Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

c14nz po odpaleniu na zimnym chodzi na 3gary przez 20sek

Featured Replies

Napisano

Witam problem jak w temacie , po nocy astra zapala od kopa obroty 1200 ładnie utrzymuje lecz przez kilkanaście sekund słychac wyraźnie jakby nie pracowała na wszystkie cylindry no.gif Po kilkunastu sekundach autko chodzi jak trzeba .. Kable bosch kopułka i palec bremi świece GM (made in russia confused.gif ) ,cały zestaw ma jakieś 10tyś km .Dodam że dzieje się tak na benzynie i na gazie ,po 8godz postoju w dzien jest to samo ,wystarczy że wystygnie mocno i problem się pojawia mad.gif Ma ktoś jakieś pomysły? Od czego zacząć bo nie mam pojęcia skąd ta czkawka po odpaleniu ...

Napisano

> Witam problem jak w temacie , po nocy astra zapala od kopa obroty 1200 ładnie utrzymuje lecz przez

> kilkanaście sekund słychac wyraźnie jakby nie pracowała na wszystkie cylindry Po kilkunastu

> sekundach autko chodzi jak trzeba .. Kable bosch kopułka i palec bremi świece GM (made in

> russia ) ,cały zestaw ma jakieś 10tyś km .Dodam że dzieje się tak na benzynie i na gazie ,po

> 8godz postoju w dzien jest to samo ,wystarczy że wystygnie mocno i problem się pojawia Ma

> ktoś jakieś pomysły? Od czego zacząć bo nie mam pojęcia skąd ta czkawka po odpaleniu ...

Mierzyles cisnienie sprezania?

Moze byc problem z regulatorem luzu zaworowego. Regulator moze powodowac podwieszenie zaworu i zerowa kompresje.

Napisano
  • Autor

Nie mierzyłem ,jeśli chodzi o hydropopychacze to uciszyły się znacznie po zalaniu wynn'sa do ich czyszczenia ,dodam żeby nie łączyć tego faktu bo problem z tym odpalaniem mam dłużej niż wlanego wynn'sa ok.gif . Nie mam manometru ale może jutro udało by się do jakiegoś mechaniora wstąpić po drodze z pracy i to ciśnienie sprawdzić chociaż na cieplym to będzie raczej ok Trzeba by było na zimnym sprawdzić ??

Napisano

> Na początek sprawdź który garnek niedomaga.

obstawiasz ten przy którym jest króciec podciśnienia do serwa? cfaniaczek.gif

brat

Napisano

> obstawiasz ten przy którym jest króciec podciśnienia do serwa?

shhh.gif

wink.gif

Napisano
  • Autor

> obstawiasz ten przy którym jest króciec podciśnienia do serwa?

> brat

Sugerujesz lewe powietrze ? Bądź niesprawne serwo?

Czekam na dalsze sukestie 270751858-jezyk.gif jutro wykręce świece zobacze w jakim są stanie bo tak jak pisałem GM ale made in russia icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Sugerujesz lewe powietrze ? Bądź niesprawne serwo?

> Czekam na dalsze sukestie jutro wykręce świece zobacze w jakim są stanie bo tak jak pisałem GM

> ale made in russia

Witam ponownie .Chyba rozwiązałem swój problem tzn okarze się jutro 270751858-jezyk.gif powykręcałem świece i szok izolatory (te ceramiczne ) w rękach mi się porozpadały yikes.gif jeszcze nie widziałem świec w takim stanie ..Elektrody wyglądały wporządku ale myśle że to właśnie ''popękane '' izolatory powodowały taka pracę silnika confused.gif Ktoś potwierdzi moją teorię?

Napisano

> Ktoś potwierdzi moją teorię?

Po 10tyś km świece były w takim stanie? oslabiony.gif

Możesz zrobić fotkę, czy już poszły do kubła?

Jaki model świec? Elektrody nie były czasem białe (jasne)?

Objawy jak najbardziej mogły być tym spowodowane.

Napisano
  • Autor

Mogę ale już nie dziś wink.gif świece GM w niebieskim pudełeczku kupione w sklepie . Jednoiskrowe na klucz 21 . Made in russia. Ojciec ma takie same lecz napis na nich germany i po 30tyś wyglądają ok ok.gif Strzele foty to uwierzycie ok.gif Naprawdę izolacja się porospadała oslabiony.gif PS wkręcałem NGK i ukręciła się jedna z nich ale zapomniałem że grzechotką osiągam dużo większy moment niż normalnym kluczem ,naszczęscie udało się to naprawić palacz.gif Także przestrzegam przed zbytnim dokręcaniem pozdrawiam Aha moim zdaniem wygląd elektrod bez zastrzeżen tylko ta izolacja ahh...

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

niestety muszę odświeżyć swój temat sick.gif Jestem po remoncie głowicy .. Wymieniana uszczelka glowica planowana nowe popychacze uszczelniacze śruby ok.gif auto chodzi cichutko alee... no własnie niestety jest problem z wypadaniem zapłonu no.gif tzn rano po naprawie odpaliłem astre , od kopa cyknęła ,chwilę ładnie chodziła i zaczął sie problem bo jeden gar przestał pracować... Przejechałem może z 1km i astra zaczeła normalnie pracować przejechałem 30km ,niestety na wolnych obrotach słysze co jakies kilka sekund że wypada zapłon (puknięcie w wydechu) beksa.gif i teraz tak sprawdziłem : czujnik halla( przełożyłem od ojca aparat) przewody WN (również od ojca astry) ,kopułka też . Dodam że świece praktycznie nowe ,cewka nowa ... Panowie co jej dolega ? (obraziła się że oddałem ją w ręce mechanika czy co ? sick.gif )

Napisano

Skoro to c14nz to sprawdz kat wyprzedzenia zaplonu mialem u mnie podobnie i z tym wlasnie byl problem.Oczywiscie zakladam ze rozrzad dobrze ustawiony

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Podjadę gdzieś na lampę i sprawdze ok.gif ale aparat założony tak samo po wymianie upg tzn miałem zaznaczone ..

Napisano

> Podjadę gdzieś na lampę i sprawdze ale aparat założony tak samo po wymianie upg tzn miałem

> zaznaczone

Jak u mnie byla robiona UPG to tez sobie mech zaznaczyl ale okazalo sie ze po zlozeniu do kupy i ustawieniu na znaku nie bylo dobrze a nawet bylo kiepsko w zime w duze mrozy nie moglem jej odpalic okazalo sie ze w odniesieniu do znaku zrobionego przez mechaniora jeszcze o jakies 4 mm trzeba bylo przekrecic aparat

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Moja pali od kopa ,silnik jak na 1,4 jest dynamiczny ok.gif ale to wypadanie zapłonu masakrycznie mnie zdenerwowało... Czekam na dalsze opinie ok.gif

Napisano

> Moja pali od kopa ,silnik jak na 1,4 jest dynamiczny ale to wypadanie zapłonu masakrycznie mnie

> zdenerwowało... Czekam na dalsze opinie

Napisalem ze w duze mrozy nie odpalila (-20) jak temperatura byla powyzej zera bylo ok palila od strzala dynamika tez byla przyzwoita.

Pozdrawiam

Napisano

Jak zacznie przerywać to niech tak popracuje w spokoju. Po ok 10-20 sekundach takiej pracy, albo niezwłocznie po podjęciu pracy przez wadliwy garnek, wyłącz silnik. Odkręć świece i porównaj. Napisz która odbiega od reszty.

Tak, to będzie świeczka nr 4 wink.gif

Napisano
  • Autor

Dlaczego akurat numer 4? biglaugh.gif Powiem tak akurat tej świecy mimo że wymieniane ostatnio nie mogę odkręcić tzn na zimnej głowicy nie szła

. Kolejny raz sugerujesz żeby zajrzeć do podciśnien od serwa? 270751858-jezyk.gif Wypadanie zapłonu jest 1 sekundowe i występuję co kilkanascie sekund...

Napisano

> Tak, to będzie świeczka nr 4

Ta bidna niedogrzana?

Napisano

Z 4-tej gałęzi kolektora jest pobierane podciśnienie do osprzętu, więc najszybciej tędy będzie ssał lewe powietrze. I póki lambda się nie nagrzeje (co w tym silniku trwa ok 25-30s.) to paliwa idzie za mało i garnek nie pracuje. Oczywiście nie mówię, że tak jest. Natomiast można to łatwo sprawdzić odłączając wąż przy samym kolektorze i dobrze zaślepiając otwór. Trzeba tylko pamiętać, że nie będzie wtedy wspomagania hamulców. Jeśli silnik po odpaleniu będzie dobrze pracował to mamy przyczynę.

Co do tych odgłosów z wydechu to nie muszą one świadczyć o wypadaniu zapłonu.

Napisano
  • Autor

Powiem teraz co sprawdziłem ,otóż wykręciłem dwie skrajne świece okazało się że odstęp elektrod jest skrajnie różny no.gif niestety świeca na 4tym cylindrze szła na tyle ciezko że zebrało mi część gwinu w głowicy sciana.gif oczywiście był problem żeby wkręcić inną (pożyczoną z ojca astry ) wpadłem na pomysł żeby oszlifować ją na stożek i udało się ,niestety bałem się wkręcać do końca . Silnik odpalił nie ma przedmuchu ale zapłon nadal wypada co kilka sekund. Po tej całej akcji to obejrzełem weżyk od serwa i króciec przy zaworku jest ułamany passed_out.gif ,spryciarz mechanik włożył gwóźdz i tak złożył że nie było widać screwy.gif Mam już nowy zaworek jednak trzeba nagrzac wsio w gorącej wodzie żeby zdjąć stary Ale czy to powoduje wypadanie zapłonu?. Jutro opiszę efekty . Pytanie dodatkowe co zrobić ze świecą?? (teraz mam dwie nowe ,dwie stare) . Wiem że da się ją wykręcić ale czy wkręcić ją na klej do gwintów??? Ehh panowie myślałem że po remoncie głowicy bedzie cykać a tu same problemy beksa.gif

Napisano

Jeśli zerwał się tylko niewielki kawałek gwintu to reszta powinna dać radę. Jest to dość długi odcinek. Jeśli jednak gwint jest przeciągnięty, lub inaczej uszkodzony na całej długości to zgodnie ze sztuką należałoby wkręcić wkładkę gwintowaną (taką "sprężynkę" wkręcaną w gwint, która sama jest gwintem spineyes.gif). Teraz wiele zakładów mechanicznych ma takie wkładki. Zakłady gdzie robią remonty silników, głowic itp też takowe posiadają. Koszt nie jest duży.

Napisano
  • Autor

Powiem Ci tak że 1/3 gwintu została jakby na świecy ,metodą na palucha wyczułem że gwint jest w głowicy więc sprubowałem wkręcić świece i weszła . Jutro nowy komplet założe i albo się uda albo nie ,jęśli świeca wkręci się do końca to chyba tak zostawię , jeśli gwint puści to już nie bedę cudował tylko dam do naprawy ... Dam jutro znać jak poszło ...

Napisano
  • Autor

Temat uważam za zakończony 893goodvibes.gif byłem u mechaników , Ci powiedzieli że wina świec i wymienili bez problemów (na 4tym cylindrze nawet dała się spokojnie wkręcić) . Po wymianie świec astra wróciła do normy claps.gif Zero jakich kolwiek wypadających zapłonów wink.gif skasowali 10zeta za usługę ok.gif

Dzięki za opinie i sugestie pozdrawiam ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.