Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawodowy kierowca - co trzeba - świadectwo kwalifikacji

Featured Replies

Napisano

Dobry smile.gif

A więc co potrzebuję zrobić aby móc wykonywać zawód kierowcy i przewozić towary na potrzeby firmy + na zlecenia od firm zewnętrznych? Do tego pierwszego - wiadomo kat. C(badania lekarskie), świadectwo kwalifikacji? Może ktoś to opisać krok po kroku? W zasadzie dopiero będę zabierał się za C lada chwila, ale chciałbym wiedzieć za wczasu. wink.gif

Napisano

> Dobry

> A więc co potrzebuję zrobić aby móc wykonywać zawód kierowcy i przewozić towary na potrzeby firmy +

> na zlecenia od firm zewnętrznych? Do tego pierwszego - wiadomo kat. C(badania lekarskie),

> świadectwo kwalifikacji? Może ktoś to opisać krok po kroku? W zasadzie dopiero będę zabierał

> się za C lada chwila, ale chciałbym wiedzieć za wczasu.

jesli dopiero bedziesz sie zabieral to PJ C ok 2-3kzl, CE drugie tyle, + z 5kzl kwalifikacja wstepna... wiec IMO jedyna oplacalna forma zrobienia tego to z funduszy unijnych lub UP

Napisano

Kolega poczyta wszystkie wątki, to sie dowie... 20.GIF, kolega moderator Antoine, może podwiesi mój skromny.gif, wątek ABC..., to będzie prościej... skromny.gifskromny.gif

Napisano
  • Autor

> jesli dopiero bedziesz sie zabieral to PJ C ok 2-3kzl, CE drugie tyle, + z 5kzl kwalifikacja

> wstepna... wiec IMO jedyna oplacalna forma zrobienia tego to z funduszy unijnych lub UP

CE mi nie potrzebne. Kwalifikacja wstępna to jak czytam ileś godzin siedzenia na wykładach za kupę kasy, ale czy potrzebuję to zrobić aby rozpocząć pracę w firmie budowlanej, aby wozić materiały tylko i wyłącznie na potrzeby tejże firmy?

Napisano

Raczej tak.., ale spytaj po prostu szefa jakich uprawnień wymaga od Ciebie.. ok.gifAle przy kontroli ITD będą to wołac na mur.. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Raczej tak.., ale spytaj po prostu szefa jakich uprawnień wymaga od Ciebie.. Ale przy kontroli ITD

> będą to wołac na mur..

Szef to nie problem. zlosnik.gif Większy problem to kontrole właśnie. oslabiony.gif Se kurcze wymyślili - i jak czytam stosunek zajęć teoretycznych do praktycznych to mi słabo. Jak już takie coś robią to duuuużo praktyki i trochę teorii i wprowadzenia.

Napisano

Teraz i tak to zmienili, bo przedtem to tylko ze dwa dni na sali posłuchałeś pierdół, oglądnąłeś ze dwa filmiki z budowy i o wypadkach związanych ze złym zabezpieczeniem ładunku i tyle... biglaugh.gif

Napisano

> CE mi nie potrzebne. Kwalifikacja wstępna to jak czytam ileś godzin siedzenia na wykładach za kupę

> kasy, ale czy potrzebuję to zrobić aby rozpocząć pracę w firmie budowlanej, aby wozić

> materiały tylko i wyłącznie na potrzeby tejże firmy?

Nigdy sie nie interesowalem jak jest w Polsce, zato wiem jak jest w Irlandii.

Jesli bedziesz pracowal jako kierowca rozworzacy te materialy (i to bedzie twoje glowne zajecie) to musisz miec kwalifikacje wstepna. Jesli bedziesz pracowal np jako murarz, a materialy bedziesz tylko dowozil przy okazji, to wtedy nie musisz miec kwalifikacji wstepnej.

Ale zaznaczam, ze tak jest w Irlandii. Jedyne co moge przypuszczac, ze skoro te wszyskie przepisy sa oparte na tych samych europejskich dyrektywach, to w PL moze byc tak samo. Ale najlepiej sie dowiedz w ITD.

Napisano
  • Autor

> Teraz i tak to zmienili, bo przedtem to tylko ze dwa dni na sali posłuchałeś pierdół, oglądnąłeś ze

> dwa filmiki z budowy i o wypadkach związanych ze złym zabezpieczeniem ładunku i tyle...

Ale po co mi 260h teorii i 20h praktyki? No ja rozumiem z 20-40h teorii i 240-260h praktyki. Teoria tylko dla drobnych wprowadzeń w ćwiczenia. Tak by miało to znacznie większy sens, chociaż chyba i tak to było by przesadą.

Napisano

> Ale po co mi 260h teorii i 20h praktyki? No ja rozumiem z 20-40h teorii i 240-260h praktyki. Teoria

> tylko dla drobnych wprowadzeń w ćwiczenia. Tak by miało to znacznie większy sens, chociaż

> chyba i tak to było by przesadą.

Ja mysle ze polski rzad posunal sie zbyt daleko zwlaszcza z ta teoria. Jak widac komus na tym musialo zalezec.

Unia europejska wydala jakiestam przepisy, ktore zobligowaly wszystkie kraje do wprowadzdenia czegos takiego.

Jednak w jakis sposob to mialobyc wprowadzone, pozostalo w pewnym zakresie dowolnoscia kazdego kraju.

W Irlandii ta tzw kwalifikacja wstepna (tutaj zwana CPC) polega na zdaniu 2 egzaminow - teoretycznego i praktycznego.

Innymi slowy - jesli ktos teraz robi PJ na C i zarazem chce miec uprawnienia do wykonywania pracy kierowcy, to musi zdac wsumie 4 egzaminy - z teorii oraz praktyke na

PJ oraz z teorii oraz praktyke na CPC.

Kazdy z tych egzaminow trwa godzine moze dwie.

Lekcje z teorii lub praktyki przed tym oczywiscie mozna brac i jest to wskazane, ale nie jest to obowiazkowe.

Jesli ktos potrafi sie sam nauczyc na tyle, zeby zdac egzamin - prosze bardzo - nic nie stoi na przeszkodzie.

Napisano

Ja się tylko zastanawiam: po co udzielasz wyczerpującej lekcji jak to wygląda w Irlandii. Pytający pyta o Polskę - jeżeli nie, to niech to zaznaczy.

Napisano

> Ja się tylko zastanawiam: po co udzielasz wyczerpującej lekcji jak to wygląda w Irlandii. Pytający

> pyta o Polskę - jeżeli nie, to niech to zaznaczy.

Nie wiem czy zauwazyles, ze odpowiadalem na ponizesz pytanie:

Quote:

Ale po co mi 260h teorii i 20h praktyki? No ja rozumiem z 20-40h teorii i 240-260h praktyki. Teoria tylko dla drobnych wprowadzeń w ćwiczenia. Tak by miało to znacznie większy sens, chociaż chyba i tak to było by przesadą.

Dalem przyklad Irlandii bo jest inaczej niz w Polsce. Moze warto zeby ludzie o tym wiedzili.

Napisano

> Ale po co mi 260h teorii i 20h praktyki? No ja rozumiem z 20-40h teorii i 240-260h praktyki. Teoria

> tylko dla drobnych wprowadzeń w ćwiczenia. Tak by miało to znacznie większy sens, chociaż

> chyba i tak to było by przesadą.

Polowe, Dz.U. nr 53, z dnia 1 kwietnia 2010 poz. 314

Napisano
  • Autor

> Polowe, Dz.U. nr 53, z dnia 1 kwietnia 2010 poz. 314

No właśnie doczytałem, że w moim wieku można już wziąć przyspieszony - 140h.

Napisano

> No właśnie doczytałem, że w moim wieku można już wziąć przyspieszony - 140h.

u nas 3500zl

a robienie samego C bez E imo jest bez sensu.

Napisano

> u nas 3500zl

> a robienie samego C bez E imo jest bez sensu.

A to dlaczego?? JA ma C+E ale szwagier ma C i nieźle żyje więc niewiem.gif

Napisano

> A to dlaczego?? JA ma C+E ale szwagier ma C i nieźle żyje więc

Ja też nie narzekam... skromny.gifWiadomo w obecnych czasach, to nawet nie wykształcenie, a wiele papierków z różnorodnymi uprawnieniami da nam niezłą prace, no ale mnie sie już nie chce.... biglaugh.gif

Napisano

> A to dlaczego?? JA ma C+E ale szwagier ma C i nieźle żyje więc

nie mowie, ze nie da sie znalezc pracy na samo C, ale latwiej IMO CE.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.