Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

interfejs

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich chciałbym podłączyć mojego uniaka do komputera ale nie mam pojęcia jaki interfejs jest potrzebny i jaki program go obsługuje.Nie podoba mi się praca silnika jest niezbyt równa myślę że komputer pokazałby co jest nie tak.Uno jest trochę stare z 1995 roku 1,4 ies gdyby ktoś mi pomógł to byłbym wdzięczny za pomoc.

Napisano

> witam wszystkich chciałbym podłączyć mojego uniaka do komputera ale nie mam pojęcia jaki interfejs

> jest potrzebny i jaki program go obsługuje.Nie podoba mi się praca silnika jest niezbyt równa

> myślę że komputer pokazałby co jest nie tak.Uno jest trochę stare z 1995 roku 1,4 ies gdyby

> ktoś mi pomógł to byłbym wdzięczny za pomoc.

A może zamiast szukać "błędów" w kompie sprawdź świece, przewody, krokowca?

Napisano

> witam wszystkich chciałbym podłączyć mojego uniaka do komputera ale nie mam pojęcia jaki interfejs

> jest potrzebny i jaki program go obsługuje.Nie podoba mi się praca silnika jest niezbyt równa

> myślę że komputer pokazałby co jest nie tak.Uno jest trochę stare z 1995 roku 1,4 ies gdyby

> ktoś mi pomógł to byłbym wdzięczny za pomoc.

Myślę, że przeceniasz możliwości komputera w Uno biglaugh.gif A raczej centralki wtrysku...

Napisano

> Może tym . Jaki masz sterownik ECU ?

> http://fiatecuscan.net/HowToUse.aspx

> Z Bravo działa a w Uno mam gaźnik.

Raczej nie hmm.gif

Wiem że na pewno zwykły euroscan i komp na dwa com-y działa. Interfejs jest najprostszy - ten trzypinowy działający tylko na linie K i L, a zasadniczo w Uno wykorzystana jest tylko jedna z tych linii + masa (teraz nie pamiętam która) , drugi pin linii jest pusty.

Wtyk (interfejs) jest w kabinie po stronie pasażera, pod półką na wysokości kolan pasażera.

Napisano

> Raczej nie

> Wiem że na pewno zwykły euroscan i komp na dwa com-y działa. Interfejs jest najprostszy - ten

> trzypinowy działający tylko na linie K i L, a zasadniczo w Uno wykorzystana jest tylko jedna z

> tych linii + masa (teraz nie pamiętam która) , drugi pin linii jest pusty.

> Wtyk (interfejs) jest w kabinie po stronie pasażera, pod półką na wysokości kolan pasażera.

W Brawo też mam 3 pin.

I taki fejs.

http://allegro.onet.pl/item1048333259_nowosc_interfejs_fiat_alfa_lancia_pl_97_07_3pin.html

Tylko czy FiatECUScan połączy się ze sterownikiem silnika 1,4?

Nie wiem jaki jest w 1,4 ale sprawdze i dam znać czy jest szansa na połączenie.

Napisano

Łączyłeś się może za pomocą Euroscana z wtryskiem w swoim 1.5? Bo kurcze ja kupiłem Euroscan i nie dam rady się połączyć. Zacznijmy od tego, że mam problem ze zlokalizowaniem złącza diagnostycznego. Jedno mam 3 pinowe w okolicach przedniego lewego kielicha pod maską, dokładnie jest przy cewce przewód. Ale ktoś mi powiedział, że to jest od digiplexa jakieś złącze. Pod schowkiem na wys. kolan pasażera mam przewód 2 żyłowy o ile się nie mylę to jest tam biały (albo czarny) i czerwony przewód, tylko że one mają uciętą wtyczkę. oslabiony.gif Czy to jest to złącze diagnostyczne? Jak konkretnie należy to podłączyć pod Euroscan? Bo już mi ręce opadają. Mam Euroscan na tym scalaku attiny czy jakoś tak.

Napisano

> Łączyłeś się może za pomocą Euroscana z wtryskiem w swoim 1.5? Bo kurcze ja kupiłem Euroscan i nie

> dam rady się połączyć. Zacznijmy od tego, że mam problem ze zlokalizowaniem złącza

> diagnostycznego. Jedno mam 3 pinowe w okolicach przedniego lewego kielicha pod maską,

> dokładnie jest przy cewce przewód. Ale ktoś mi powiedział, że to jest od digiplexa jakieś

> złącze. Pod schowkiem na wys. kolan pasażera mam przewód 2 żyłowy o ile się nie mylę to jest

> tam biały (albo czarny) i czerwony przewód, tylko że one mają uciętą wtyczkę. Czy to jest to

> złącze diagnostyczne? Jak konkretnie należy to podłączyć pod Euroscan? Bo już mi ręce opadają.

> Mam Euroscan na tym scalaku attiny czy jakoś tak.

więc ta ucięta u Ciebie wtyczka (2 kable) to jest nasze zlącze. Podłączyłem się ale wtedy miałem walniętą sondę lambda która tak siała błędami, że np. na gorącym silniku pokazywało mi temperaturę -7st (minus) boje_sie.gifyikes.gif. Poza tym prawie wszystkie dane mialy stany nieustalone. Jak znalazłem przyczynę (inaczej niż przez kompa) problemów to już wiecej nie łączyłem sie z kompem.

Napisano

A nie wiesz który kabel jest który i czy np. trzeba brać dodatkowo + z akumulatora?

Napisano

> A nie wiesz który kabel jest który i czy np. trzeba brać dodatkowo + z akumulatora?

plus chyba nie , chyba tylko masę, ale który kabel jak? hmm.gif muszę poszukać. napiszę i dam schemat jak znajdę

Napisano

> plus chyba nie , chyba tylko masę, ale który kabel jak? muszę poszukać. napiszę i dam schemat jak

> znajdę

Kurcze dziwna sprawa, bo mi raz prawie się udało połączyć. Tylko właśnie też pokazywało jakąś temp. na minusie i w ogóle też jakieś dziwne wartości, które się nie zmieniały. I myślałem że to jakiś błąd połączenia i efekt uboczny.

Napisano

> Kurcze dziwna sprawa, bo mi raz prawie się udało połączyć. Tylko właśnie też pokazywało jakąś temp.

> na minusie i w ogóle też jakieś dziwne wartości, które się nie zmieniały. I myślałem że to

> jakiś błąd połączenia i efekt uboczny.

No więc tak...

283836530-s18.jpg

w tej wtyczce interfejsu mamy dwa kable (na obrazku złącze 26), środkowy N (czarny) to masa, drugi BR (biało-czerwony, albo czewono-biały) to linia K.

Z euroscana masz 6 kabli: Kin, Kout, Lin, Lout, + i - . Skręcamy Kin i Kuot i podłączamy do linii K, minus podłączmy do środkowego (czarnego) no i + podłączmy z baterii (akumulatora lub innego punktu z +12V).

Powinno dać radę. jednego nie pamiętam czy kable Lin i Lout maja być skręcone czy nie, i czy ma to znaczenie - bo iat tamtędy nie płyną żadne sygnały. hmm.gif

post-74814-14352508393366_thumb.jpg

Napisano

Dzięki bardzo za poradę. 20.GIF Spróbuję w piątek to ogarnąć, może w końcu się połączę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.