Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

żarząca kontrolka ładowania

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem w swoim aucie ostatnio "porządek w alternatorze". Wymienione zostały regulator napięcia, łożyska, komutator alternatora i prostownik alternatora. Za bardzo nie wiem o co chodzi, bo altka robił mój kolega, ale ostatnio znowu zaczęła żarzyć mi się kontrolka od ładowania. Po ciemku widzę ją już po włączeniu halogenów i nawiewu na 1 stopniu. Czy przyczyną może być pasek - nie pamiętam kiedy był zmieniony - tj. jego naciąg?

oooops. Dodam, że altek bosha jest...

Napisano

na początek czy mierzyłes ładowanie? bo nic nie piszesz, że altek dobrze ładuje tylko piszesz, że był "naprawiany" a to różnica...

Napisano
  • Autor

Dzisiaj byłem u mechanika. Sprawdziliśmy ładowanie. Wyszło 13,66 na wolnych obrotach. Stwierdził on jednak, że pasek jest ciut za luźny. naciągnął go i po ponownym pomiarze wyszło 13,9. Powiedział, że to pewnie szczotki są nowe i po pewnym czasie dojdą do wirnika i altek troszkę "zyska". Na alternatorze jest napisane 14,1 .

Dodam, że w trakcie przygazowania napięcie nie skoczyło do góry. Sprawdził również połączenie masowe altka. Wszystko ok

Napisano

>po ponownym pomiarze wyszło 13,9.

Przy obciazeniu (wlaczone swiatla), czy bez obciazenia? Jesli bez, to wynik slaby jak na wymiane komutatora, regulatora napiecia i szczotek....13,9 powinien miec przy obciazeniu, bez obciazenia ok 14,2 V uwzgledniajac, ze aku jest w pelni naladowany i sprawny.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Aku jest nowy. Test był robiony przy włączonych światłach mijania. Więc co może być przyczyną. pomoże wymiana paska na nowy?

Napisano

> Na alternatorze jest napisane 14,1 .

Na Boshu? Dziwne.... W którym miejscu jest tak napisane? Na regulatorze napięcia czy na obudowie alternatora?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Na Boshu? Dziwne.... W którym miejscu jest tak napisane? Na regulatorze napięcia czy na obudowie

> alternatora?

> Pozdroofka

Na obudowie. Tak sczytał to mechanik. Sam dla pewności sprawdzę.

Napisano

> Aku jest nowy. Test był robiony przy włączonych światłach mijana.

Wiec jest dobrze. Zreszta, odnosnie tego, co pisalem powyzej.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Odłączyłem wzmacniacz od aku. Wygląda na to, że żarzenie się jest mniejsze. Apropo tego co napisał lelek na obudowie altka wyczytałem " 14v, 28/70 A" Za bardzo nie wiem co to znaczy, ale chyba prąd ładowania powinien wynosić 14V. Czyżbym się mylił...? : niewiem.gif

Napisano

Pomijając sprawę sprawności altka dodam, że podobną przypadłość miałem gdy zbytnio zaśniedziały mi klemy od altka - czyścik do miedzi załatwił sprawę - żarzenie znikło.

• 5 miesięcy później...
Napisano

Witam. Podepnę się pod temat, gdyż dopadło i mnie podobne zjawisko.

Mianowicie podczas jazdy zaczęła żarzyć się kontrolka ładowania, jak włączę ogrzewanie tylnej szyby to jeszcze bardziej jest to widoczne. Chociaż dzisiaj w trakcie jazdy (obwodnica 3miasta) miałem włączone tylko wycieraczki i w pewnym momencie zauważyłem, ze ona już się nie żarzy, a właściwie dosyć widocznie pali mad.gif. Momentalnie wyłączyłem wszystkie odbiorniki prądu, które mogłem, ale w trakcie jazdy nawet nie zauważyłem żeby mi światła przygasły bądź jakiś innych oznak słabego ładowania poza kontrolka niebyło. No, ale cóż 1 po drodze wiec zajechałem po miernik i w domu pomierzyłem napięcie ładownia i tak:

Odpalone autko i wyłączone wszystko, co się dało - 14, 4V

Odpalone autko i włączone światła mijania, ogrzewanie tylnej szyby( w tym momencie kontrolka zaczęła się żarzyć) – 14, 3-14, 4V

No nic jedziemy dalej

Światła, ogrzewanie tylnej szyby, dmuchawa na 3biegu, radio (widać już, że się mocniej żarzy w stosunku do tego, co było przedtem) 14, 1-14, 3V

Po pewnym czasie do ww. zestawy doszedł jeszcze wentylator(kontrolka żarzy się) -14, 14, 2V

Czyli ładowanie na moje oko wręcz idealne.

Potem zauważyłem, że nawet jak żaden odbiornik nie jest włączony ona bardzo, ale to bardzo delikatnie się żarzy.

Co może być przyczyną, ze ta kontrolka się żarzy? Zwarcie jakieś? Gdzie jego szukać?

A najbardziej mnie interesuje czy mogę z tym jeździć, a właściwie jutro jechać do Gdańska? Bo ładownie niby Oki?

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Dokładnie to samo co u mnie od 2lat , nowe kable od aku do alternatora ,czyszczenie wszystkiego ,wymiana szczotek i dalej to samo z tym że żarzenie się widze tylko w nocy i to jedynie gdy włączone jest ogrzewanie tylnej szyby. icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.