Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy ze skrzynią Fiat CC 700cm

Featured Replies

Napisano

Witam Panów, jest to mój pierwszy post na forum, w związku z tym witam wszystkich serdecznie zlosnik.gif Idąc za myślą z regulaminu mówiącą iż nie ma głupich pytań, tylko głupie odpowiedzi, chciałbym się was poradzić w następujacej kwestii.

Teściowe są szczęśliwymi posiadaczami cieniaska 700cm3, samochodzik jak na swój wiek i przebieg sprawuje się całkiem nieźle. Jednak od pewnego czasu zaczęły się problemy ze skrzynią biegów, bieg numer 1 i 2 zgrzyta przy wrzucaniu - to już rozwiązałem - do naprawy synchronizatory skrzyni. Ale jest większy kłopot. Po wrzuceniu 4 biegu, bieg ten się klinuje/zakleszcza i nie ma możliwości zredukowania. Nic kompletnie nie pomaga, bieg siedzi na sztywno - przy czym pracuje bez zarzutu. Aby go wypiąć nalezy zgasić silnik - po zatrzymaniu można spokojnie zredukować. Proszę o pomoc, co może być przycyzną takiego zachowania.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam Panów, jest to mój pierwszy post na forum, w związku z tym witam wszystkich serdecznie Idąc

> za myślą z regulaminu mówiącą iż nie ma głupich pytań, tylko głupie odpowiedzi, chciałbym się

> was poradzić w następujacej kwestii.

> Teściowe są szczęśliwymi posiadaczami cieniaska 700cm3, samochodzik jak na swój wiek i przebieg

> sprawuje się całkiem nieźle. Jednak od pewnego czasu zaczęły się problemy ze skrzynią biegów,

> bieg numer 1 i 2 zgrzyta przy wrzucaniu - to już rozwiązałem - do naprawy synchronizatory

> skrzyni. Ale jest większy kłopot. Po wrzuceniu 4 biegu, bieg ten się klinuje/zakleszcza i nie

> ma możliwości zredukowania. Nic kompletnie nie pomaga, bieg siedzi na sztywno - przy czym

> pracuje bez zarzutu. Aby go wypiąć nalezy zgasić silnik - po zatrzymaniu można spokojnie

> zredukować. Proszę o pomoc, co może być przycyzną takiego zachowania.

> Pozdrawiam

sprawdzałeś sprzęgło? problem dotyczy tylko 4 biegu czy im wyższy bieg tym trudniej wypiąć/wpiąć bieg?

Napisano
  • Autor

Sorzęgło sprawdzone kilka razy - podciągałem, luzowałem linkę - cudowałem. Każd bieg wpina się lekko i bez oporów. 1,2 i 3 wyskakują bez kłopotów niezależnie od wysokości obrotów. Problem dotyczy tylko 4 biegu i tylko i wyłącznie wypinania w trakcie pracy. Zastanawia mnie jedno - rozumiem że biegu nie można by było wypiąć gdy skrzynia pracuje - czyt. samochó się porusza, nawet po wysprzęgleniu. Ale tego biegu nie można wypiąć nawet gdy samochód stoi a silnik pracuje... WTF...?

Napisano

> Sorzęgło sprawdzone kilka razy - podciągałem, luzowałem linkę - cudowałem. Każd bieg wpina się

> lekko i bez oporów. 1,2 i 3 wyskakują bez kłopotów niezależnie od wysokości obrotów. Problem

> dotyczy tylko 4 biegu i tylko i wyłącznie wypinania w trakcie pracy. Zastanawia mnie jedno -

> rozumiem że biegu nie można by było wypiąć gdy skrzynia pracuje - czyt. samochó się porusza,

> nawet po wysprzęgleniu. Ale tego biegu nie można wypiąć nawet gdy samochód stoi a silnik

> pracuje... WTF...?

No to moja wiedza się skończyła. Może ktoś inny się wypowie

Napisano

> No to moja wiedza się skończyła. Może ktoś inny się wypowie

Poziom oleju w skrzyni bym sprawdził.

Napisano
  • Autor

Hmm... niby niedawno wymieniałem cały, bo okazało się że padła jedna manżeta i jak to w cieniaskach bywa cały olej sobie zciurkał wink.gif na szczęście w tym czasie skrzynia nie była jeżdżona. Manżety Kfiatek dostał nowe, nowy też olej i w sumie to nie zaglądałem od tego czasu do niego - bo niby po co, ale sprawdzę ten trop...

Napisano

Prosta sprawa - zrobil sie zadzior na wybieraku wchodzacym w ryjek skrzyni. Musisz zdjac ryjek z wybierakiem, wyciagnac wybierak i go dokladnie obejrzec, ewentualnie przeszlifowac lub wymienic na nowy.

Przerabialem to w swoim poprzednim maluchu majac skrzynke od 700. Mi zaklinowal sie wsteczny, ale od razu na amen. Pamietam, ze Dan mnie wtedy do domu sholowal.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.