Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż gum do tylnych sprężyn

Featured Replies

Napisano

Czy aby założyć tego typu gumy pod sprężyny trzeba spuścić tylną belkę, czy można to zrobić w jakiś prostszy sposób? Już od dłuższego czasu przycierają mi oponki o nadkola i najwyższy czas coś z tym zrobić. Nie jest to częste zjawisko, ale nie mogę zabrać większej ilości ludzi czy też bagażu.

A może po prostu założyć takie gumy usztywniające ?

Napisano

i jedne i drugie tak średnio pasują do tylnego zawiasu niuńka...

belki ruszać nie trzeba, wystarczy wyjąć sprężynę hmm.gif

ja dałem - wzorem innych kolegów - kawałek zbrojonej gumy, czyli fragment PTG (Przenośnik Taśmowy Górniczy hehe.gif) średnicy ~60mm, gruby na 15mm. jedna śrubka (no w sumie to dwie smile.gif) M8 lub M10 z łbem wpuszczanym i przykręcasz całość do belki w środku sprężyny tak, by było "na celowniku" bałwanka. żadnego ocierania o nadkola waytogo.gif no może tył jest odrobinę sztywniejszy, ale z kompletem pasażerów jest w sam raz waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> i jedne i drugie tak średnio pasują do tylnego zawiasu niuńka...

> belki ruszać nie trzeba, wystarczy wyjąć sprężynę

> ja dałem - wzorem innych kolegów - kawałek zbrojonej gumy, czyli fragment PTG (Przenośnik Taśmowy

> Górniczy ) średnicy ~60mm, gruby na 15mm. jedna śrubka (no w sumie to dwie ) M8 lub M10 z

> łbem wpuszczanym i przykręcasz całość do belki w środku sprężyny tak, by było "na celowniku"

> bałwanka. żadnego ocierania o nadkola no może tył jest odrobinę sztywniejszy, ale z

> kompletem pasażerów jest w sam raz

Miałem coś podobnego kiedyś, ale z "plasterków" grubej gałęzi (o średnicy około 6-8 cm. Przez sezon działało, po czym drewno się rozeschło, popękało i odpadło wink.gif

Musze zapytać, czy ktoś nie może mi czegoś takiego z kopalni przynieść.

Napisano

> Musze zapytać, czy ktoś nie może mi czegoś takiego z kopalni przynieść.

ile tego chcesz?

Napisano
  • Autor

> ile tego chcesz?

Ja wiem niewiem.gif

Nie mam pojęcia nawet jak to dokładnie wygląda. Potrzebne byłyby dwa grube na około 2 cm "plasterki", abym je przykręcił do belki.

Napisano

> Musze zapytać, czy ktoś nie może mi czegoś takiego z kopalni przynieść.

Bo drewno po jakimś czasie sie rozsycha i rozpada... szkoda że nie założyłeś wątku przed techem bo bym CI wyciął na cyrkularce jakie potrzebujesz, mam gdzieś jeszcze kawałek pasa rotfl.gif

Ja mam podłożone po dwa na stronę 270635636-JUMP2.gif

Napisano

to ja poproszę po dwa na stronę do uniaka, odbiorę w uzgodnionym terminie

Napisano

Nie musisz zakładać nic pod sprężyny.

Załóż krążki (nawet z drewna, tylko dębowego) na belkę w środku sprężyny. Będzie się na nim opierał gumowy odbój i już CI nie dobije tył tak nisko.

Napisano

wiesz glaca, ale jak załaduje do pełna to tył będzie na sztywno się opierał, a nie o to chodzi zeby.GIF

Napisano

> wiesz glaca, ale jak załaduje do pełna to tył będzie na sztywno się opierał, a nie o to chodzi

Żeby się opierał to musiałby wieźć z pół tony (tak jak ja kiedyś...)

Mowa o 2cm grubości krążków - po prostu będzie się częściej na odbojach opierał a to też guma elastyczna, nie tak zupełnie sztywno.

No chyba, że kursuje non-stop z full załadunkiem to trzeba coś lepiej kombinować.

Napisano

Witam szanownych uno maniakow a nie prosciej po prostu założyć nowe sprezyny ja nie raz mialem tył załadowany i jakos nigdy mnie nie dobilo do tego stopnia żeby opony tarły o nadkole pozdrawiam jump.gif

Napisano

> Witam szanownych uno maniakow a nie prosciej po prostu założyć nowe sprezyny ja nie raz mialem tył

> załadowany i jakos nigdy mnie nie dobilo do tego stopnia żeby opony tarły o nadkole pozdrawiam

Załadowany?

Tak załadowany? (pół tony orzechów)

unoprzeadowaneoe1.jpg

Napisano

> Załadowany?

> Tak załadowany? (pół tony orzechów)

Słabo, nie mam fotek... ale pół tony na tyle + przyczepka na haku zeby.GIF:D i siedział mi jeszcze niżej (a może to takie wrażenie z więskzych kółek, bynajmniej miałem pół opony zasłoniętej

Napisano

> Witam szanownych uno maniakow a nie prosciej po prostu założyć nowe sprezyny ja nie raz mialem tył

> załadowany i jakos nigdy mnie nie dobilo do tego stopnia żeby opony tarły o nadkole pozdrawiam

Pod warunkiem, że koła Ci się mieszczą we wnękach nadkoli...

w innym wypadku wystarczy jedna cięższa osoba z tyłu i już na większych nierównościach obciera...

Ja wiozłem pół tony płytek do domu rotfl.gif (nie zdając sobie sprawy z tego - dopiero w domu wnosząc policzyłem wagę) i tylko raz mi przytarło mając po 2 krążki z pasa na stronie, a na dodatek niuniek na autostradzie 130 to bez problemu turlał i jeszcze zapas był pod pedałem jump.gif

Napisano

> to ja poproszę po dwa na stronę do uniaka, odbiorę w uzgodnionym terminie

Ale tylko pod warunkiem, że akceptujesz wsadzenie ich pod odbojnik, a nie masz zamiaru wplatać w sprężynę spineyes.gif??

Napisano

> Ale tylko pod warunkiem, że akceptujesz wsadzenie ich pod odbojnik, a nie masz zamiaru wplatać w

> sprężynę ??

raczej pod sprężynę włożyć... bo mi tył za nisko siedzi zeby.GIF:D przód zresztą też zeby.GIF:D

a nie odbiegając od tematu, te gumy z aukcji są za małe, i nie wiem czy podpasują pomimo to, gdyż (jak sam zapewne widziałeś) stopka od sprężyn nie jest płaska na spodzie, co przy założeniu tych gum mieć niemiły skutek zgubienia/przekrzywienia sprężyn

Napisano

> Słabo, nie mam fotek... ale pół tony na tyle + przyczepka na haku zeby.GIF i siedział mi jeszcze niżej (a

> może to takie wrażenie z więskzych kółek, bynajmniej miałem pół opony zasłoniętej

Wiesz.. żebym miał pół opony zasłoniętej to bym musiał mieć zgiętą belkę albo kielichy powyrywane bo to był max, wszystko siedziało na odbojach.

Napisano

> Wiesz.. żebym miał pół opony zasłoniętej to bym musiał mieć zgiętą belkę albo kielichy powyrywane

> bo to był max, wszystko siedziało na odbojach.

czyli fakt... efekt innej opony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.