Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pochłaniacz par paliwa - lewe powietrze

Featured Replies

Napisano

Od paru dni nie mogę uporać się z problemem podwyższonych wolnych obrotów. Utrzymują się na poziomie 1300 i tylko włączenie dmuchawy na max, świateł i ogrzewania tylnej szyby powoduje ich spadek do poziomu 1000. Silniczek krokowy pracuje, kiedy włączałem zapłon wyjęty silniczek pracował, wczoraj potraktowałem go jeszcze preparatem typu WD40 ale nic to nie dalo.

Wygląda więc że silnik dostaje lewe powietrze za , przepustnicą. Podejrzenie padlo na zawór pochłaniacza par paliwa, może tak być?

I druga rzecz - jakie konsekwencje będzie miało odpięcie przewodu od owego pochłaniacza filtra przy wtrysku i zaślepienie króćca aby silnik nie ssał lewego powietrza?

Napisano

> Od paru dni nie mogę uporać się z problemem podwyższonych wolnych obrotów. Utrzymują się na

> poziomie 1300 i tylko włączenie dmuchawy na max, świateł i ogrzewania tylnej szyby powoduje

> ich spadek do poziomu 1000. Silniczek krokowy pracuje, kiedy włączałem zapłon wyjęty silniczek

> pracował, wczoraj potraktowałem go jeszcze preparatem typu WD40 ale nic to nie dalo.

> Wygląda więc że silnik dostaje lewe powietrze za , przepustnicą. Podejrzenie padlo na zawór

> pochłaniacza par paliwa, może tak być?

> I druga rzecz - jakie konsekwencje będzie miało odpięcie przewodu od owego pochłaniacza filtra przy

> wtrysku i zaślepienie króćca aby silnik nie ssał lewego powietrza?

Wywal to dziadostwo i zaslep krociec wink.gif

Napisano

> I druga rzecz - jakie konsekwencje będzie miało odpięcie przewodu od owego pochłaniacza filtra przy

> wtrysku i zaślepienie króćca aby silnik nie ssał lewego powietrza?

moze to być tez uszkodzone serwo hamulców lub nieszczelny przewód pomiędzy kolektorem a serwem hamulcowym. Jakiś dziwnych objawów typu zbyt twardy pedał oink.gif hamulca lub mniejsza skuteczność hamowania nie zauważyłeś?

Napisano
  • Autor

> moze to być tez uszkodzone serwo hamulców lub nieszczelny przewód pomiędzy kolektorem a serwem

> hamulcowym. Jakiś dziwnych objawów typu zbyt twardy pedał hamulca lub mniejsza skuteczność

> hamowania nie zauważyłeś?

nie, nic nie zauważyłem oprócz obrotów na poziomie 1300. Obecnie spadły i są na normalnym poziomie, nie wiem więc czy jest to skutek działania przy silniczku krokowym ale nie wydaje mi się.

Więc silniczek to jeden trop, ale z drugiej strony wygląda jakby dostawał za dużo powietrza ale za przepustnicą. Opcje typu czujnik temp. i podobne odrzucam, bo jeździ idealnie, tylko te obroty są/były podwyższone.

Dziś po ponownym wyjęciu silniczka i zamontowaniu przytrzymałem auto w okolicach 3500 rpm przez dłuższą chwilę co zaowocowało najpierw ogromnym falowaniem (powiedzmy 1000-2000 rpm) a potem obroty zaczęły same z siebie rosnąć i przy ok. 4000 rpm wyłączyłem silnik. Po ponownym włączeniu było już ok i tak zostało. Na elektrodzie znalazłem podobny temat i tam winny był właśnie elektrozawór od tego filtra. Więc stąd mój pomysł żeby jakoś go wyeliminować, najlepiej na stałe odłączyć.

Napisano

podłącze się pod temat smile.gif

jak zrobić by zlikwidować ten pochłaniacz by nie było błędów itd ???? smile.gif

Napisano
  • Autor

> podłącze się pod temat

> jak zrobić by zlikwidować ten pochłaniacz by nie było błędów itd ????

Błędów chyba nie będzie dopóki nie pozbawisz elektrozaworu zasilania. Mój pomysł to odpięcie przewodu przy wtrysku i zaślepienie króćca we wtrysku a wąż od pochłaniacza zostawić nie podłączony do niczego ale czy to dobry pomysł to jeszcze nie wiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.