Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H (Z14XEP) - duże spalanie?

Featured Replies

Napisano

Opel Astra 1.4 (Z14XEP) 2005r.

Mam takie pytanie dotyczące spalania:

W zakupionym samochodzie było sporo paliwa więc poczekałem aż je wyjeżdżę i w momencie gdy zapaliła się kontrolka zatankowałem pod korek. Wyszło 42,16l więc tak na logikę w wszystko w porządku (bak ma 52 rezerwa czyli ostatnia większa przedziałka 10l).

Po przejechaniu 241km wskaźnik pokazuje ok 5mm od połowy baku czyli spalił ok. 21l czyli ok 8,7l/100km - NIE ZA DUŻO!!!

Całe wypalone paliwo to tryb miejski - w 10% z klimą.

Czy jest powód do zmartwienia? Wiem że powinienem poczekać i do tankować do pełna i wtedy wyjdzie ile litrów spalił. Przesiadłem się z diesel'a i taki spadek paliwa mnie niepokoi. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

Wg mnie nie powinieneś w ten sposób mierzyć spalania. Najlepiej mierzyć albo od zapalenia się rezerwy do jej ponownego zapalenia, a najlepiej zatankować "pod korek" pojeździć i znowu zatankować "pod korek". Wskaźnik przeważnie pokazuje nieprawidłowy stan (on ma robić to tylko orientacyjnie), więc Twój sposób pomiaru może być obarczony sporym błędem.

Napisano

> Opel Astra 1.4 (Z14XEP) 2005r.

> Mam takie pytanie dotyczące spalania:

> 8,7l/100km - NIE ZA DUŻO!!!

> Całe wypalone paliwo to tryb miejski - w 10% z klimą.

zgadzam się ze slawek_j taki pomiar jest psu na buty,

poza tym dla pytanie jakie to miasto?

bo ja zakładam spalanie miejskie dla auta wielkości kompaktu jak Astra z silnikiem 1.6 na poziomie 10L/100km a dla silnika 2.0L ok 12L/100km i to się sprawdza, więc jak dla mnie to norma, a nawet mało jak na spalanie miejskie,

brat

Napisano
  • Autor

> Wg mnie nie powinieneś w ten sposób mierzyć spalania. Najlepiej mierzyć albo od zapalenia się

> rezerwy do jej ponownego zapalenia, a najlepiej zatankować "pod korek" pojeździć i znowu

> zatankować "pod korek". Wskaźnik przeważnie pokazuje nieprawidłowy stan (on ma robić to tylko

> orientacyjnie), więc Twój sposób pomiaru może być obarczony sporym błędem.

Ok. Dzięki - napiszę jak zatankuję do pełna.

Napisano

to normalne spalanie dla tego silnika, zapoznaj się z danymi producenta, który pisze o blisko 8 L przy jeździe miejskiej, ale wiesz jak oni to mierzą.

Ja ostatnio próbuję jazdy eco i muszę przyznać że przy spokojnej jeździe dużo więcej robię kilometrów po wrocławiu. Ten silnik mało pali jak na benzyniaka ale jak się kręci poniżej 2700 a już jak kręcisz pod 4 czy tam 5 tys to szybko łyka paliwko!

Napisano

> 8,7l/100km - NIE ZA DUŻO!!!

Ja mam wprawdzie Astrę G z tym silnikiem,i w moim przypadku spalanie w warunkach typowo miejskich(klimatyzacja używana nawet częściej) oscyluje w okolicach 7,5 - 8 l.Astra H jest chyba nieco cięższa i takie spalanie może byc uzasadnione.

PS. a tak z ciekawości... jak ten silniczek sprawuje się Astrze H?,bo jeśli chodzi o moją G,to z tym silnikiem i owszem, daje radę,ale po zastosowaniu odpowiedniej techniki jazdy,trochę trzeba się nakombinowac aby sprawnie wyprzedzac.

Napisano

ale tam u siebie masz świetne drogi (dobrze zsynchronizowane światła - z gdańska do gdyni super jazda poza godzinami szczytu) gorzej z bocznymi grinser006.gif, wpadnij do wrocka i przetestuj spalanie

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.