Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra I 1.7D swap

Featured Replies

Napisano

Panowie, mam w astrze I silnik x17DTL (nie wiem czy to normalne bo w serwisach mówią, że nie...) Ale, ... silnik już się nie nadaje do jazdy bo jakieś mądrale przy zmianie głowicy przekręcili śruby i cieknie z niego jak z węża (nie ma docisku na głowicy), planuję swapa, tylko na jaki?? da rade benzynę ? hmm.gif

Napisano

> Panowie, mam w astrze I silnik x17DTL (nie wiem czy to normalne bo w serwisach mówią, że nie...)

> Ale, ... silnik już się nie nadaje do jazdy bo jakieś mądrale przy zmianie głowicy przekręcili

> śruby i cieknie z niego jak z węża (nie ma docisku na głowicy), planuję swapa, tylko na jaki??

> da rade benzynę ?

wszystko da radę zrobic tylko jakim kosztem

nie lepiej poszukac tego samego typu silnika??

Napisano
  • Autor

> wszystko da radę zrobic tylko jakim kosztem

> nie lepiej poszukac tego samego typu silnika??

tak wiem o tym, że byłoby może i lepiej, ale tak jakoś sugerowałem się tym, że jednak benzynka ze skrzynią i tak taniej wyjdzie niż ten diesel ceny od 1300 nawet do 2000 zł, poza tym z tego co wiem to nie jest za bardzo udany silnik dlatego, tak myślałem o czymś innym.

Napisano

> tak wiem o tym, że byłoby może i lepiej, ale tak jakoś sugerowałem się tym, że jednak benzynka ze

> skrzynią i tak taniej wyjdzie niż ten diesel ceny od 1300 nawet do 2000 zł, poza tym z tego co

> wiem to nie jest za bardzo udany silnik dlatego, tak myślałem o czymś innym.

no ale do ceny benzynki musisz doliczyć jeszcze osprzęt, czyli elektryka, sterownik, wydech i chyba jeszcze pare innych rzeczy...

plus robocizna...

Napisano

> Panowie, mam w astrze I silnik x17DTL (nie wiem czy to normalne bo w serwisach mówią, że nie...)

> Ale, ... silnik już się nie nadaje do jazdy bo jakieś mądrale przy zmianie głowicy przekręcili

> śruby i cieknie z niego jak z węża (nie ma docisku na głowicy), planuję swapa, tylko na jaki??

> da rade benzynę ?

Dla ścisłości: dziwne jest to, że w F-ce masz X17DTL?

Napisano

> Dla ścisłości: dziwne jest to, że w F-ce masz X17DTL?

może ktoś wczesniej juz zrobił swap zeby.GIF

Napisano
  • Autor

No nie wiem właśnie dziwne to jest czy nie??

Napisano

> może ktoś wczesniej juz zrobił swap

Nie nie, teraz mi sie przypomniało jak mechanior w ASO kiedyś mi mówił, że bardzo mało wyszło dtl-ek w sedanie. Kolega ma sedana więc to może o to chodziło hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie nie, teraz mi sie przypomniało jak mechanior w ASO kiedyś mi mówił, że bardzo mało wyszło

> dtl-ek w sedanie. Kolega ma sedana więc to może o to chodziło

ok, to jak myślita, szukać dtl-a jednak? a słaby to on jest 68 KM... jak się taki silnik sprawdza przed kupnem (mam na myśli taki co leży u kogoś w garażu?) Da się wogóle go sprawdzić, niektórzy dają gwarancję rozruchową, ale czy to jest jakaś gwarancja??? hmm.gif

Napisano

> ok, to jak myślita, szukać dtl-a jednak? a słaby to on jest 68 KM... jak się taki silnik sprawdza

> przed kupnem (mam na myśli taki co leży u kogoś w garażu?) Da się wogóle go sprawdzić,

> niektórzy dają gwarancję rozruchową, ale czy to jest jakaś gwarancja???

JA bym szukał, najmniej kłopotliwa będzie przekładka, żadnych przeróbek. Co do sprawdzenia to nie podpowiem niestety.

Napisano

> ok, to jak myślita, szukać dtl-a jednak? a słaby to on jest 68 KM... jak się taki silnik sprawdza

> przed kupnem (mam na myśli taki co leży u kogoś w garażu?) Da się wogóle go sprawdzić,

> niektórzy dają gwarancję rozruchową, ale czy to jest jakaś gwarancja???

gwarancja rozruchowa jak sama nazwa wskazuje obejmuje rozruch tego silnika po zamontowaniu i kilka dni po nim

nikt ci nie zagwarantuje ze w takim silniku np. za pół roku cos nie padnie.

a co do samego silnika to napewno szukałbym diesla a nie benzynę- mniej kombinacji przy przekładce

co do jego mocy to wiesz jak jest, jak dotad tym jezdziłes i dawało rade to dalej tez bedzie dobrze smile.gif

EDIT: odnosnie sprawdzenia silnika to mysle (nie kupowałem to nie wiem na 100%), że można tylko ogólnie obejrzeć silnik z zewnatrz i tyle

Napisano
  • Autor

> gwarancja rozruchowa jak sama nazwa wskazuje obejmuje rozruch tego silnika po zamontowaniu i kilka

> dni po nim

> nikt ci nie zagwarantuje ze w takim silniku np. za pół roku cos nie padnie.

> a co do samego silnika to napewno szukałbym diesla a nie benzynę- mniej kombinacji przy przekładce

> co do jego mocy to wiesz jak jest, jak dotad tym jezdziłes i dawało rade to dalej tez bedzie dobrze

> EDIT: odnosnie sprawdzenia silnika to mysle (nie kupowałem to nie wiem na 100%), że można tylko

> ogólnie obejrzeć silnik z zewnatrz i tyle

Dalej ryzyko jak nic, ale trzeba pewnie coś myśleć, dobra mogę powiedzieć, że się rozglądam macie jakieś kontakty w szrotach na podkarpaciu, albo wiecie gdzie są takie części, podpowiedzcie coś....

Napisano

> Dalej ryzyko jak nic, ale trzeba pewnie coś myśleć, dobra mogę powiedzieć, że się rozglądam macie

> jakieś kontakty w szrotach na podkarpaciu, albo wiecie gdzie są takie części, podpowiedzcie

> coś....

szukaj tutaj może cos znajdziesz wink.gif

Napisano

Wymontowany silnik jest ciezko sprawdzic, najlepiej szukaj takiego jeszcze w samochodzie. Ja mialem robic sobie swampa w swoim na silnik Isuzu, kupilem sobie caly samochod z silnikiem po lekkiej stluczce z mysla o przekladce, ale w koncu oba jezdza i maja sie nie tak zle. Ktos na forum robil przedkladke na 2.0 8v benzyne ale nie pamietam kto. Jak chcesz montowac jaka benzynke to poszukaj takiej aby miejsca mocowania w komorze silnika byly takie same, bo np isuzu jest inaczej montowany niz Dtl. Bedziesz mial mniej roboty bo nie bedziesz musial wspawywac nowych uchwytow pod silnik ale na bezyniakach sie nie znam wiec popytaj kolegow co jeszcze potrzebne do wymiany.

Napisano

nie, to nie jest dziwne.

Od 95 roku wśród diesli w astrze można było brać albo ten albo isuzu.

Nawet ja mam x17dtl w sedanie (i to ponoc jest już dość rzadko spotykane- znaczna większosć szła w kombi i hathbacki), niemniej istnieją takie wersje.

Napisano

> nie, to nie jest dziwne.

> Od 95 roku wśród diesli w astrze można było brać albo ten albo isuzu.

> Nawet ja mam x17dtl w sedanie (i to ponoc jest już dość rzadko spotykane- znaczna większosć szła w

> kombi i hathbacki), niemniej istnieją takie wersje.

Pisałem już o tym na poprzedniej stronie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pisałem już o tym na poprzedniej stronie

Dzieki Pany, ceny tych diesli przysparzają o ból głowy normalnie, zaciekawiła mnie ten wątek z przekładką 2.0, jeszcze się zastanowie, dzięki wielkie..

Napisano

> Dzieki Pany, ceny tych diesli przysparzają o ból głowy normalnie, zaciekawiła mnie ten wątek z

> przekładką 2.0, jeszcze się zastanowie, dzięki wielkie..

a robiłbys to sam czy komus dawał do roboty??

Napisano
  • Autor

> a robiłbys to sam czy komus dawał do roboty??

Szczerze? Znajomy kiedyś robił swapa ale w pugu 406, powiedział, że da rade za kastre 20.GIF, jam jest straszny laik, jeśli chodzi o grzebanie w silniku, a mechanicy chcą 600-800 zł za swapa na ten sam model silnika. A co chcesz pomóc?:)smile.gifsmile.gif20.GIF

Napisano

> Szczerze? Znajomy kiedyś robił swapa ale w pugu 406, powiedział, że da rade za kastre , jam jest

> straszny laik, jeśli chodzi o grzebanie w silniku, a mechanicy chcą 600-800 zł za swapa na ten

> sam model silnika. A co chcesz pomóc?:)

pytałem czy sam bedziesz robił czy ktoś bo jeżeli ktos (za kasę) to nie wiem czy opłacałaby sie zmiana na benzynke bo koszty robocizny i czesci zrownałyby sie pewnie z cena silnika diesla...a z tego co widze to aspekt ekonomiczny też jest dla ciebie ważny smile.gif

Napisano
  • Autor

>a z tego co widze to aspekt ekonomiczny też jest dla ciebie ważny

Si, na kasie nie śpie... beksa.gif, dzięki za pomoc brawo.gif

Napisano

Skoro masz X17DTL, to jest ten sam blok co C20NE, więc mocowania (chyba) pasują. Skrzynię F16 kupisz za grosze. Silnik i skrzynię niech Ci przełoży byle mechanik (choć można to zrobić na podwórku przed domem wink.gif). Pogrzebanie elektryki - to będzie ekstra-droga usługa, ale to akurat możesz zrobić sam smile.gif

DOdatkowe koszty, to będzie wszystko do uruchomienia sinika (rozrząd, chemia itp) oraz rozszerzone BT

Napisano

> Skoro masz X17DTL, to jest ten sam blok co C20NE, więc mocowania (chyba) pasują. Skrzynię F16

> kupisz za grosze. Silnik i skrzynię niech Ci przełoży byle mechanik (choć można to zrobić na

> podwórku przed domem ). Pogrzebanie elektryki - to będzie ekstra-droga usługa, ale to akurat

> możesz zrobić sam

> DOdatkowe koszty, to będzie wszystko do uruchomienia sinika (rozrząd, chemia itp) oraz rozszerzone

> BT

No właśnie za względu na elektrykę ja bym taki temat odpuścił ok.gif

Napisano

Pisalem nie raz...sprawna VA z C20NE mozna kupic juz za 1000 PLN, wtedy mamy niemal wszystkie czesci do przekladki, 99% pasuje do AF...Od elektryki, zawieszenia, na hamulcach konczac...

Pozdrawiam

Napisano

> Pisalem nie raz...sprawna VA z C20NE mozna kupic juz za 1000 PLN, wtedy mamy niemal wszystkie

> czesci do przekladki, 99% pasuje do AF...Od elektryki, zawieszenia, na hamulcach konczac...

> Pozdrawiam

Mądrego to i zawsze warto poczytać smile.gif Zapomniałem o tym sposobie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.