Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

linka recznego

Featured Replies

Napisano

Cześć brać wink.gif

Utargałem linkę ręcznego w końcu po 10 latach i nie wiem jak się do tego zabrac tzn, poszła mi linka na kołowrotku wiec głowna a zarazem z prawego koła jeśli dobrze myślę ma moze ktoś schemacik ręcznego ułożenie linek jak są ułozone z kąd wychodzą etc? byłoby fajnie .

buda 1.0 fire 2000 .

Napisano
  • Autor

Ok dzięki bo mi szczeliła ta dłuższa i nie wiem jak to było założone teraz już sobie poradze z wymianą wink.gif .

A jeszcze jedno pytanko macie jakiś sposób by szybko założyć linkę na rączkę z ręcznego już w będnie? Bo tam jest takjakby zatrzask .

Bo z lewej to wiem że jest sworzeń i zawleczka a tam taki zatrzask i podejżewam że będzie trudno to założyć.

Napisano

> Bo z lewej to wiem że jest sworzeń i zawleczka a tam taki zatrzask i podejżewam że będzie trudno to

> założyć.

zatrzask, powiadasz... hmm.gif ja mam zamknięcie/ryglowanie linki "bagnetowe" można by rzec, czyli w rozpieraku jest otwór z nacięciem, a linka ma bolec z naddatkiem oink.gif, całość pasuje i wchodzi tylko w jednej pozycji, przekręcasz i gotowe.

283829036-LINKA.JPG

post-109606-14352508337801_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki za rysunki linka wymieniona bez większego problemu wink.gif .

3 pytania jeszcze

czy lewa łapka na którą wchodzi linka w będnie może się podciągnać tylko z 1 cm a linka dłuższa prawa ok 2cm przy pełnym zaciągnięciu? czy powinny równo ta i ta po 2 cm się podciągnać chodzi o linki i łapki w bebnie z recznego .?

Czy ustawienie 6 ząbków jest dobre przy pełnym zaciągnieciu?

Czy koszyk trzymający kołowrotek powinien mieć luz na boki chodzić swobodnie czy ma być sztywny w 1 pozycji na mocowaniu sworznia do belki głównej?

fota :

http://img266.imageshack.us/img266/1856/283825877rcaczny.jpg

Napisano

> czy lewa łapka na którą wchodzi linka w będnie może się podciągnać tylko z 1 cm a linka dłuższa

> prawa ok 2cm przy pełnym zaciągnięciu? czy powinny równo ta i ta po 2 cm się podciągnać

może być tak, jeśli by linka zacierała się w pancerzu (ta, która robi mniejszy skok), wtedy linka z mniejszymi oporami wybiera luz. jak miałeś linki rozpięte, można było sprawdzić, czy działają poprawnie. ale to w przypadku, gdy jedną masz nową, a druga została. ewentualnie jeszcze może być awaria samoregulatora - szczęki zbytnio się do siebie zbliżają i stąd różnica w skoku linki hmm.gif

> Czy ustawienie 6 ząbków jest dobre przy pełnym zaciągnieciu?

może być. ja zrobiłem tak, że przy podniesionym jednym kole podciągnąłem linkę na tyle, że koło swobodnie się obracało. ale podniesione drugie koło już wtedy minimalnie, odrobinkę przycierało. zrobiłem 1 obrót nakrętki na lince w stronę luzowania i jest OK. na 4. ząbek jest ciężko zaciągnąć waytogo.gif do tej pory mogłem zaciągać chyba do 10. ząbka: dźwignia stawała oink.gif pod kątem ~45* yikes.gif

> Czy koszyk trzymający kołowrotek powinien mieć luz na boki chodzić swobodnie czy ma być sztywny w 1 pozycji na mocowaniu sworznia do belki głównej?

pewien luz być musi, ale nie do tego stopnia, że całość spadnie z belki.

Napisano
  • Autor

1Właśnie linka krótsza ta stara czasami nie odbije do końca, a gdy ją odciągnę ręką to znów prawa przesuwa się w lewo, lewa po odbiciu ręką pociąga prawą normalne?

Właśnie może tak być że blokuje się w pancerzu lub sprężyna jest już naciągnięta i nie ma siły odbic? .

2Co do zabków to 6 zaciągam ostatni a 7 już nie da rady nie chciałem ustawiac na 4 czy 5 bo mogło by znów lekko chaczyć blokować bo byłby za bardzo naciągnięty po spuszczeniu.

3No nie kosz kołowrotka pracuje tylko na boki tak jak linki chodzą lewa prawa .

Napisano

> 1Właśnie linka krótsza ta stara czasami nie odbije do końca,

no to masz winowajcę biglaugh.gif

> a gdy ją odciągnę ręką to znów prawa

> przesuwa się w lewo, lewa po odbiciu ręką pociąga prawą normalne?

tak, to normalne - każdej akcji towarzyszy reakcja waytogo.gif

> Właśnie może tak być że blokuje się w pancerzu lub sprężyna jest już naciągnięta i nie ma siły

> odbic? .

to prawdopodobne. wymień lewą linkę też i masz nowy komplet waytogo.gif

> 3No nie kosz kołowrotka pracuje tylko na boki tak jak linki chodzą lewa prawa .

to też normalne. ciągnąc dźwignię ręcznego działasz bezpośrednio na linkę prawego koła. ta - przechodząc przez rolkę - przesuwa/pociąga ową rolkę wraz z jej mocowaniem, do którego jest zaczepiona linka lewego koła. tak to działa (a przynajmniej powinno) waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Czy ręczny powinien łapać stopniowo? od 1 zabka czy tak jak w moim przypadku na 4 zabku dopiero łapie a na 5 zatrzymuje auto na podjeździe a 1-3 ząbek wogóle nie łapie .

Napisano

> Czy ręczny powinien łapać stopniowo? od 1 zabka czy tak jak w moim przypadku na 4 zabku dopiero

> łapie a na 5 zatrzymuje auto na podjeździe a 1-3 ząbek wogóle nie łapie .

powinien dawać się dozować, czyli stopniowo. skoro pomiędzy ząbkami biglaugh.gif 1-3 nie dzieje się nic, to znaczy, że wtedy wybierasz luz linki, czyli skok jałowy. podciągnij ją, to zacznie wcześniej hamować.

Napisano
  • Autor

Jeszcze bardziej? na 6 ząbku już ma max .

Napisano

max powinieneś mieć na 5 ząbku smile.gif A najlepiej podnieść tył do góry, podciągać linkę od ręcznego i patrzeć kiedy zaczną szczęki trzeć o bęben - oczywiście na zwolnionym hamulcu ręcznym. Jak już trą to popuścić z jeden obrót i powinno być git waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.