowe ryją też aluminium).

Ale szczerze polecam jednak wypiaskować, dobrze poszukaj, może uda Ci się znaleźć gdzieś dobrą cenę za to.

Mi czyszczenie zajęło bity miesiąc popołudniami i wieczorami a efekt duuużo gorszy od piaskowania.

Jeżeli chodzi o malowanie to kupiłem specjalny spray do felg, akrylowy. Kładłem bez podkładu kilka (co najmniej 4) warstw.

Na to bezbarwny lakier akrylowy, też kilka warstw.

Na 3 felgach farba trzyma się ładnie, z jednej odpada w kilku miejscach. Nie wiem czemu, zauważyłem po kilku miesiącach od malowania.

Ogólnie zaraz po malowaniu i jak je dobrze umyję to felgi prezentują się ładnie. Ale jakoś szybciej się brudzą i cały czas są bardziej szare niż srebrne. Podobno do lakieru nakładanego proszkowo brud tak nie przywiera.

Jeżeli nie chcesz inwestować w felgi dużo kasy to polecam wypiaskować i pomalować samemu.

A jak masz kasę to oddaj całe do regeneracji i wtedy będzie efekt.

edit:

scansol się to badziewie do zdejmowania lakieru nazywało...

a papierem ścierny, to się zajedziesz...

Napisano

Ja u mnie potraktowałem felgi papierem ściernym, później dobre odtłuszczenie i lakier w sprayu do felg... efekt- zadowalający do dziś tongue.gif

Napisano

> Ja u mnie potraktowałem felgi papierem ściernym, później dobre odtłuszczenie i lakier w sprayu do

> felg... efekt- zadowalający do dziś

Ortes no ty masz ładne te felunie z seata zlosnik.gif

Napisano

> Ortes no ty masz ładne te felunie z seata

Szkoda tylko, że już jeden cały komplet poszedł na złom, bo takie agresywne krawężniki są w naszym kraju rotfl.gif

Napisano

bo Ty masz trochę mniej fikuśne kształty felg, na moich papier by się nie sprawdził...

poza tym moje wcześniej to chyba były olejną malowane, strasznie gruba warstwa, miejscami odeszła, więc musiałem do gołego aluminium czyścić...

a czy ty nie masz na biało pomalowanych?

jak kiedyś kleiłem modele to w jakiejś mądrej książce wyczytałem że kolor srebrny jest najtrudniejszy do nakładania... ale ile w tym prawdy to niewiem.gif

Napisano

Przerabiałem temat całkiem niedawno. Kupiłem alusy w stanie agonalnym.

Potraktowałem je brutalnie, bo druciakiem na wiertarce (nie polecam zeby.GIF) potem papierek wodny i benzyna ekstrakcyjna w dużej ilości.

Malowałem ręcznie, sprayem. Najpierw podkład szary, do felg aluminiowych, potem kolor srebrny, też do felg alu. Tej samej firmy (nie pamiętam marki, ale Drupi polecał zeby.GIF). Po 2 warstwy. Nie powiem, że metoda sprawdzona i gwarantująca trwałość wykonania bo minął dopiero miesiąc zeby.GIF

Całkowity koszt reanimacji wyniósł mnie 40,- na spraye. Czasowo, 3 razy po kilka godzinek.

Życzę miłej pracy cool.gif

Napisano

> a czy ty nie masz na biało pomalowanych?

Ortes ma na biało walnięte felunie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ortes ma na biało walnięte felunie

waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.