Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi 4x98 do auta 4x100

Featured Replies

Napisano

Mam felgi Alessio MonteCarlo 4X98 które jeździły w Fiacie Bravo i zastanawiam się czy można je założyć do Toyoty Yaris która ma rozstaw 4x100.

Problem w tym , że w Yarisie są szpilki, pozostaje też kwestia otworu centrującego.

Można to jakoś zaadaptować ??

Napisano

> Mam felgi Alessio MonteCarlo 4X98 które jeździły w Fiacie Bravo i zastanawiam się czy można je

> założyć do Toyoty Yaris która ma rozstaw 4x100.

> Problem w tym , że w Yarisie są szpilki, pozostaje też kwestia otworu centrującego.

> Można to jakoś zaadaptować ??

nie popieram tego ale kupujesz nakrętki do spzilek pływające i tyle. Jak są szpilki zasadzisz bez bółu popatrz tylko na otwór centrujący.

Pozatm w yarisie jest dziwne 4x100 ja bym to nazwał 4x99

Napisano
  • Autor

> nie popieram tego ale kupujesz nakrętki do spzilek pływające i tyle. Jak są szpilki zasadzisz bez

> bółu popatrz tylko na otwór centrujący.

> Pozatm w yarisie jest dziwne 4x100 ja bym to nazwał 4x99

To jak uważasz - zniszczę felgi przez taką przekładkę ?

Napisano

> To jak uważasz - zniszczę felgi przez taką przekładkę ?

Jak masz prawidłowy otwór centrujący to możesz dać do lekkiego rozwiercenia otwory w feldze, powiedzmy zwiększy średnice otworów na śruby o 1mm. Do tego oczywiście stożkowe nakrędki.

Napisano
rotfl.gif rozwiercac, to juz lepiej przykrecic tak jak jest
Napisano

> Można to jakoś zaadaptować ??

Od biedy można, ale jeden podstawowy warunek - idealnie dopasowany otwór centrujący albo porządne metalowe pierścienie pośrednie żeby koło pewnie siedziało na piaście bez możliwości ruchu promieniowego, bo śruby pływające nie zablokują koła w tej płaszczyźnie. Sruby powinny być dobrej jakości i mocno dociągnięte, bo nie zablokują też koła osiowo i może ono przy gwałtownym ruszaniu/hamowaniu przemieszczać się względem piasty o luz między śrubą a stożkową podkładką, czyli o zakres "pływania". Ogólnie jest to lipne rozwiązanie, ale do spokojnej miejskiej jazdy dopuszczalne.

Napisano

W produkcji seryjnej są rozwiązania, które oczywiście przy odpowiednim pasowaniu otworu w feldze z piastą, dopuszczają możliwość jak to nazwałeś pływania.

Patrz np takie nakrętki do alu w toyocie avensis t25.

Co to znaczy mocne dociągnięcie. Bo można np dociągnąć 500Nm. Nie życzę nikomu odkręcania takiej śruby/nakrętki w warunkach polowych, oczywiście pod warunkiem, że wytrzyma takie dociągnięcie.

Napisano

> Patrz np takie nakrętki do alu w toyocie avensis t25.

Nie wiem jak to wygląda w Toyocie, ale pewnie pomyśleli zanim wprowadzili to do użytku.

> Co to znaczy mocne dociągnięcie.

Takie, żeby tarcie felgi o piastę w miejscu ich styku uniemożliwiało jakiekolwiek osiowe przemieszczenie się wzajemnie tych elementów przy ruszaniu/hamowaniu. Jeżeli uda się to zapewnić, to rozwiązanie jest dobre. W przeciwnym wypadku dyskwalifikacja.

Napisano

> Nie wiem jak to wygląda w Toyocie, ale pewnie pomyśleli zanim wprowadzili to do użytku.

3 s google:

jakiś tekst

I wyobraź sobie, że jest luz między nakrętką i felgą. Może powstać gigantyczny moment który urwie szpilkę. Bla, bla, bla.

Jak widać toyota drut i w aso przykręcają na 120 Nm rotfl.gif.

Napisano

> 3 s google:

> jakiś tekst

> I wyobraź sobie, że jest luz między nakrętką i felgą. Może powstać gigantyczny moment który urwie

> szpilkę.

Ale nie powstanie, bo jak widać jest to sciśle dopasowane do otworu w feldze (tak myślę)

> Jak widać toyota drut i w aso przykręcają na 120 Nm .

Jak widać nie drut, oczywiście przy zastosowaniu dedykowanych do tego systemu mocowania felg.

Przy standardowym stożkowym otworze i śrubach pływających stożek śruby "zatopi się w stożku otworu i całość czyli felga ze stożkami będzie latać, podobnie jak było by w przypadku usunięcia podkładki z zestawu Toyoty który pokazałeś na zdjęciu.

Napisano

> Ale nie powstanie, bo jak widać jest to sciśle dopasowane do otworu w feldze (tak myślę)

A no nie jest. Stożek na końcu nakrętki ma tylko pomóc trafić w otwór oink.gif. Jak dokręcisz wszystkie 5 nakrętek ręką i wciśniesz hamulec to normalnie kółkiem można obrócić względem piasty.

> Jak widać nie drut, oczywiście przy zastosowaniu dedykowanych do tego systemu mocowania felg.

> Przy standardowym stożkowym otworze i śrubach pływających stożek śruby "zatopi się w stożku otworu

> i całość czyli felga ze stożkami będzie latać, podobnie jak było by w przypadku usunięcia

> podkładki z zestawu Toyoty który pokazałeś na zdjęciu.

Nie. W toyocie luz podkładka nakrętka jest większy niż nakrętka felga. Podkładka ma oszczędzić felgę, przy dokręcaniu staje. Po wywaleniu podkładki też będzie dobrze dokręcone tylko, że reza się felgę. W przypadku pływającej stożek blokuje się z gniazdem w obręczy i przejmuje funkcję podkładki.

Nie używam pływających, ale nie uważam tego rozwiązania za druciarstwo. Więcej niedobrego robi brak ewentualnego pierścienia centrującego, albo jego zły rozmiar.

Napisano

> rozwiercac, to juz lepiej przykrecic tak jak jest

Można zostawić, ale szpilki się troche wygną.

Ja mam w drugą strone, piasta 4x98, a koła 4x100.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.