Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o nówki 308 czy Megane

Featured Replies

Napisano

Kumpel ma problem. buu.gif

Może wybrać Puga 308 1,6 lub Megane 1,4.

Obdwa nowe z salonu i w zasadzie z identycznym wypasem.

Samochód będzie w 70% używany po mieście 893goodvibes.gif

Co radzicie. confused.gif

Napisano

> Kumpel ma problem.

> Może wybrać Puga 308 1,6 lub Megane 1,4.

> Obdwa nowe z salonu i w zasadzie z identycznym wypasem.

> Samochód będzie w 70% używany po mieście

> Co radzicie.

A dlaczego megane z silnikiem 1.4 a nie 1.6?

Napisano
  • Autor

> A dlaczego megane z silnikiem 1.4 a nie 1.6?

Bo jest w tej samej cenie co Pug. Ale 1.6 jak lepsze (a jest tańsze) to pewnie też wchodzi w grę grinser006.gif

Napisano

Meganka nowa jest super poza jedną dość istotną wadą. Skrzynia w 1,6 16v jest tak zestopniowana, że już przy 90km/h trzeba wrzucać 6-kę. Bardzo krótkie biegi. 6-ka jest jak 5-ka w mojej lagunie. Dla mnie bez sensu.

Napisano
  • Autor

> Meganka nowa jest super poza jedną dość istotną wadą. Skrzynia w 1,6 16v jest tak zestopniowana, że

> już przy 90km/h trzeba wrzucać 6-kę. Bardzo krótkie biegi. 6-ka jest jak 5-ka w mojej lagunie.

> Dla mnie bez sensu.

To wygląda że Meganka 1.6 jest raczej hałaśliwa na trasie sick.gif .

Napisano

> Meganka nowa jest super poza jedną dość istotną wadą. Skrzynia w 1,6 16v jest tak zestopniowana, że

> już przy 90km/h trzeba wrzucać 6-kę. Bardzo krótkie biegi. 6-ka jest jak 5-ka w mojej lagunie.

> Dla mnie bez sensu.

Czy ja dobrze widze, ze 1.6 jest w 98KM i 108KM? Dopiero w tym drugim jest 6 biegowa skrzynia biegow hmm.gif.

Patrzac na roznice w momencie, ja bym sie skusil na ta 'slabsza' 1.6 5 biegowa.

Chociaz nie ukrywam, ze nie kupilbym nowego francuza. Na przestrzeni ostatnich dwoch lat, mialem doczynienia z 3 - Xsara Picasso, C4 Picasso G, no i teraz Megane, plus jedna Thalia dawno temu (ponad 5 lat). O ile jako uzywki te auta ujda, i sa w sumie dosc ciekawymi propozycjami, o tyle nowki nie wchodzilyby w gre.

Napisano
  • Autor

> Czy ja dobrze widze, ze 1.6 jest w 98KM i 108KM? Dopiero w tym drugim jest 6 biegowa skrzynia

> biegow .

> Patrzac na roznice w momencie, ja bym sie skusil na ta 'slabsza' 1.6 5 biegowa.

> Chociaz nie ukrywam, ze nie kupilbym nowego francuza. Na przestrzeni ostatnich dwoch lat, mialem

> doczynienia z 3 - Xsara Picasso, C4 Picasso G, no i teraz Megane, plus jedna Thalia dawno temu

> (ponad 5 lat). O ile jako uzywki te auta ujda, i sa w sumie dosc ciekawymi propozycjami, o

> tyle nowki nie wchodzilyby w gre.

A czemu ?

Mam nową Lagunę i Clio i może czegoś nie zauważam blush.gif

Po eksploatacji kilku Opli to jakoś nie widzę różnic na minus alien.gif

Napisano

> A czemu ?

Pomijajac kwestie ekonomiczne (drogie w zakupie, a strasznie tracace na wartosci)?

> Mam nową Lagunę i Clio i może czegoś nie zauważam

> Po eksploatacji kilku Opli to jakoś nie widzę różnic na minus

Prosty przyklad. Megane, listopad 2004, 63kkm (prawdziwe). Nic nie sciaga, nic nie puka, az wjedziesz na specyficznego rodzaju nierownosc i slyszysz luzy gdzies w zawieszeniu - cos puka. O ile byloby to dopuszczalne w PL, o tyle tutaj nie widze powodow do pukania. Podobne stuki mialem w Brava, ale jak auto mialo kolo 9-10 lat. W sumie w niespelna szescioletnim aucie troche tak slabo. Plus inne bolaczki silnika 1.4, ktorych sie nie da usunac, bo TTTM, i kilka innych [a niech to prosiaczek]. Albo debilne rozwiazanie z karta screwy.gif. Poprosilbym konstruktora, by wlaczyl zaplon w aucie, ale bez zapalania silnika smirk.gif

XP - dawno temu bylo, i ogolnie sympatyczne auto, ale wykonanie i jakosc materialo w srodku poraza - zreszta bylo o tym dawno temu.

C4PG - nie pamietam nalotu auta, ale mialo zdaje sie 5 miesiecy i cos kolo 10kkm. Trzeszczace plastiki, jakies stuki, puki z wnetrza no.gif. Plus dziwna przypadlosc - chce wyrwac gwaltownie ze skrzyzowania, dosc szybkie puszczenie sprzegla i nagle ostre pieprzniecie czegos od spodu, jakbys micha wylapal kraweznik. Nie wspominajac o blokowaniu sie kierownicy w pozycji centralnej i innych duperelach.

Jak dla mnie, francuzczyzna to swietne auta do kupienia jako uzywki. Za bardzo dobra kase (mala) mozna wyrwac dobrze wyposazone auto, plus wyleczone z wielu bolaczek auta nowego fabrycznie. Ale nowka - nigdy w zyciu.

Porownujac do Opla - z moich doswiadczen, z aut budzetowych, na pierwszym miejscu stawiam Forda. Na drugim Fiata. Na trzecim Opla. Na czwartym renault. A na piatym Citroena.

Opel niestety nie rozpieszcza, i materialy wykonczeniowe sa dosc slabej jakosci, ba, moja wypasna wersja Vectry nie ma kilku gadzetow, ktore mam w dosc podstawowej wersji Megane Expression. Ale wole Opla. A od Opla wole Forda - to w ramach podobnego segmentu cenowego.

A swoja droga pamietam, jaki zadowolony bylem z Thalii - to auto nie cierpialo na zadne dolegliwosci, o ktorych czytam na forach, czy sam doswiadczylem. Stad z checia wrocilem do Renault i ogolnie jestem zadowolony - auto kosztowalo mnie jakies 12k pln, ma maly nalot, sporo bajerow, powinno jezdzic tanio. Aczkolwiek patrzac przez pryzmat tego, co ktos zaplacil za nowke - IMO - dosc slabo to wyglada.

Napisano
  • Autor

> Pomijajac kwestie ekonomiczne (drogie w zakupie, a strasznie tracace na wartosci)?

> Prosty przyklad. Megane, listopad 2004, 63kkm (prawdziwe). Nic nie sciaga, nic nie puka, az

> wjedziesz na specyficznego rodzaju nierownosc i slyszysz luzy gdzies w zawieszeniu - cos puka.

> O ile byloby to dopuszczalne w PL, o tyle tutaj nie widze powodow do pukania. Podobne stuki

> mialem w Brava, ale jak auto mialo kolo 9-10 lat. W sumie w niespelna szescioletnim aucie

> troche tak slabo. Plus inne bolaczki silnika 1.4, ktorych sie nie da usunac, bo TTTM, i kilka

> innych [a niech to prosiaczek]. Albo debilne rozwiazanie z karta . Poprosilbym konstruktora,

> by wlaczyl zaplon w aucie, ale bez zapalania silnika

> XP - dawno temu bylo, i ogolnie sympatyczne auto, ale wykonanie i jakosc materialo w srodku poraza

> - zreszta bylo o tym dawno temu.

> C4PG - nie pamietam nalotu auta, ale mialo zdaje sie 5 miesiecy i cos kolo 10kkm. Trzeszczace

> plastiki, jakies stuki, puki z wnetrza . Plus dziwna przypadlosc - chce wyrwac gwaltownie ze

> skrzyzowania, dosc szybkie puszczenie sprzegla i nagle ostre pieprzniecie czegos od spodu,

> jakbys micha wylapal kraweznik. Nie wspominajac o blokowaniu sie kierownicy w pozycji

> centralnej i innych duperelach.

> Jak dla mnie, francuzczyzna to swietne auta do kupienia jako uzywki. Za bardzo dobra kase (mala)

> mozna wyrwac dobrze wyposazone auto, plus wyleczone z wielu bolaczek auta nowego fabrycznie.

> Ale nowka - nigdy w zyciu.

> Porownujac do Opla - z moich doswiadczen, z aut budzetowych, na pierwszym miejscu stawiam Forda. Na

> drugim Fiata. Na trzecim Opla. Na czwartym renault. A na piatym Citroena.

> Opel niestety nie rozpieszcza, i materialy wykonczeniowe sa dosc slabej jakosci, ba, moja wypasna

> wersja Vectry nie ma kilku gadzetow, ktore mam w dosc podstawowej wersji Megane Expression.

> Ale wole Opla. A od Opla wole Forda - to w ramach podobnego segmentu cenowego.

> A swoja droga pamietam, jaki zadowolony bylem z Thalii - to auto nie cierpialo na zadne

> dolegliwosci, o ktorych czytam na forach, czy sam doswiadczylem. Stad z checia wrocilem do

> Renault i ogolnie jestem zadowolony - auto kosztowalo mnie jakies 12k pln, ma maly nalot,

> sporo bajerow, powinno jezdzic tanio. Aczkolwiek patrzac przez pryzmat tego, co ktos zaplacil

> za nowke - IMO - dosc slabo to wyglada.

Dzięki za info. Wygląda na to ze kupiłem szit beksa.gif

Fakt że nówki i ze sporymi rabatami biglaugh.gif Pojeżdżę 5 lat i następny.

A wracając do tematu to Pug 308 1,6 czy Megana 1,4 TCe ? Wybór tylko między tymi dwoma biglaugh.gif

Napisano

> Dzięki za info. Wygląda na to ze kupiłem szit

Wyjatkowo glupia reakcja hehe.gif. Zapytales, napisalem. Masz prawo cieszyc sie tym co masz, a ja ma prawo krytykowac 270751858-jezyk.gif. A tak, to tak troszke dzihadem dalo sie poczuc rotfl.gif. Uwielbiam ludzi, ktorzy za auta (jedynie sluszna marke) daliby sie pociac - a to zwykle blaszane puszki spineyes.gif

> Fakt że nówki i ze sporymi rabatami Pojeżdżę 5 lat i następny.

6 miesieczna C5 w full wypasie kosztuje ca. 18k funtow. Rowniez 6 miesieczna E klasa z podobnym wypasem, kosztuje ca. 19k funtow - zgadnij co kupie, i zgadnij co mniej straci na wartosci biglaugh.gif.

BTW - ja nie kupuje nowek (zbyt chytry jestem) - wole prawie nowe, ale zmieniane co 2-3 lata zlosnik.gif

> A wracając do tematu to Pug 308 1,6 czy Megana 1,4 TCe ? Wybór tylko między tymi dwoma

Megane, bo nowsza konstrukcja, lepiej wartosc (u)trzyma palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Wyjatkowo glupia reakcja . Zapytales, napisalem. Masz prawo cieszyc sie tym co masz, a ja ma prawo

> krytykowac . A tak, to tak troszke dzihadem dalo sie poczuc . Uwielbiam ludzi, ktorzy za auta

> (jedynie sluszna marke) daliby sie pociac - a to zwykle blaszane puszki

Dokładnie tak. Głupia reakcja - ale to dla Ciebie żebyś miał jakąś radoche grinser006.gif

> 6 miesieczna C5 w full wypasie kosztuje ca. 18k funtow. Rowniez 6 miesieczna E klasa z podobnym

> wypasem, kosztuje ca. 19k funtow - zgadnij co kupie, i zgadnij co mniej straci na wartosci .

Pewnie BMW. Ja bym kupił C5 cool.gif , ale z kierownicą po dobrej stronie. Merola nigdy w życiu - po prostu w mim środowisku to krańcowy obciach tym się wozić.

Napisałeś ja odpowiedziałem love_4.gif

> BTW - ja nie kupuje nowek (zbyt chytry jestem) - wole prawie nowe, ale zmieniane co 2-3 lata .

Masz rację, ale jak kupujesz na firmę to troche inna kalkulacja. biglaugh.gif

> Megane, bo nowsza konstrukcja, lepiej wartosc

utrzyma

Dzięki wielkie. Pierwsza podpowiedź. 20.GIF

Napisano

Nie za bardzo jestem w stanie zrozumieć czemu nie nowe - mam od nowości 308 SW teraz ma 1,5 roku i 60kkm i poza przeglądami co 20 kkm auto nie widziało ASO ani nie wymagało żadnej naprawy zlosnik.gifzlosnik.gif

> (ponad 5 lat). O ile jako uzywki te auta ujda, i sa w sumie dosc ciekawymi propozycjami, o

> tyle nowki nie wchodzilyby w gre.

Napisano

> Dzięki za info. Wygląda na to ze kupiłem szit

> Fakt że nówki i ze sporymi rabatami Pojeżdżę 5 lat i następny.

> A wracając do tematu to Pug 308 1,6 czy Megana 1,4 TCe ? Wybór tylko między tymi dwoma

Mając taki wybór to bym brał turbo ok.gif

Napisano

> Nie za bardzo jestem w stanie zrozumieć czemu nie nowe - mam od nowości 308 SW teraz ma 1,5 roku i

> 60kkm i poza przeglądami co 20 kkm auto nie widziało ASO ani nie wymagało żadnej naprawy

Bo prawie nowe sa stosunkowo drogie, natomast 5 letnie uzywki traca na wartosci bardziej niz inne. Stad wole kupic Vectre/Mondeo/Mazde6 6-8 miesieczna, ktore beda dosc tanie w zakupie, ale gdy bede sie pozbywal w ich 3-5 roku zycia, nie beda mialy tak niskiej wartosci jak francuzy.

Z mojej strony koniec OT biglaugh.gif

Napisano

> Bo prawie nowe sa stosunkowo drogie, natomast 5 letnie uzywki traca na wartosci bardziej niz inne.

> Stad wole kupic Vectre/Mondeo/Mazde6 6-8 miesieczna, ktore beda dosc tanie w zakupie, ale gdy

> bede sie pozbywal w ich 3-5 roku zycia, nie beda mialy tak niskiej wartosci jak francuzy.

> Z mojej strony koniec OT

Zastanawiam się gdzie mozna kupic samochody 6-8 miesieczne, w dodatku znacznie taniej od nowych? Kto sprzedaje takie auta? Nie piszesz chyba o powypadkowych funkiel-nówkach?

Napisano

> Zastanawiam się gdzie mozna kupic samochody 6-8 miesieczne, w dodatku znacznie taniej od nowych?

> Kto sprzedaje takie auta? Nie piszesz chyba o powypadkowych funkiel-nówkach?

Auta sa poflotowe, co moze znaczyc wszystko - od zajezdzonego sztrucla, po zadbane egzemplarze. Przyklad: Mondeo 1.6 Zetec, 12mil przebiegu (tak, okolo 20km!), 2010 rok. Cena nowego w salonie 18340 funtow, cena wspomnianego egzemparza - 12699 funtow (klik).

Auto jak widac jeszcze nie zarejestrowane, a najtanszy 'deal' na rynku jaki znalazlem tak na szybko kosztuje 13816 funtow. Czyli jakies 1117 funtow taniej. Jedno co tracisz, to, ze nie jestes pierwszym wlascicielem - ale za 1100 funtow pewnie bym sie skusil biglaugh.gif. Popatrz zreszta sobie sam, na podanej przeze mnie stronie. A takich garazy jest w UK mnostwo ok.gif.

Przyklad jeden z wielu. Nie wszystkie uzywki 6-8 miesieczne sa w dobrych cenach, i troche trzeba poszukac. Przebieg auta 10k mil (16k km+) i cena robi sie duzo bardziej atrakcyjna. Zarowno Focusa tak kupilem (4kkm mial i 8 miesiecy) i Vectre (cos kolo 15kkm i 7 miesiecy). Ceny okolo 60% oryginalnej ceny w salonie (czyli pewnie po poszukaniu okolo 80-90% ceny nowki).

O autach wypadkowcyh nie mowie, bo ostatnio sie zastanawialem - Megane 2004 rok bezwyapdkowe, czy Laguna 2006 w dosc dobrym wypasie - 'wypadkowe'. Z tym, ze wypadkowosc Lali polegala na wybitych bocznych szybach, peknietej przedniej i dziurze w masce po mlotku - akt wandalizmu. Przebiegi aut podobne. O decyzji za Megana zawazylo, ze troche mniejsze, mniej bedzie palic i tansze ubezpieczenie/podatek drogowy wink.gif.

Napisano

Poprosilbym konstruktora,

> by wlaczyl zaplon w aucie, ale bez zapalania silnika

Nie jestem co prawda konstruktorem , ale jedynie skromnym uzytkownikiem ScenicII--- zapłon--- bieg+ hamulec+start= pełny zapłon, silnik nie pracuje

Napisano

> Poprosilbym konstruktora,

> Nie jestem co prawda konstruktorem , ale jedynie skromnym uzytkownikiem ScenicII--- zapłon--- bieg+

> hamulec+start= pełny zapłon, silnik nie pracuje

Fucktycznie icon_eek.gif. A wydawalo mi sie, ze sprawdzalem kiedys ta kombinacje hmm.gif.

Tak czy siak - serdeczne dzieki - przyda sie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Auta sa poflotowe, co moze znaczyc wszystko - od zajezdzonego sztrucla, po zadbane egzemplarze.

> Przyklad: Mondeo 1.6 Zetec, 12mil przebiegu (tak, okolo 20km!), 2010 rok. Cena nowego w

> salonie 18340 funtow, cena wspomnianego egzemparza - 12699 funtow (klik).

> Auto jak widac jeszcze nie zarejestrowane, a najtanszy 'deal' na rynku jaki znalazlem tak na szybko

> kosztuje 13816 funtow. Czyli jakies 1117 funtow taniej. Jedno co tracisz, to, ze nie jestes

> pierwszym wlascicielem - ale za 1100 funtow pewnie bym sie skusil . Popatrz zreszta sobie sam,

> na podanej przeze mnie stronie. A takich garazy jest w UK mnostwo .

> Przyklad jeden z wielu. Nie wszystkie uzywki 6-8 miesieczne sa w dobrych cenach, i troche trzeba

> poszukac. Przebieg auta 10k mil (16k km+) i cena robi sie duzo bardziej atrakcyjna. Zarowno

> Focusa tak kupilem (4kkm mial i 8 miesiecy) i Vectre (cos kolo 15kkm i 7 miesiecy). Ceny okolo

> 60% oryginalnej ceny w salonie (czyli pewnie po poszukaniu okolo 80-90% ceny nowki).

> O autach wypadkowcyh nie mowie, bo ostatnio sie zastanawialem - Megane 2004 rok bezwyapdkowe, czy

> Laguna 2006 w dosc dobrym wypasie - 'wypadkowe'. Z tym, ze wypadkowosc Lali polegala na

> wybitych bocznych szybach, peknietej przedniej i dziurze w masce po mlotku - akt wandalizmu.

> Przebiegi aut podobne. O decyzji za Megana zawazylo, ze troche mniejsze, mniej bedzie palic i

> tansze ubezpieczenie/podatek drogowy .

Może na rynku brytyjskim to tak można trafić (używki z kierownicą po prawej są b.tanie - bo tylko na części w reszcie EU). Masz fart że tam siedzisz.

Generalnie w PL jest trochę inna rzeczywistość. Auto poflotowe na rynku to już szrot (zawieszenie dawno wyszło po naszych autostardach). Trafienie poflotowca w dobrym stanie i tanio jest praktycznie niemożliwe bo zwykle prawo pierwokupu ma ten co go używał. Jak dbał to sam kupuje i sprzedaje z zyskiem. Jak nie to lepiej nie dotykać. clown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.