Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chopper Romet'a

Featured Replies

Napisano

Hej,

tak z czystej ciekawosci zapytam - ktos ma jakies pojecie co to warte? - chodzi o model z silnikiem 250cc .

Czy w cenie do powiedzmy 8kpln (do 10kpln z kaskiem, skora na grzbiet, akcesoriami, itp) do jezdzenia po miescie (w zastepstwie komunikacji miejskiej, bardzo sporadycznie poza miasto i raczej krotkie trasy) jest jakas alternatywa? oczywiscie ogladalem Suzuki GZ150//GZ250 (Marauder), Yamaha Virago (nawet 500cc - czyli 535), Honde Rebel, ale sam nie wiem czy na pierwszy motor chcialbym sie pchac w staruszka.

jesli chodzi o doswiadczenie i umiejetnosci to ... wlasnie robie kat. A wink.gif a na moto jezdzilem ostatnio jakies nascie lat temu na WSK Kobuz po wsi u dziadkow smile.gif

Napisano

o masz bravo jak ja więc...

jeśli ma to być choper to polecam tak jak w podpisie, czyli suzuki ls 650, uda Ci się kupić za 6-7 tys roczniki około 98, a moto na prawdę nie czuje się staruszkiem w tym wieku. Dodatkowo motocykl dla początkującego idealny, nie za szybki nie za wolny, łatwo się prowadzi, fajny gang, jak coś trzeba naprawić to małe koszta są (stara bardzo prosta konstrukcja). Ja wcześniej zastanawialem sie nad Zipp 250cmm ale na szczescie trafila sie suzuka zlosnik.gif

Napisano

> na miasto to ja bym kupil sobie Honde VTR 250 wiem, ze to nie ta polka cenowa ale ...

Wygląda kozacko. ok.gif

Napisano
  • Autor

> na miasto to ja bym kupil sobie Honde VTR 250 wiem, ze to nie ta polka cenowa ale ...

ladny, ale z moja posturą wyglądam na takich motocyklach zabawnie (delikatnie rzecz biorąc) no i nie pasuje mi do 'image' wink.gif

no i całkowicie poza budżetem smile.gif

Napisano

> ladny, ale z moja posturą wyglądam na takich motocyklach zabawnie (delikatnie rzecz biorąc) no i

> nie pasuje mi do 'image'

Jeżeli jesteś "posturowaty", to na większości 250-tek będziesz wyglądał zabawnie. grinser006.gif

Na LS650 też. grinser006.gif

Napisano

> Jeżeli jesteś "posturowaty", to na większości 250-tek będziesz wyglądał zabawnie.

> Na LS650 też.

zgadza się, wtedy XJ 600 możesz pooglądać

Napisano
  • Autor

> o masz bravo jak ja więc...

smile.gif

> jeśli ma to być choper to polecam tak jak w podpisie, czyli suzuki ls 650, uda Ci się kupić za 6-7

> tys roczniki około 98, a moto na prawdę nie czuje się staruszkiem w tym wieku. Dodatkowo

> motocykl dla początkującego idealny, nie za szybki nie za wolny, łatwo się prowadzi, fajny

> gang, jak coś trzeba naprawić to małe koszta są (stara bardzo prosta konstrukcja). Ja

> wcześniej zastanawialem sie nad Zipp 250cmm ale na szczescie trafila sie suzuka

prawko robimy z Żoną razem. Pierwsze moto musi być uniwersalne - czyli żebym ja nie wyglądał (bardzo) śmiesznie smile.gif i żeby Żona sobie poradziła z nim (bo ja się pewnie przesiądę na większe a jej zostanie to pierwsze... przynajmniej na jakiś czas). Oboje raczej wolimy cruisery, ew. turystyczne. Po podsumowaniu wychodzi ze pierwsze moto to cruiser/chopper napewno poniżej 200kg masy - czyli większość >500cc odpada wink.gif

jak już się oswoimy i będę pewien że moto się sprawdza i daje przyjemność wink.gif to będę potem szukał mojego marzenia - Suzuki Intruder C800 smile.gif no chyba ze do tego czasu spodoba mi się coś innego.

Zawsze też mam jeszcze drugą opcje - tylko dla mnie do zabawy - Transalp albo AfricaTwin biglaugh.gif

Napisano

> zgadza się, wtedy XJ 600 możesz pooglądać

Inna sprawa, że jak ktoś chce jeździć, a nie "wyglądac", to powinien szukać odpowiadającego mu moto, a nie patrzeć na to, jak go widzą inni - dla początkującego LS-ik czy siakaś 250-tka może być o.k. ok.gif

Napisano

> prawko robimy z Żoną razem. Pierwsze moto musi być uniwersalne - czyli żebym ja nie wyglądał

> (bardzo) śmiesznie i żeby Żona sobie poradziła z nim (bo ja się pewnie przesiądę na większe a

> jej zostanie to pierwsze... przynajmniej na jakiś czas). Oboje raczej wolimy cruisery, ew.

> turystyczne. Po podsumowaniu wychodzi ze pierwsze moto to cruiser/chopper napewno poniżej

> 200kg masy - czyli większość

LS wazy chyba ze 170kg i naprawdę super moto, dla dziewczyny też, w przyśpieszeniach nie ma dużej różnicy z 250cmm, masowo trochę cięższy ale z tym nie ma problemów. Ja kupiłem swojego od babki która 4 lata nim śmigała i to jej pierwsze moto było

Napisano
  • Autor

> LS wazy chyba ze 170kg i naprawdę super moto, dla dziewczyny też, w przyśpieszeniach nie ma dużej

> różnicy z 250cmm, masowo trochę cięższy ale z tym nie ma problemów. Ja kupiłem swojego od

> babki która 4 lata nim śmigała i to jej pierwsze moto było

hmm moze to jest tez jakas opcja... ale tak jak pisałem wczesniej - troche sie obawiam staruszka, a Rometa w tej cenie to mam nowke sztuke z salonu wink.gif

Napisano

> hmm moze to jest tez jakas opcja... ale tak jak pisałem wczesniej - troche sie obawiam staruszka, a

> Rometa w tej cenie to mam nowke sztuke z salonu

chyba bym jednak poszukal uzywki .....

Napisano

> hmm moze to jest tez jakas opcja... ale tak jak pisałem wczesniej - troche sie obawiam staruszka, a

> Rometa w tej cenie to mam nowke sztuke z salonu

za tą nówkę zapłacisz więcej i częste przeglądy też będą kosztować, w tym LS naprawdę za bardzo nie ma dużo rzeczy do psucia, a już czuć na nim ten choperowy klimat, dodatkowo po 2 latach wartość sprzętu się nie zmieni, z rometem będziesz miał problem żeby to komuś opchnąć, no ale nie namawiam palacz.gif

Napisano

> za tą nówkę zapłacisz więcej i częste przeglądy też będą kosztować, w tym LS naprawdę za bardzo nie

> ma dużo rzeczy do psucia, a już czuć na nim ten choperowy klimat, dodatkowo po 2 latach

> wartość sprzętu się nie zmieni, z rometem będziesz miał problem żeby to komuś opchnąć, no ale

> nie namawiam

Problemem może być tylko znalezienie zadbanego egz.

Szczególnie, jak ktoś nie ma czasu i ochoty jeździć tygodniami po Polsce oglądając kolejne szroty. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Problemem może być tylko znalezienie zadbanego egz.

> Szczególnie, jak ktoś nie ma czasu i ochoty jeździć tygodniami po Polsce oglądając kolejne szroty.

pewnie tak... ja tam nawet za specjalnie nie szukałem, daleko też nie jechałem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Problemem może być tylko znalezienie zadbanego egz.

> Szczególnie, jak ktoś nie ma czasu i ochoty jeździć tygodniami po Polsce oglądając kolejne szroty.

no właśnie dokładnie tak jak mówisz wink.gif

dzięki za podpowiedzi, jakby ktoś jednak miał na żywo styczność z tym Rometem to poproszę o recenzje sprzęta wink.gif

szczególnie ze jeszcze trochę minie zanim faktycznie nabędę motocykl

Napisano

> szczególnie ze jeszcze trochę minie zanim faktycznie nabędę motocykl

A VZ800 brałes pod uwage ? Ja bym stawiał na 535 i raczej zapomniał o rometach. Zadbana japonia jest niezawodna.

Jest jeszcze dragstar 250, np taki:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1799451

Napisano
  • Autor

> A VZ800 brałes pod uwage ? Ja bym stawiał na 535 i raczej zapomniał o rometach. Zadbana japonia

> jest niezawodna.

> Jest jeszcze dragstar 250, np taki:

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1799451

rozne bralismy pod uwage... narazie na pierwszym miejscu jest uzywany GZ250 ale sporo zalezy w czym bedzie wybor w okolicy.

o tego rometa to pytam bo mialem kiedys motorynke i komara - i to byly niezniszczalne maszyny. Wój nadal jezdzi na Kobuzie, ktory pewnie ma juz ze 30lat... wiec jakies zaufanie do polskiej mysli technicznej mam wink.gif

No i niby nowka to nowka... gwarancja itp. Z drugiej strony dopiero niedawno doczytalem ze ten romet to jakis jinjang (czy cos) ometkowane tylko... no ale skladane w polsce, wiec moze na tyle dobrze poskrecane ze nie trzeba bedzie montowni poprawiac...

no i nie oszukujmy sie - cena gra role smile.gif - to bedzie nasz pierwszy motocykl, wiec z jednej strony nie chcialbym wydac za duzo (zeby w razie gleby (doslownej) nie bylo szkoda) a z drugiej strony nie chcialbym spedzac czasu/wydac gory gotowki w warsztacie na konieczne naprawy.

No motocyklach sie nie znam, obeznanych z tematem znajomych z ktorymi moglbym pojechac po moto tez nie mam, wiec istnieje niezerowa (a nawet calkiem spora :/ ) szansa ze trafie ladnie odpicowanego staruszka zamiast ladnie utrzymanego staruszka smile.gif

a roznicy w kosztach utrzymania odpicowanego vs dobrze utrzymanego chyba nie musze wyjasniac smile.gif

Napisano

po pierwsze zapraszam na forum www.romet125.pl

nikt z nas tam co prawda nie ma 250-tki ale jest jeden serwisant rometa, moze on mial stycznosc

o 250 nic nie powiem, ale ogolnie o romecie moge powiedziec takie rzeczy:

- o ile to tylko mozliwe brac uzywke, bo traca na wartosci ogromnie

- 8k to zdecydowanie za duzo, czesto sa promocje typu kupuj bez vatu w media expert i widzialem te modele za 5k

- romety sa bezawaryjne w zasadzie grinser006.gif ale trzeba sie choc troszke znac na mechanice, zeby je uzytkowac, silniki nie do zajechania jak na razie, acz zawsze cos trzeba dokrecic, poprawic fabryke tu i owdzie

- gwarancje olej, prawie wszystkie serwisy sa nierzetelne, na czesci sie dlugo czeka, gwarancja prakttycznie niczego nie obejmuje, a wymaga bardzo czestych przegladow za ktore sie slono placi, a serwisanci maja znikome pojecie o sprzetach, jak cos sie zepsuje, co raczej nie nastapi to se cofniesz licznik odpowiednio i bedziesz mial gwarancje

a moj romecik na dniach ma niecale 25kkm i jezdzi jak ta lala grinser006.gif

Napisano

nie tylko josyp lata tutaj na rometach. co do samych silników, to są to żywcem skopiowane silniki japońskiej myśli technicznej z przed 20 lat... co za tym idzie niezawodne... i jak to piszą, chińczyk chińczykowi nie równy... sam latam na 100% chińczyku nawet składanym tam, i sprzęt jest prosty i niezawodny...

jeżeli miałbym wybierać tak jak TY między nowym rometem, a używanym japońcem, wybrałbym rometa

a i jak słusznie kolega josym napisał, gwarancje olej, tylko OLEJ wymieniaj często

a i co do samego modelu, siedziałem na nim, jest dość wygodny pomimo moich 190 cm wzrostu, jedźe ładnie, brzmienie też niczego sobie... jestem za nim smile.gif

Napisano

Ja mam rometa z125 więc to nie to czego szukasz ale jednak romet.

Fajny podczas nauki jazdy, ale mi już brakuje mocy 270751858-jezyk.gif

Kupił bym coś mocniejszego teraz, rozwojowego i lekkiego.

Co do jakości rometa, to ma pare bolączek ale to tylko drobnostki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.