Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzęsie przy hamowaniu

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich z sąsiedniego kącika. Mam pytanie do Was odnośnie Seicento a mianowicie podczas hamowania z większych prędkości (około 80km/h) jest wyczuwalne szarpanie kierownicą i to dość mocne, dodam że myślałem, że to wina klocków hamólcowych i je wymieniłem razem z tarczami ale niestety nic to nie zmieniło, tak więc proszę kolegów i koleżanki o pomoc, gdzie mam szukać przyczyny, z góry dziękuję

Dodam że to Seicento z silniczkiem 899ccm

Napisano

a tarcze ori???? bo jak nie ori to może wydumka jakiegoś magika rzemieślnika...

Napisano

Trzęsie? Czy tylko i wyłącznie przy hamowaniu czy także przy jeździe? Może zdeformowałeś tarcze i są krzywe?

Napisano

czekaj, napisałeś "szarpie kierownicą", co masz na myśli, że samochód ucieka przy hamowaniu w którąś stronę? jeśli tak to dokładnie wyczyść zaciski hamulcowe, sprawdź jak się wysuwają tłoczki (najlepiej jak oba zaciski będą już rozebrane i wciśniesz tłoczki do końca a potem wdepnij pedał hamulca z dwa razy do oporu i zmierz suwmiarką o ile się wysunęły). jeśli wciskają się bardzo ciężko to nie kombinuj tylko je demontuj i czyść od środka a powierzchnię między uszczelką p.-kurzową a wewnętrzną potraktuj papierkiem 400 na mokro bo ta właśnie powierzchnia trzyma tłoczek. sam tłoczek nie może mieć wżerów i rys takich co by paznokieć zahaczał. składaj wsio na pastę do cylinderków i tłoczków (ok 10zł), wyczyść dokładnie prowadnice zacisku oraz jarzmo, na którym trzymają się klocki, powierzchnie na których opierają się klocki muszą być gładkie jak pupcia niemowlaka. polecam przy okazji wymienić elastyczne przewody hamulcowe, we fiatach to po prostu porażka, guma parcieje od wewnątrz a potem auto samo hamuje. z tyłu też potrafią być cyrki.

Napisano

zanim to bym zrobił, to najpierw spróbował bym odpowietrzyć hamulce, a jeśli się gość na tym nie zna to niech lepiej odstawi to do jakiegoś mechanika który zrobi to porządnie, bo hamulce muszą być sprawne

Napisano
  • Autor

> Trzęsie? Czy tylko i wyłącznie przy hamowaniu czy także przy jeździe? Może zdeformowałeś tarcze i

> są krzywe?

Tak dokładnie, szarpie tylko przy hamowaniu przy normalnej jeździe nic się nie dzieje, zaciski czyściłem bardzo dokładnie przed zamontowaniem, dodatkowo prowadnice klocków posmarowałem smarem miedzianym, układ hamulcowy jest odpowietrzony bo wymieniłem również płyn na świeżuchny. A niestety szarpanie jest nadal, chyba jednak trzeba będzie do mechaniora pacjenta niewiem.gif dodam że tarcze są Bosch a klocki Textar

Napisano

może gumy na wahaczach mówią 30.GIF mi też tak trzęsło jak miałem wyrąbane...tylko przy hamowaniu...

Napisano
  • Autor

> może gumy na wahaczach mówią mi też tak trzęsło jak miałem wyrąbane...tylko przy hamowaniu...

No o tym nie pomyślałem, jutro podjadę na szarpaki i niech sprawdzą hmm.gif

Napisano

Jak nie to co było już podane to może łożyska.

Napisano

to podjedz na szarpaki i ci dokładnie sprawdzą bo może masz luzy w zawieszeniu.

Napisano
  • Autor

> to podjedz na szarpaki i ci dokładnie sprawdzą bo może masz luzy w zawieszeniu.

Tak jak mówisz, podjadę na szarpaki i wszystko się wyjaśni.

Napisano

podjedz na stację diagnostyczna z linią diagnostyczną i sprawdź owalizację tarcz hamulcowych, jeżeli będzie powyżej 0,20kN to tarcze nadają się na skup złomu sick.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam. Powróce do tematu. Byłem na szarpakach i fakt faktem na jednym wahaczu były luzy, dla spokojności wymieniłem obydwa do tego końcówki drążków, jednym słowem luzy zostały wyeliminowane i niestety ale problem nie zniknol confused.gif. Dziś jeszcze sprawdziłem wyważenie kół i jest ok, zbiezność też ustawiona. Może koledzy mają jeszcze jakieś pomysły? Mi już brak.

Napisano

> Witam. Powróce do tematu. Byłem na szarpakach i fakt faktem na jednym wahaczu były luzy, dla

> spokojności wymieniłem obydwa do tego końcówki drążków, jednym słowem luzy zostały

> wyeliminowane i niestety ale problem nie zniknol . Dziś jeszcze sprawdziłem wyważenie kół i

> jest ok, zbiezność też ustawiona. Może koledzy mają jeszcze jakieś pomysły? Mi już brak.

Kolego - proponuję sprawdzić jeszcze raz te tarcze i klocki.... miło by było gdyś podmienił z kimś kto ma dobre albo ugadał się jakoś w sklepie w którym kupowałeś te bosche i textary...

a na jakim felunku jeździsz??? jaki rozstaw śrub na feldze... może na piaście dużo rudej i źle siadła ???

może po prostu sam siebie pytam ale zawsze pytania sugerują innym odpowiedź...

Napisano
  • Autor

> Kolego - proponuję sprawdzić jeszcze raz te tarcze i klocki.... miło by było gdyś podmienił z kimś

> kto ma dobre albo ugadał się jakoś w sklepie w którym kupowałeś te bosche i textary...

> a na jakim felunku jeździsz??? jaki rozstaw śrub na feldze... może na piaście dużo rudej

Już sprawdzałem tarcze nawet zmieniłem na inne firmy SBS, klocki dzisiaj również zmieniłem na jakieś "Bracke" coś tam, niby niemieckie ale żadnej zmiany. Na szczęście mam znajomego ze sklepem moto i mogę sobie tak zmieniać. Felgi też dzisiaj sprawdziłem mają minimalne bicie ale jest ono znikome mieszczące się w normie( nawet porównałem to z nową felgą ze sklepu). Rudej brak bo przed poskładaniem wszystko ładnie wyczyściłem.

Napisano

no to faktycznie kicha

Napisano

A ja stawiam na to ze masz bębny z tylu owalne 270751858-jezyk.gif tzn sie wyjeb.. juz mialem tak samo u mnie kiedys i nie moglem dojsc ocb dopiero pojechalem na rolki i mi wyszlo ze bebny sa jajkowate wymienilem i smiga do dzis 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> A ja stawiam na to ze masz bębny z tylu owalne tzn sie wyjeb.. juz mialem tak samo u mnie kiedys i

> nie moglem dojsc ocb dopiero pojechalem na rolki i mi wyszlo ze bebny sa jajkowate wymienilem

> i smiga do dzis

Mam nadzieję że masz rację, jutro podjadę na rolki i sprawdzę.

Napisano

Kumpel tak samo kombinował w sceniku, wymieniał po trzy raze tarcze albo prostował, a znajomy mechanik stwierdził, że w takim razie beda to łożyska/pasty (tak jak podałem wczesniej).

I okazał się strzał w 10!

Spróbuj tą drogą.

Napisano

> A ja stawiam na to ze masz bębny z tylu owalne tzn sie wyjeb.. juz mialem tak samo u mnie kiedys i

> nie moglem dojsc ocb dopiero pojechalem na rolki i mi wyszlo ze bebny sa jajkowate wymienilem

> i smiga do dzis

dokładnie, miałem kiedyś podobnie zlosnik.gif

wymiana bębnów i szczęk załatwiła sprawę ok.gif

Napisano
  • Autor

pojechalem na rolki i mi wyszlo ze bebny sa jajkowate

Tak zaptyam zanim podjadę na stację disgnostyczną, na co szczególnie zwrócić uwagę podczas sprawdzania, bo nie chcę żeby diagnosta zrobił mnie w piiiii. Jak się domyślam wyszło to podczas hamowania na rolkach, czy tak?

Właśnie wróciłem ze stacji i co się okazało po sprawdzeniu owalizacji że lewe koło ma 15% a prawe 8%. Kupiłem już bębny i całą reszte na tył i idę wymienić, mam nadzieję że to już koniec szukania usterki.

Prace ukończone. Dziękuję wszystkim za pomoc i naprowadzanie na właściwe tory co do przyczyny usterki. bow.gifbow.gif

Napisano

Czyli tak jak mowilem bebny zlosnik.gif heh sam kminilem 2 tygodnie u siebie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli tak jak mowilem bebny heh sam kminilem 2 tygodnie u siebie

Dokładnie tak, wymieniłem tym razem na "Mikoda" i jest The Best yay.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.