Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Koronka ABS X16SZR

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam pytanie czy ktoś z szanownych Pań/Panów wymieniał samą koronkę na przegubie pod czujnik ABS'u.

Mam pęknietą koronkę i w niekontrolowanych sytuacjach aktywuje się ABS.

Posiadam nowy cały przegub HART'a z koronką no ale to HART i nie mam zaufania.

Zastanawiam się na wybiciem koronki z tego przegubu celem zamontowania do obecnego.

HART podobno licha firma.

Jeżeli ktoś wybijał koronkę z jednego przegubu i nabija na drugi niech pisze jakie stosował metody.

Pozdrawiam.

Napisano

> Mam pytanie czy ktoś z szanownych Pań/Panów wymieniał samą koronkę na przegubie pod czujnik ABS'u.

> Mam pęknietą koronkę i w niekontrolowanych sytuacjach aktywuje się ABS.

> Posiadam nowy cały przegub HART'a z koronką no ale to HART i nie mam zaufania.

Hart to hurtownia moto z siedzibą główną w Opolu, są też pakowaczem chińszczyzny,

co do meritum to spotkałem się z problemem w jakiejś Maździe i tam rozwiązany był problem taki że koronka z oryginalnego przegubu była minimalnie luźna po założeniu na zamiennik, została umocowana na czymś z oferty Loctite, działa bez problemu,

zatem myślę że u Ciebie też jest taka możliwość ale dla pewności trzeba by zmierzyć średnicę osadzenia na obu przegubach,

brat

Napisano

> (...)HART podobno licha firma. (...)

Nie tylko podobno grinser006.gif

Nie zmienia to faktu, ze ja moje przeguby Hart'a katuję już 36000 km i nie chcą się popsuć wink.gif

Napisano

W Vectrze wymieniałem samą koronkę. Kupiona wysyłkowo za około 40PLN. Wymieniać całego przegubu sensu nie widziałem bo jest sprawny a jedynie koronka skorodowała i pękła. Z jakiego przegubu była zdemontowana nie ma pojęcia a montaż robił mechanik przy okazji innej roboty.

Ale wg mnie robota jest nieskomplikowana - pozbyć się starej i nabić z rozwagą nową.

Napisano
  • Autor

> Nie tylko podobno

> Nie zmienia to faktu, ze ja moje przeguby Hart'a katuję już 36000 km i nie chcą się popsuć

To może jednak całość wymienie bo próbowałem zbić koronkę i narazie lipa.

Wiem że HART robi lipne tarcze hamulcowe amortyzatory natomiast nie wiem jak z przegubami. W końcu to kawał metalu hartowany z 7 kulkami i kupą smaru.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A więc na ciepło zdjąłem koronkę z nowego przegubu.

I właśnie skończyłem montaż w samochodzie.

Wszystko przebiegło pozytywnie. Nowa koronka działa bez zarzutu.

Zrobiłem krótką jazdę próbną z podpietym kompem i jest ok.

Zrobiłem kilka fotek postaram się zamieścić.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam,

Postanowiłem się podzielić z Wami jak wymienić koronkę ABS w Astrze F

W mojej Astrze F x16szr zaczął dość mocno wariować ABS.

Podczas jazdy tak do 60 km/h często było słychać jak aktywuje się pompa ABSu, a przy hamowaniu na suchym odbijał pedał hamulca. Dodatkowo przy niższych prędkościach słychać było tykanie zgodne z prędkością obrotową kół.

Po połączeniu komputera wyszło, że prawe przednie koło ma regularne spadki odczytu prędkości obrotowej. Na tej podstawie i metodą macajewa zidentyfikowałem pękniętą koronkę ABS na przegubie zewnętrznym.

64a1cd3fb41120e7.jpg

Koronka dla astry F x16szr posiada 29 zębów i jest ciężko dostępna.

Można ją kupić telefonicznie u P. Pawła tel. 607 957 938. Koszt 32 zł + 10 przesyłka.

Ja miałem cały przegub HARTa więc postanowiłem wybić koronkę z niego.

Do tego celu wykorzystałem opalarkę. Przegub wsadziłem w imadło i opalarką po zagrzaniu przegubu koronka dała się delikatnie wybić.

d4527a3037f2d278.jpg

Przegub trochę zmieni kolor po wygrzaniu.

Wymiana Koronki.

Zanim autko podniosłem odkręciłem nakrętkę piasty oczywiście po uprzednim zdjęciu zawleczki.

Ponieważ nakrętka jest ciężka do ruszenia polecam przedłużkę najlepiej rurkę + NASADKĘ 30 mm poniżej fotka.

1f6dc8e912745287.jpg

Następnie auto do góry i ściągamy koło. Aby wyjąć piastę z kolumny McPhersona trzeba wybić sworzeń wahacza z piasty.

Ponieważ stabilizator trzyma wahacz ja najpierw kluczem 13 od dołu i 12 od góry odkręciłem łącznik stabilizatora od wahacza.

Potem zdjąłem zawleczkę na nakrętce sworznia wahacza i kluczem 18 odkręciłem.

Teraz trzeba wybić sworzeń z piasty. Ja walnąłem kilka razy młotkiem i potem nacisnąłem na wahacz i puściło.

Potem odchyliłem na skręconych koła kolumnę i wyciągam przegub z piasty.

6c2890a07152c708.jpg

Pęknięta koronka schodzi bez problemu.

Miejsce styku przegubu z koronką wyczyściłem z rdzy kamieniem szlifierskim na wiertarce + WD 40. Porównałem koronki czy to samo i delikatnie wbiłem nową koronkę na przegub.

eb2d0486e4fea227.jpg

2ace9622496d719b.jpg

Montaż w odwrotnej kolejności.

Po jazdach próbnych problem znikł.

Pozdrawiam

Napisano

Przy okazji: przy wymianie przegubu (to był chyba Hart i jeździ już 3 lata) kupiony został bez ABS-u. Przełożono koronkę ABS-u ze starego przegubu. Zamontowany przegub jak i ABS funkcjonują bez zarzutu a w kieszeni zostało kilka groszy. (Vectra A 1.8 '92)

Napisano

Szefie, a na stronkę można wrzucić?

Toć manual pierwyj sort.

Napisano
  • Autor

> Szefie, a na stronkę można wrzucić?

> Toć manual pierwyj sort.

Można Można.

Napisano

Nie ma do Ciebie kontaktu prywatnego, więc zapytam tutaj.

Czy wymieniony w manualu P. Paweł zajmuje się zawodowo sprzedawaniem tych koronek? Pytam, bo jego dane będą na stronie do końca Świata i o jeden dzień dłużej wink.gif

Nie wiem czy nie będzie on miał nic przeciwko temu? hmm.gif

Strona, w przeciwieństwie do forum, jest dostępna publicznie.

Napisano
  • Autor

> Nie ma do Ciebie kontaktu prywatnego, więc zapytam tutaj.

> Czy wymieniony w manualu P. Paweł zajmuje się zawodowo sprzedawaniem tych koronek? Pytam, bo jego

> dane będą na stronie do końca Świata i o jeden dzień dłużej

> Nie wiem czy nie będzie on miał nic przeciwko temu?

> Strona, w przeciwieństwie do forum, jest dostępna publicznie.

Ja osobiście nie korzytsałem z usług Pana Pawła. Tak jak napisałem w opisie na ciepło zciągnąłem koronkę z przegubu HART'a.

Ale faktycznie dzwoniłem pod podany numer i zapytałem czy ten Pan sprzedaje koronki.

Powiedziałem, że numer mam z internetu.

Nie miał nic przeciwko temu.

Powiedział, że zamówienie składa się przez SMSa Trzeba napisac o jaką koronkę chodzi, ilośc zębów, ilośc sztuk i adres do przesyłki za pobraniem.

Kontakt mam z forum vectry które jest ogólnie dostępne.

LINK

Tam tez jest podobny manual.

Generalnie to nie znam tego Pana.

Czy to już podchodzi pod ochrone danych osobowych nie wiem oslabiony.gif

Pozdrawiam

Napisano

Po konsultacji z Naczelnym usunęliśmy dane telefoniczne, w zamian w to miejsce trafił link do tego tematu.

Będzie i wilk syty i owca cała waytogo.gif.

Napisano

> Po konsultacji z Naczelnym usunęliśmy dane telefoniczne, w zamian w to miejsce trafił link do tego

> tematu.

> Będzie i wilk syty i owca cała .

Dodam tylko, że Pan Paweł handluje również na allegroszu pod nickiem nica_wawa

Napisano
  • Autor

> Świetny manual, warto go uwiecznić

> pozdrawiam

Dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.