Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piana aktywna Carvalet - pytanie do używających....

Featured Replies

Napisano

czym nanosicie pianę na samochód??

hmm.gif

bo mam pianownicę do myjki o taką:

283850445-pianownica.jpg

i jak nalewam do niej środek czyszczący to piana nie ma konsystencji "pianki do golenia" tylko moim zdaniem za szybko spływa z samochodu - tak jakby dostawała za dużo wody z myjki - a tego wyregulować nie mogę...

fakt faktem piana działa ale wydaje mi się że nie do końca tak jak powinna...

czy używacie czegoś innego? np. opryskiwacza kwazarowskiego? jeśli tak to jakiego konkretnie modelu i czy uzyskujecie "stałą konsystencję" piany czy też Wam spływa z samochodu?

hmm.gif

post-21387-1435250843157_thumb.jpg

Napisano

mam podobną do tej

alle

i tez mi spływa piana

mam pełną regulację rozbryzgu jak i ilości wody

jeden problem bo nie mogę dać pełnego ciśnienia z karchera

ale to już wina chyba mojego karchera

bo muszę ciśnienie skręcić na minimum żeby pianownica działała "ciągle" i jakoś piany jest do d.....

jak podkręcę na maxa to jakoś piany jest ok ale działa z przereami

a nei mam żadnego innego karchera aby sprawdzić czy to wina mojego

Napisano
  • Autor

> mam podobną do tej

> alle

zasada działania taka sama

> i tez mi spływa piana

no to tak jak u mnie - a np. na filmach na YT lub myjkach widzę, że piana trzyma się na aucie i wtedy płynu zdecydowanie mniej wychodzi...

> mam pełną regulację rozbryzgu jak i ilości wody

no w mojej pianownicy mam regulację poboru środka z pojemniczka i regulację strumienia piany - nakłada paskiem w stronę w którą wylot końcówki ustawię...

> jeden problem bo nie mogę dać pełnego ciśnienia z karchera

> ale to już wina chyba mojego karchera

u mnie nie ma regulacji ciśnienia w myjce... albo ja nie wiem jak ją ustawić - bo na lancy VARIO regulacja ciśnienia jest - ale już na pistolecie samym nie ma więc zmiana lancy - brak regulacji ciśnienia...

Napisano
  • Autor

> Jak wlewasz płyn do pianownicy, to rozcięciaż go wodą?

nie - nie rozcieńczam go wodą - wlewam sam płyn...

Napisano

Stawiam, że płyn po prostu taki jest, jak chcesz gęstej piany, to zmień płyn.

Napisano
  • Autor

> Stawiam, że płyn po prostu taki jest, jak chcesz gęstej piany, to zmień płyn.

no właśnie spróbowałbym czegoś innego - tylko co jest polecane wink.gif

bo Carvalet właśnie był piana polecaną na MK wink.gif

myślałem więc, że sztuka jest w konsystencji i sposobie nałożenia na auto wink.gif

Napisano

To wina pianownicy a nie piany. Kiedyś używałem kwazara piana słaba ale działało. Potem troche lepsza pianownicę z allegro. Teraz zrezygnowałem i pianą tylko co kilka miechów. Z tego typu pianownic daja rade klik

Napisano
  • Autor

> To wina pianownicy a nie piany. Kiedyś używałem kwazara piana słaba ale działało. Potem troche

> lepsza pianownicę z allegro. Teraz zrezygnowałem i pianą tylko co kilka miechów. Z tego typu

> pianownic daja rade klik

no dobrze, ale moja pianownica działa na dokładnie tej samej zasadzie więc w czym tkwi problem??

Napisano

Ja używam pianownicy Karcher, szczerze to lałem wszystkie płyny jakie miałem pod ręką i zawsze piana była gęsta, bardzo gęsta.

Bardzo możliwe, że odpowiada za to pianownica, a nie płyn.

ok.gif

Napisano

> no dobrze, ale moja pianownica działa na dokładnie tej samej zasadzie więc w czym tkwi problem??

Myjki też działaja na takiej samej zasadzie a jedną nie dają tego samego cisnienia. Te tanie pianownice dają mleko i nic na to nie poradzisz. Na próbe możesz zmienic piane ew stęzenie ale raczej nie tu problem

Napisano

ja mam taką

klik i w zależności w jakich proporcjach przygotuje roztwór (aktywna piana + woda) taką mi daje piane (gęstą jak snieg lub rzadką ktora splywa z samochodu .

Nigdy aktywną pianą bez dotykania nie umyjesz tak dokładnie samochodu jak byś chciał.

Ja stosuje najpierw aktywną piane a później na szybko przelatuje tradycyjnie samochód czyli szampon i wiaderko z wodą.

Dodam że pianą aktywną myje samochód co jakiś czas, bo dla lakieru to zabojstwo.

Napisano

Samochody też działają na podobnej zasadzie, tylko że jeden jeździ maluszkiem, a drugi M6.

Napisano

> Dodam że pianą aktywną myje samochód co jakiś czas, bo dla lakieru to zabojstwo.

Dla lakieru to może przesada chyba , że ta od tirów. Ale dla wosku zgadzam się

Napisano

Ja używam, najprawdopodobniej takiej samej pianownicy, a na pewno bardzo podobnej.

Napisano
  • Autor

> Myjki też działaja na takiej samej zasadzie a jedną nie dają tego samego cisnienia. Te tanie

> pianownice dają mleko i nic na to nie poradzisz.

hmm.gif

niby możesz mieć rację... szkoda, że nie mam skąd pożyczyć innej pianownicy...

> Na próbe możesz zmienic piane ew stęzenie ale

> raczej nie tu problem

no powiem Ci, że tu może leżeć część problemu - bo jak do pianownicy nalałem aktywnej piany Karchera którą dostałem to pianownicy gratis - to szybko wlałem Carvaleta i umyłem auto jeszcze raz...

Napisano

> Dla lakieru to może przesada chyba , że ta od tirów. Ale dla wosku zgadzam się

jeśli ktoś nie woskuje w ogóle lakieru, niczym go nie zabezpiecza tylko używa piany aktywnej to nie widze tego lakieru po 2 latach.

Napisano
  • Autor

> ja mam taką

i możesz śmiało polecić??

bo jak zainwestuję i będzie kibel to Cię znajdę grinser006.gif

> Nigdy aktywną pianą bez dotykania nie umyjesz tak dokładnie samochodu jak byś chciał.

> Ja stosuje najpierw aktywną piane a później na szybko przelatuje tradycyjnie samochód czyli szampon

> i wiaderko z wodą.

no ja spłukuję wodą, potem piana, czekam chwilkę, ciśnienie z myjki i jestem zadowolony z efektów - nie mogę narzekać wink.gif ale wiem, że da się lepiej - biorąc pod uwagę to jak piana zachowuje się na ogólnodostępnych myjniach - no tam to śnieg normalnie na samochodzie jest i zmywa brud idealnie...

> Dodam że pianą aktywną myje samochód co jakiś czas, bo dla lakieru to zabojstwo.

eeeee... a co to ma dla szkodliwości lakieru?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli ktoś nie woskuje w ogóle lakieru, niczym go nie zabezpiecza tylko używa piany aktywnej to

> nie widze tego lakieru po 2 latach.

carvalet to aktywna piana z woskiem wink.gif

poza tym raz na pół roku będę chciał ręcznie wosk nakładać wink.gif

też będę szukał jakiegoś dobrego i polecanego wosku wink.gif

Napisano
  • Autor

> Samochody też działają na podobnej zasadzie, tylko że jeden jeździ maluszkiem, a drugi M6.

no to też prawda...

tylko czy warto inwestować 150zł bez wczesniejszego sprawdzenia frown.gif jakoś mi się to nie widzi... frown.gif

Napisano

> i możesz śmiało polecić??

Ja mogę. Bardzo dobra pianownica. Na początku ścisło wchodziła do lancy, ale wszystko się wyrobiło i jest gites.

Napisano
  • Autor

> Ja mogę. Bardzo dobra pianownica. Na początku ścisło wchodziła do lancy, ale wszystko się wyrobiło

> i jest gites.

no do Góry Kalwarii mam bliżej jakby trzeba wpysk.gif dać za wyrzuconą kasę grinser006.gif

Napisano

> poza tym raz na pół roku będę chciał ręcznie wosk nakładać

> też będę szukał jakiegoś dobrego i polecanego wosku

Pół roku nie wytrzyma ci wosk nawet jak bys auto woda mył a co dopiero pianą cool.gif

Przeczytaj od deski do deski a sie upewnisz , że dobra pianownica zrobi robotę nawet na myjce z biedronki

KLik

Napisano

> i możesz śmiało polecić??

> bo jak zainwestuję i będzie kibel to Cię znajdę

> no ja spłukuję wodą, potem piana, czekam chwilkę, ciśnienie z myjki i jestem zadowolony z efektów -

> nie mogę narzekać ale wiem, że da się lepiej - biorąc pod uwagę to jak piana zachowuje się na

> ogólnodostępnych myjniach - no tam to śnieg normalnie na samochodzie jest i zmywa brud

> idealnie...

> eeeee... a co to ma dla szkodliwości lakieru??

Tak mogę śmiało polecić bo takową posiadam. Zapraszam do mnie przed zakupem na test ok.gif

W zależności od producenta piany, niektórzy zalecają aby piane nakładać na suchy samochód.

A ja właśnie nie jestem zadowolony, przetestowałem chyba każdą piane dostępną na allegro + ze 2 niedostępne na allegro i nigdy nie byłem usatysfakcjonowany wynikiem.

a tak poza tym zapraszam tutaj smile.gif

Napisano
  • Autor

> To przyjedz z kolegami, przynajmniej jakiegoś większego spota zrobimy.

znaczy będzie mi raźniej uciekać??

zlosnik.gif

zaraz nas o ustawkę oskarżą hehe.gif a od pianownicy się zaczeło no...

czytam teraz poelcony link do forum - możę coś ciekawego wyczytam wink.gif

Napisano

Szkoda, że wcześniej nie założyłeś tematu, dzisiaj byłem na działce i myłem padaki, to porobiłbym zdjęcia i byś zobaczył.

Napisano
  • Autor

> a tak poza tym zapraszam tutaj

no własnie wyczytałem tam i nawet filmik koleś zrobił z taką pianownicą jak polecacie i z dokładnie taką samą myjką jak moja - K7.91MD+

ale najpierw przezornie poszukam innej, polecanej piany z woskiem... jak nie zda egzaminu z moją pianownicą - zainwestuję w nowa pianownicę wink.gif

Napisano
  • Autor

> Szkoda, że wcześniej nie założyłeś tematu, dzisiaj byłem na działce i myłem padaki, to porobiłbym

> zdjęcia i byś zobaczył.

no ja też dziś umyłem malczara a potem w pianownicę poszedł środek do prania dywanów i parę dywanów z chałupy obleciałem rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> a tak poza tym zapraszam tutaj

no więc dzięki za namiar na forum waytogo.gif

poczytałem... poszperałem...

i znalazłem dystrybutora Meguiarsa niedaleko siebie...

trzeba będzie troszkę chemii kupić przy okazji food.gif

Napisano

> no więc dzięki za namiar na forum

> poczytałem... poszperałem...

> i znalazłem dystrybutora Meguiarsa niedaleko siebie...

> trzeba będzie troszkę chemii kupić przy okazji

claps.gif od Megsa sie zaczyna a później bedzie Zymol i Swissvax zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> od Megsa sie zaczyna a później bedzie Zymol i Swissvax

generalnie zacznę od kupna wosku, szamponu, środka do czyszczenia deski i środka do pielęgnacji czarnych plastików zewnętrznych...

grinser006.gif

więc parę złotych brzdęknie wink.gif

mikrofibrę zakupię Sonaxu - styknie z tego widzę wink.gif

potem będzie pierwsze mycie...

piana aktywna,

szampon,

wosk

food.gif

ciekaewe jak się zaprezenci auto z profilu zlosnik.gif

Napisano

> generalnie zacznę od kupna wosku, szamponu, środka do czyszczenia deski i środka do pielęgnacji

> czarnych plastików zewnętrznych...

> więc parę złotych brzdęknie

> mikrofibrę zakupię Sonaxu - styknie z tego widzę

> potem będzie pierwsze mycie...

> piana aktywna,

> szampon,

> wosk

> ciekaewe jak się zaprezenci auto z profilu

nie wiem w jakim stanie masz lakier ale proponowałbym jeszcze zakupić glinke i oczyścić lakier przed woskowaniem, efekt będzie bardziej trwały no i "look" sie poprawi.

Do pełni szczęscia będzie ci brakowało jeszcze czegoś do pielegnacji opon. Z megsa polecam Hot Shine Tire Spray

jest teraz fajna promocja z 50zl na 30zł. ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem w jakim stanie masz lakier ale proponowałbym jeszcze zakupić glinke i oczyścić lakier

> przed woskowaniem, efekt będzie bardziej trwały no i "look" sie poprawi.

znaczy z pierdółek asfaltowych i innych zanieczyszczeń przyklejonych do lakieru?

hmm.gif

> Do pełni szczęscia będzie ci brakowało jeszcze czegoś do pielegnacji opon. Z megsa polecam Hot

> Shine Tire Spray

> jest teraz fajna promocja z 50zl na 30zł.

promo jest gdzieś online czy myślisz, że u lokalnych dystrybutorów też dostępna?

Napisano

> znaczy z pierdółek asfaltowych i innych zanieczyszczeń przyklejonych do lakieru?

Tak, dokladnie, po umyciu lakier zazwyczaj nie pielegnowany jest chropowaty i do idealnej gładkości mu duzo brakuje. Glinka zbiera cały cyf ktory nie zszedł przy myciu. Megs ma glinke w swojej ofercie ale inne firmy też dają rade np. to samo co megs a taniej smile.gif

Ogólnie o glinkowaniu: znow wspomoge sie linkiem do innego forum

> promo jest gdzieś online czy myślisz, że u lokalnych >dystrybutorów też dostępna?

promocja jest on line klik

Napisano

Witam

aby uzyskać z piany efekt tzw. śniegu, to potrzebna jest nie tylko pianownica (wytwornica piany) przykręcana do pistoletu, ale dodatkowo myjka musi mieć dużą wydajność wody np. 500-600 L/godz. oraz wysokie ciśnienie robocze.

Jeżeli podłączysz pianownicę pod słabą myjkę, to niestety nie oczekuj z aktywnej piany efektów w postaci śniegu lub pianki do golenia...

Profesjonalne firmy czyszczące używają wytwornic do piany, które przypominają opryskiwacz ogrodowy...

Napisano
  • Autor

> Witam

> aby uzyskać z piany efekt tzw. śniegu, to potrzebna jest nie tylko pianownica (wytwornica piany)

> przykręcana do pistoletu, ale dodatkowo myjka musi mieć dużą wydajność wody np. 500-600

> L/godz. oraz wysokie ciśnienie robocze.

Ciśnienie 20-160bar/2-14MPa

Wydajność tłoczenia 530l/h

więc nie jest najgorsza... a pianownica śniegu nie wytwarza...

zmienię najpierw aktywną pianę...

Napisano

> Ciśnienie 20-160bar/2-14MPa

> Wydajność tłoczenia 530l/h

> więc nie jest najgorsza... a pianownica śniegu nie wytwarza...

> zmienię najpierw aktywną pianę...

posiadam pianownicę podobną jak ta na foto oraz myjkę o podobnych parametrach jak Twoja (Karcher HD) i przy ciśnieniu 150atm robi piane aż miło...

używam aktywnej piany firmy Tenzi (dobry stosunek jakości do ceny),

wcześniej używałem piany Karcher, ale nie do mycia karoserii...

myślę, że zmiana samej piany nic nie da jak nie używasz profesjonalnej pianownicy...

pianownicahd.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

> Witam

> aby uzyskać z piany efekt tzw. śniegu, to potrzebna jest nie tylko pianownica (wytwornica piany)

> przykręcana do pistoletu, ale dodatkowo myjka musi mieć dużą wydajność wody np. 500-600

> L/godz. oraz wysokie ciśnienie robocze.

> Jeżeli podłączysz pianownicę pod słabą myjkę, to niestety nie oczekuj z aktywnej piany efektów w

> postaci śniegu lub pianki do golenia...

> Profesjonalne firmy czyszczące używają wytwornic do piany, które przypominają opryskiwacz

> ogrodowy...

Jak by kolega przeczytał mój link wyżej to by zrozumiał , że z marnej myjki a dobrej pianownicy wyjdzie extra pianka. I nie potrzeba takiej wydajności, Myjka z tego filmiku ma bardzo mała wydajnośc i niskie ciśnienie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no więc dziś przyszłą pocztą nowa pianownica i piana Tenzi...

pianownica działą rewelacyjnie - o niebo lepiej niż posiadana przeze mnie Karcherowa...

natomiast co do piany Tenzi to się zawiodłem - jest gorsza niż Carvalet...

Napisano

> natomiast co do piany Tenzi to się zawiodłem - jest gorsza niż Carvalet...

Czyli do pianownicy racja po naszej steonie. A uzasadnij czemu ta piana taka cienka

Napisano

Witam

to super, że pianownica jest OK,

jeżeli chodzi o pianę, to nie używałem Carvalet,

dla mnie Tenzi nie wytwarza tak gęstej piany jak np. Karcher, ale skuteczność Tenzi jest bardzo dobra, a kosztuje zwykle 50% ceny chemii Karcher...

Napisano
  • Autor

> Czyli do pianownicy racja po naszej steonie.

waytogo.gif

> A uzasadnij czemu ta piana taka cienka

zostawia zacieki, nie nadaje takiego połysku jak CV no i moim zdaniem nie domywa tak jak CV.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.