Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - szkodowość/bezszkodowość

Featured Replies

Napisano

Jak to jest od strony formalnej - w którym momencie należy uznać, że zaistniała szkoda likwidowana z mojej polisy OC:

- czy w momencie kolizji,

- czy w momencie zgłoszenia roszczenia do ubezpieczyciela,

- czy w momencie przyznania/wypłaty odszkodowania?

Pytam, bo szczerze mówiąc nie bardzo wiem co powienienem deklarować ubezpieczycielowi w zakresie bezszkodowego przebiegu ubezpieczenia...

W 2008 miałem wypadek, w którym (oprócz mnie i rodziny) ucierpiała prawdopodobnie "infrastruktura drogowa". Nikt nie zgłaszał żadnych roszczeń, więc ubezpieczając w 2009 samochód zadeklarowałem bezszkodowość. Później w 2009 otrzymałem od poprzedniego ubezpieczyciela prośbę o wyjaśnienia okoliczności wypadku w związku ze zgłoszeniem szkody przez zarządcę drogi. Wyjaśnienia wysłałem i więcej żadnych informacji w tej sprawie nie otrzymałem. Przedłużając ubezpieczenie OC w 2010 już sie wahałem - ale na pytanie czy byłem sprawcą jakichś szkód w 2009 zgodnie z prawdą odpowiedziałem, że nie. Zresztą nie dotarła do mnie żadna informacja, że z polisy poprzedniego samochodu wypłacono jakieś odszkodowanie.

No i nie wiem - postąpiłem słusznie czy niesłusznie?

Czy ubezpieczyciel ma obowiązek informować o odszkodowaniach wypłaconych z polisy OC?

Napisano

> - czy w momencie przyznania/wypłaty odszkodowania?

tu masz kryterium w momencie wyplaty odszkodowania

Napisano

po co gdybać i myśleć, najporściej wystąp do ubezpieczyciela u którego wtedy miałeś OC o wydanie historii ubezpieczenia (zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia), bedziesz miał napisane wprost, że w latach XX-XX było ubezpieczenie OC i ilość szkód (lub że bezszkodowo),

jeśli Ty byłeś właścicielem to wydadzą to Ci na miejscu (od ręki) a jak nie to przyślą na adres właściciela (tak przynajmniej robią w Warcie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.