Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podłączenie sondy lambda c18nz

Featured Replies

Napisano

gdzie mam podłączyć sonde lambda w silniku c 18nz w astrze ponieważ jak kupiłem auto to nie była podłączona

Napisano

> gdzie mam podłączyć sonde lambda w silniku c 18nz w astrze ponieważ jak kupiłem auto to nie była

> podłączona

Jeśli była odłączona to może jest wadliwa i silnik spala wtedy dużo więcej. Możesz sprawdzić miernikiem wskazania tej sondy i się dowiesz cool.gif

Napisano

Szukaj zielonego przewodu z podłużną jednopinową wtyczką w okolicach kolektora wydechowego.

Napisano
  • Autor

> Jeśli była odłączona to może jest wadliwa i silnik spala wtedy dużo więcej. Możesz sprawdzić

> miernikiem wskazania tej sondy i się dowiesz

jak tak mówisz to może narazie zostawie tak jak jest

Napisano

> jak tak mówisz to może narazie zostawie tak jak jest

Kupiłem auto po lekkiej stłuczce, bardzo lekkiej i ze złamaną sondą bez kabla bo urwała ją chłodnica. Jeździłem tak tydzień zanim kupiłem nową sondę i tylko palił się CHECK po około 10km jazdy a auto spalało może 0,5-1L więcej niż obecnie z nową sondą. I jest to lepsze od jazdy na wadliwej podłączonej sondzie, bo wtedy spalanie lekko przekracza ponad 10L miasta trasa bez zmian.

Napisano

> Jeśli była odłączona to może jest wadliwa i silnik spala wtedy dużo więcej.

a sądzisz, że spalanie będzie normalne po odłączeniu (tzn. jak przy sprawnej i podłączonej)?

sterownik silnika reaguje podobnie, żeby nie powiedzieć identycznie, na sondę uszkodzoną (praca poza zakresem), jak i całkowite jej odłączenie

w obu przypadkach przyjmie zastępcze napięcie, w tym wypadku 450mV

Napisano

> a sądzisz, że spalanie będzie normalne po odłączeniu (tzn. jak przy sprawnej i podłączonej)?

> sterownik silnika reaguje podobnie, żeby nie powiedzieć identycznie, na sondę uszkodzoną (praca

> poza zakresem), jak i całkowite jej odłączenie

> w obu przypadkach przyjmie zastępcze napięcie, w tym wypadku 450mV

Przejdzie w tryb awaryjny jak piszesz czyli 450mV a nie jak przy wadliwej około 1Volta, to spora różnica w podawanej mieszance angryfire.gif

Napisano

> Przejdzie w tryb awaryjny jak piszesz czyli 450mV a nie jak przy wadliwej około 1Volta, to spora

> różnica w podawanej mieszance

spotkałeś się kiedyś z padniętą sondą generującą napięcie zbliżone do 1V? hmm.gif

Napisano

Bardzo rzadko, wręcz prawie nigdy, wadliwa sonda pokazuje 1 wolt. Sonda jest ogniwem elektrycznym. To tak jakby uszkodzona bateria dawała cały czas maks. napięcie wink.gif.

Jazda z podłączoną sondą jest zawsze lepsza niż z uszkodzoną.

Napisano

> spotkałeś się kiedyś z padniętą sondą generującą napięcie zbliżone do 1V?

Tak, było to dokładnie blisko 0,9V w dwu autach - Matiz (spalanie przy wadliwej 9L) i Astra F 1.4 MPI (a tu więcej 14L) tongue.gif

Napisano

> Tak, było to dokładnie blisko 0,9V w dwu autach - Matiz (spalanie przy wadliwej 9L) i Astra F 1.4

> MPI (a tu więcej 14L)

bardzo to dziwne, wręcz niespotykane

Orochimaru już napisał dlaczego

oczywiście nie kwestionuję Twojej prawdomówności ok.gifsmile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.