Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 2.0 DTI utrata mocy

Featured Replies

Napisano

Kilka dni temu oddałem swoją Astrę do warsztatu na wymianę klocków hamulcowych z tyłu... Od tego momentu zauwazyłem, że autko straciło moc (przyspieszenie). Strasznie muli przy rozpędzaniu, na autostradzie w bólach dopiero po ładnych kilku przejechanych km udało mi się osiągnąć nieco ponad 120km/h (kiedyś spokojnie było 160-170). Wcześniej przy 2500-3000 obrotach czuć było wyraźnie dużego "kopa" wciskającego w fotel, teraz jest to nie odczuwalne.

Sprawdziłem czy aby nowe klocki za bardzo nie trzymają:

-przy kręceniu kół tylnych na lewarku słychać tarcie, głośniejsze niż przy kołoach przednich (gdzie klocki nie były wymieniane)

-po krótkiej jeździe tarcze z tyłu i z przodu są gorące

Ponadto:

-brak błędów w komputerze

-podczas 2 dni jazdy 3 razy zdarzyło się, że zamrugała kontrolka oleju (po zatrzymaniu się na parkingu), a poziom oleju jest OK

-temperatura wydaje się być też w normie

[EDIT]

-filtr powietrza OK, prawie jak nowy

-na biegu jałowym słychać jak turbo włącza się ok 2500obr (sprawdzane po 2h stania na parkingu po jeździe) czyli też działa prawidłowo

Co może być przyczyną? Czy np lekko zaciśnięte nowe klocki z tyłu?

Napisano

Słychać tarcie, a jak obraca się koło? Lekko, czy szybko hamuje?

Coś mi się wydaje, że w warsztacie ktoś zrobił coś więcej, niż wymiana klocków. A może to przypadek.

Jeśli kółka się nie blokują to wygląda to na problemy z ciśnieniem w dolocie. Przydałoby się je zmierzyć czy to manometrem, czy diagnoskopem.

Napisano
  • Autor

> Słychać tarcie, a jak obraca się koło? Lekko, czy szybko hamuje?

Na lewarku z tyłu tarcie słychać głośniejsze niż przy przednich kołach (z przodu są niewymieniane klocki), tył wyhamowuje trochę szybciej niż przód. Podczas normalnej jazdy hamulce działają OK.

Podczas jazdy widzę, że silnik wchodzi na obroty płynnie, brak cześniejszego "kopa" jaki pojawiał się prz ok.2500obr, natomiast prędkościomierz prawie stoi w miejscu... Czy w przypadku problemów z ciśnieniem w dolocie pojawiły by się jakieś błędy (check engine) ?

Co warsztatowi "fachowcy" mogliby na szybko (mieli niestety 4h) zmajstrować aby uzyskać taki objaw?

Napisano

Nie wiazalbym braku mocy z tylnymi hamulcami (jesli kola obracaja sie z niewielkim tarciem, to jest OK). Zwrocilbym uwage na uklad dolotowy (szczelnosc polaczen), bo wedlug Twojego opisu wystepuje brak doladowania. Byc moze zbieg okolicznosci, a byc moze ingerencja, o ktorej nie zostales poinformowany...

Pozdrawiam

Napisano

sprawdz sobie zaworek przy turbo ten sterowany podcisnieniem czy ci sie rusza ta dzigienka bo jakies 2 tygodnie temu jak wpadłem w wielka kałuze to sie lekko zacioł i niby turbo pompowało ale ujechac sie nie dało, poruszałem ta dzwigienka i problem minoł wiec w wolnech chwili sprawdz sobie czy ci sie nie zacioł ten zaworek pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zaworek przy turbo sprawdzilem ręcznie, wyglada ze nic go nie blokuje.

Zaobserwowałem jeszcze to autko jak tylko rozgrzeje się, to na wolnych obrotach mruga kontrolka oleju, a po lekkim przegazowaniu gaśnie Poziom oleju jest OK. Poza tym rozgrzewa się nawet w normie, nawet po dłuższej jeździe temperatura nie przekracza jednak 85-90st.C (wentylator na chłodnicy się nie włącza).

Może to pompa oleju? Czy w przypadku jej awarii widoczna byłaby utrata mocy?

PS. Nadal brak kontrolki "check engine".

Napisano

> Może to pompa oleju? Czy w przypadku jej awarii widoczna byłaby utrata mocy?

Nie, ale ciśnienie oleju warto zmierzyć.

Napisano
  • Autor

Winowajca namierzony - GM 09128022 czyli zawór podciśnienia turbosprężarki. Mechanik w warsztacie (tym samym od klocków) znalazł problem w ciągu kilku minut i nawet miał na stanie zapasową sztukę za 280zł...

Zastanawiam się czy taki zawór da się regenerować? Spróbuję potraktować go sprężonym powietrzem, może się to jakoś przeczyści niewiem.gif

Póki co podziękowałem w warsztacie za wymianę i mam przewody podłączone "na krótko". Czy prawidłowe podłączenie przewodów to:

VAC > do pompy podciśnienia (w stronę silnika)

OUT > do turbosprężarki

(tak wywnioskowałem z Opel TIS200)?

Czy awaria tego zaworu może mieć zwązek także z mrugianiem kontrolki ciśnienia oleju przy wolnych obrotach na rozgrzanym silniku?

Napisano

> Winowajca namierzony - GM 09128022 czyli zawór podciśnienia turbosprężarki. Mechanik w warsztacie

> (tym samym od klocków) znalazł problem w ciągu kilku minut i nawet miał na stanie zapasową

> sztukę za 280zł...

> Zastanawiam się czy taki zawór da się regenerować? Spróbuję potraktować go sprężonym powietrzem,

> może się to jakoś przeczyści

> Póki co podziękowałem w warsztacie za wymianę i mam przewody [...]

Hmmm trochę dziwny ten zbieg okoliczności (pad elektrozaworu, szybka diagnoza i oferta mechanika). Związku z mruganiem kontrolki oleju ja nie widzę.

Ja od roku jeżdzę na zamienniku ([podobno Pierburg) zakupionym na Allegro za około 100PLN

Napisano
  • Autor

> Hmmm trochę dziwny ten zbieg okoliczności

FINAŁ - ostatecznie przedmuchałem sprężonym powietrzem gumowe złączki, podłączyłem elektrozawór ponownie, odpiąłem i zapiąłem wtyk zasilania, popukałem lekko ...i ruszył bez zarzutu. Po pierwszej jeździe próbnej nawet kontrolka oleju nie zamrugała (to zweryfikuję w ciągu kilku najbliższych dni).

Nie wiem czy to przypadek, czy też wymiana zaworu na nieco wadliwy.

[EDIT]

Dalsze testy wykazały, że zaworek niestety uszkodzony, kontrolka oleju mruga nadal przy 85-90st na wolnych obrotach frown.gif

Definitywnie ten warsztat trafia na moją czarną listę "NIGDY WIĘCEJ". W sumie korzystałem z niego drugi raz (niejako z przymusu bo blisko i coś trzeba było zrobić na szybko). Po pierwszej wizycie przy wymianie oleju i świec dziwnym trafem po 100m za warsztatem popsuł się czujnik ABS... Jako, że wtedy auto wtedy było miesiąc po zakupie więc to mógłbyć przypadek. Teraz też mógłbyć to przypadek. Po fakcie okazało się, że znajmomy miał z nimi podobne historie. Za w tym dużo przypadków...

Na szczęście na codzień obie Astry serwisuję w stałym sprawdzonym warsztacie (a jako, że są bezawaryjne to raczej od święta a nie na codzień).

Dzięki wszystkim za pomoc!

Napisano

> FINAŁ - ostatecznie przedmuchałem sprężonym powietrzem gumowe złączki, podłączyłem elektrozawór

> ponownie, odpiąłem i zapiąłem wtyk zasilania, popukałem lekko ...i ruszył bez zarzutu.

pytanie pomocnicze: masz osłonę pod silnikiem?

bez niej te zawory potrafią często lecieć - łapie syf z drogi do podciśnień,

brat

Napisano
  • Autor

> pytanie pomocnicze: masz osłonę pod silnikiem?

osłona jest i dobrze się ma.

Niestety dalsze testy wykazały, że zaworek jest jednak uszkodzony - jutro go wymienię

Do rozwiązania pozostaje jeszcze kontrolka oleju, która mruga nadal przy 85-90st na wolnych obrotach.

Napisano

>Po fakcie okazało się, że znajmomy miał z nimi podobne historie. Za w

> tym dużo przypadków...

Jednym slowem: ZGROZA sick.gif...A czasem sie slyszy, ze mechanicy to oszusci i zlodzieje...U nas nie do pomyslenia....

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.