Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygluszenie drzwi, pytan kilka.

Featured Replies

Napisano

Witam

W planach mam wygluszenie drzwi wraz z montazem nowych glosnikow, 2 drozny zestaw odseparowany. Jako, ze przeczytalem ze bez wygluszenia zamiana glosnikow nie ma sensu, wiec zamierzam dokonac tego pierwszego. Z racji tego ze wiedze mam w tej materii zerowa zwracam sie do Was z kilkoma pytaniami.

Jakich mat uzyc?

Na poczatku rzucily mi sie w oczy takie oto maty:

Miekka bitumiczna mata

Miekka bitumiczna plaster miodu

Miekkie polimerowe

Czy moze jakies inne maty?

Dlaczego pisze tylko o miekkich, z tego co czytalem latwiej sie je ksztaltuje.

Zakladajac ze wymiar drzwi to 110 cm x 66 cm = 0,66m2 - licze zewnetrzna strone drzwi, ile nadmiaru przyjac zeby wygluszyc tez wewnetrzna strone?

Czy wystarczy maty nakleic na otwory technologiczne na wewnetrznej stronie czy dac mate na calosc tej strony?

Czy 20 mat o wymiarach 25 cm x 50 cm = 2,5 m2 wystarczy na pare drzwi?

Prosze o porady. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> opalarke masz?

rozumiem, ze przyda sie w trakcie montazu?

Quote:

Montaż:

*

Powierzchnię należy oczyścić i odtłuścić

*

Wyciąć odpowiedni kawałek maty

*

Zerwać folię zabezpieczającą klej i przycisnąć do wygłuszanej powierzchni. Podczas kształtowania, można zastosować podniesienie temperatury (suszarka lub opalarka)

a suszarka moze byc? zlosnik.gif

Napisano

jeśli zamierzasz "miękką bitumiczną", np. dekarską, kłaść, to temperatura otoczenia +24-25*C

i bez suszarki nawet wink.gif

podstawa, to dokładne oczyszczenie powierzchni metalu i dokładne przyklejenie maty waytogo.gif

zerknij jeszcze na pałąki wzmacniające w drzwiach, bo może być potrzebna jeszcze jedna operacja

przed oklejaniem swiety.gif

Napisano

> a suszarka moze byc?

Teraz latem nic nie potrzebujesz, na słonku zrobią się miekkie że hej. Ja kładłem sobie przed układaniem w drzwi na dach w słonku i parzyły w ręce, drzwi robione też były w stronę słońca.

Czasem nie kup mat polimerowych BOLL, bo one są twarde jak płytki pcv i klej od tego odłazi.

Napisano
  • Autor

> jeśli zamierzasz "miękką bitumiczną", np. dekarską, kłaść, to temperatura otoczenia +24-25*C

> i bez suszarki nawet

> podstawa, to dokładne oczyszczenie powierzchni metalu i dokładne przyklejenie maty

> zerknij jeszcze na pałąki wzmacniające w drzwiach, bo może być potrzebna jeszcze jedna operacja

> przed oklejaniem

benzyna ekstrakcyjna bedzie dobra do wyczyszczenia powierzchni przed montazem mat?

Napisano
  • Autor

> Teraz latem nic nie potrzebujesz, na słonku zrobią się miekkie że hej. Ja kładłem sobie przed

> układaniem w drzwi na dach w słonku i parzyły w ręce, drzwi robione też były w stronę słońca.

> Czasem nie kup mat polimerowych BOLL, bo one są twarde jak płytki pcv i klej od tego odłazi.

czytalem ze twarde maty sa niezbyt przyjemne w montazu i potrafia sie w rekach lamac.

Z 3 wczesniej wymienionych ktore sie nadaja najlepiej?

Napisano

> benzyna ekstrakcyjna bedzie dobra do wyczyszczenia powierzchni przed montazem mat?

spokojnie, tylko dużo szmatek/ręcznika papierowego do tego, im lepiej przygotujesz, tym większa pewność, że się ie odklei waytogo.gif

oklejasz zewnętrzny płat od środka też?

i robisz matą zamiast pianki/folii fabrycznej?

proponowałbym jeszcze kupić spoinę do blach samochodowych, puszka 1l coś koło 40pln, właśnie do dokładnego wygłuszenia/zespojenia wzmocnienia w drzwiach, żeby nie rezonowało i nie brzęczało crazy.gif

Napisano

> czytalem ze twarde maty sa niezbyt przyjemne w montazu i potrafia sie w rekach lamac.

> Z 3 wczesniej wymienionych ktore sie nadaja najlepiej?

dodam od siebie: jakiś tekst

mam w swoim pojeździe tym zrobione drzwi, nadkola, całą podłogę i daje radę,

łatwo się kładzie i nie odkleja się waytogo.gif

Napisano

> Z 3 wczesniej wymienionych ktore sie nadaja najlepiej?

Wszystkie są dobre, a polimerowe najlepsze miękkie i mocniejsze na głębokich przetłoczeniach się nie przerywają bo nie mają wzoru i kleją się ekstra.

A to moje drzwi z app alu są chyba jako twarde, a kładłem je we wrześniu poniżej 20* tylko na słonku i bardzo dobrze się kładły.

283839895-P1000805.12.JPG

A tak wyglądają polymerowe, w ramach ciekawości robiłem w jednych drzwiach jedne na wierzchu, a drugie w środku i w drugich na odwrót.

283839895-P1000802.11.JPG

post-28378-14352508405105_thumb.jpg

Napisano

> rozumiem, ze przyda sie w trakcie montazu?

> Quote:

> Montaż:

> *

> Powierzchnię należy oczyścić i odtłuścić

> *

> Wyciąć odpowiedni kawałek maty

> *

> Zerwać folię zabezpieczającą klej i przycisnąć do wygłuszanej powierzchni. Podczas

> kształtowania, można zastosować podniesienie temperatury (suszarka lub opalarka)

> a suszarka moze byc?

teoretycznie może, chociaż z opalarka mam lepsze doświadczenia smirk.gif

Napisano
  • Autor

> spokojnie, tylko dużo szmatek/ręcznika papierowego do tego, im lepiej przygotujesz, tym większa

> pewność, że się ie odklei

> oklejasz zewnętrzny płat od środka też?

> i robisz matą zamiast pianki/folii fabrycznej?

tak, folie usuwam i zamiast niej beda maty.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wiec po kolei.

Zamowilem maty, te polimerowe.

Glosniki - Helix Dark Blue 62.1 + wzmacniacz Blaupunkt generujacy 2 x 55 Wat w RMS.

Tutaj pokazane jet wygluszenie identycznego modelu jak moj czy w/g Was zrobione dobrze? Cos poprawic jak juz zajme sie wygluszaniem.?

Seryjne radio nie ma niskiego wyjscia, nie chce ladowac nowego radia do samochodu wiec zeby moc podlaczeyc pod nie wzmacniacz, zdecydowalem sie na taki oto Konwerter. Pytanie: czy urzadzenie to w momencie gdy bedzie podawana coraz wieksza moc / poglasnianie radia/ na wejscu, czy na wyjsciu wartosc sygnalu wychodzacego na wzmacniacz tez bedzie sie zwiekszala?

Sprawa bezpiecznika, tuz za akumulatorem, na wzmacniaczu siedzi 25A, z tego co sie dowiedzialem przed aku powinien byc 2 x wiekszy czyli 50A, taki tez kupilem. Dobrze/zle zrobilem?

Napisano

> Sprawa bezpiecznika, tuz za akumulatorem, na wzmacniaczu siedzi 25A, z tego co sie dowiedzialem

> przed aku powinien byc 2 x wiekszy czyli 50A, taki tez kupilem. Dobrze/zle zrobilem?

Bezpiecznik przy aku dobierasz w zależności od grubości kabla jaki zastosowałeś (bezpiecznik chroni przewód a nie wzmaka).

Napisano
  • Autor

> Bezpiecznik przy aku dobierasz w zależności od grubości kabla jaki zastosowałeś (bezpiecznik chroni

> przewód a nie wzmaka).

przewod ma 10 mm2.

Napisano

a jak z jakością mat BOLLa ??? moge je mieć u siebie w firmie po fajnym upuście dlatego pytam.

Napisano
  • Autor

A wiec stalo sie zlosnik.gif

Zalozenia: mialo byc budzetowo, bez fajerwerkow, chcialem poprawic fabryczna instalacje. Zakupione, zalozone:

Glosniki- Helix Dark Blue 62.1

Wzmacniacz: Balupunkt EMA 260

Maty: 22x APP polimerowe miekkie

Kable.

Steruje tym seryjna jednostka, + przetwornik z wysokiego sygnalu na niski.

W porownaniu z serynjym audio: icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gifslinka.gifslinka.gifwinner.gifwinner.gifclaps.gifclaps.gif Jestem pod super wrazeniem, przeszlo to moje oczekiwania.

Montaz: Pacjent to Corolla E12 hatchback.

Ogolnie samochod jesli chodzi o wypatroszenie pod polozenie kabli, przeciagniecie ich od aku do srodka, oraz calej reszty: jest bardzo prosty, latwy i przyjemny. Sciaganie tapicerki, ponowne zalozenie, bez problemu. Calosc w 2 osoby zajela 9 h.

Napisano

a jak z wagą tych mat APP ??. Wygłuszyłem aluminiowo-plastikową klapę bagażnika matami bolla-tymi najtańszymi i okazało się ze z 5kg przybyło co naprawdę czuć w ręce przy podnoszeniu klapy. Dlatego zastanawiam się czy do drzwi nie kupić mat STP. Możesz coś powiedzieć na temat wagi drzwi po takim zabiegu ?? jak to oceniasz??

Napisano
  • Autor

> a jak z wagą tych mat APP ??. Wygłuszyłem aluminiowo-plastikową klapę bagażnika matami bolla-tymi

> najtańszymi i okazało się ze z 5kg przybyło co naprawdę czuć w ręce przy podnoszeniu klapy.

> Dlatego zastanawiam się czy do drzwi nie kupić mat STP. Możesz coś powiedzieć na temat wagi

> drzwi po takim zabiegu ?? jak to oceniasz??

Drzwi zamykaja sie o wiele lzej, zlosnik.gif tyle jestem w stanie powiedziec.

Zakupilem 22 maty, poszlo 18, liczyc trzeba okolo 3kg na jedne drzwi. Co do wagi - polimerowe maty APP sa lzejsze od bitumicznych BOLL o jakies 20% z tego co mowil sprzedawca.

Napisano

> APP sa lzejsze od bitumicznych BOLL o jakies 20% z tego co mowil sprzedawca.

ok. dzięki teraz mam mniej więcej porównanie.

Napisano
  • Autor

zakupilem subwoofer zlosnik.gif

Z racji tego ze mam 2-kanalowy wzmacniacz, woofer musial byc aktywny. Dosc waznym kryterium wyboru byla tez jego wielkosc.

Wybor pad na Balupunkt emb 800 a

Zainstalowalem i jestem baaardzo mocno pozytywnie zaskoczony tym co to malenstwo potrafi. ok.gifok.gifok.gifok.gif

Nie nadaje sie co prawda do naglosnienia polowy osiedla, zlosnik.gifzlosnik.gif natomiast bardzo dobrze uzupelnia wczesniej zainstalowane glosniki. Radzi sobie zarowno przy ciezkim metalu jak i przy disco. ok.gif

Jesli ktos szuka malego suba, ktory bedzie stanowil bardzo dobre uzupelnienie glosnikow to szczerze polecam to malenstwo. ok.gifok.gif

tuby-i-skrzynie-basowe-blaupunkt-emb-800-a-p62349.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.