Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zanikajace wspomaganie / slabe hamulce... x17DTL

Featured Replies

Napisano

Na poczatku chcialbym sie przywitac jako nowy posiadacz Astry II 1.7DTL

Autko kupiłem dla swojej kobiety lecz jak to auto używane posiada kilka mankamentów wink.gif

A wiec do rzeczy.

Cos dziwnego dzieje sie ze wspomaganiem gdy krece kierownica to w pewnym momecie blokuje kola (odcina wspomaganie) lecz po chwili jest znowu OK,najczęsciej dzieje sie to podczas parkowania lub przy wolnej jezdzie.

Bylem dzisiaj u mechanika i stwierdzil ze mam za slabe ladowanie 13,8V powiedzial ze powinno byc minimalnie 14,3V i wtedy bedzie wszystko dzialac zalecil wymiane alternatora czy to moze byc winne przerywania wspomagania ? jesli tak to czy mozna podkrecic ladowanie z alternatora czy trzeba kupic nowy ?

Drugi problem to slabe hamulce tak jakbym hamowal autem na zgaszonym aucie kilka razy szybciej zachamuje i pedal robi sie twardy spada wtedy sporo sila hamowania klocki mam nowe tarcze też ?

Jeszcze jedna ostatnia sprawa czy przyczyna kopcenia auta na czarno moze byc uszkodzona turbina ? auto przy normalnej jezdzie do ok 3t/rmp chodzi normalnie dopiero jak mu depne zostawia zasłone dymna smile.gif poprzednia wlasciciel zapewnial ze jest turbina stara i przepuszcza olej do silnika, boje sie żeby to nie byla pompa wtryskowa frown.gif

czekam na wskazówki jak sobie poradzic z tymi usterkami

pozdrawiam

Napisano

Witam.

1. I tak i nie. Ładowania nie masz jakiegoś cudownego, ale też nie jest po powód do paniki. Trzeba zmierzyć napięcie podczas kręcenia kierownicą, bo pompa wspomagania żre sporo prądu. Jak wtedy będzie spadać, to trzeba się zainteresować połączeniami elektrycznymi. Wymiana alternatora (albo regulatora) to dalszy krok.

2. Trzeba się zainteresować pompą podciśnienia.

Czy jak wciśniesz pedał hamulca i trzymając go odpalisz silnik to czujesz, że serwo działa? (pedał opada).

Kiedy był wymieniany płyn hamulcowy?

3. Kopciuch przy depnięciu gazu jest normalną rzeczą.

Możesz też sprawdzić jak wygląda rura wychodząca z turbiny do intercoolera. Może być zapocona w środku olejem, ale jeśli jest mokro, to znak, że uszczelnienie sprężarki domaga się wymiany.

A tak na przyszłość. Jeśli silnik sam przyspiesza nawet po wyłączeniu zapłonu, to znak, że turbina już do wymiany. Wtedy piątka i hamulec, bo będzie bum.

Tak tylko wspomniałem, bo niektórzy nie wiedzą co robić jak się silnik zaczyna rozbiegać wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> 1. I tak i nie. Ładowania nie masz jakiegoś cudownego, ale też nie jest po powód do paniki. Trzeba

> zmierzyć napięcie podczas kręcenia kierownicą, bo pompa wspomagania żre sporo prądu. Jak wtedy

> będzie spadać, to trzeba się zainteresować połączeniami elektrycznymi. Wymiana alternatora

> (albo regulatora) to dalszy krok.

Jutro wezme miernik i zrobie pomiary jaki jest spadek podczas krecenia kierownica

> 2. Trzeba się zainteresować pompą podciśnienia.

> Czy jak wciśniesz pedał hamulca i trzymając go odpalisz silnik to czujesz, że serwo działa? (pedał

> opada).

> Kiedy był wymieniany płyn hamulcowy?

Nie pamietam dokladnie ale wydaje mi sie że nie opada,mam tez omege B i tam pedal chodzi bardzo miekko a w astrze trzeba mocno naciskac,jak sprawdzic serwo czy jest uszkodzone ? >>> Czy to jest cos takiego <<< bo tam idzie jakis kabelek podcisnienia ?

Co do plynu to nie wiem bo auto kupilem kilka dni temu ale raczej nie byl wymieniany

> 3. Kopciuch przy depnięciu gazu jest normalną rzeczą.

> Możesz też sprawdzić jak wygląda rura wychodząca z turbiny do intercoolera. Może być zapocona w

> środku olejem, ale jeśli jest mokro, to znak, że uszczelnienie sprężarki domaga się wymiany.

Sprawdze to jutro

Ewentualnie jaki jest koszt takich uszczeniaczy ?

Napisano

> >>> Czy to jest cos takiego <<<

To jest coś takiego.

Serwo można sprawdzić m.in. tak jak napisałem wyżej.

> Ewentualnie jaki jest koszt takich uszczeniaczy ?

Tego i tak sam nie zrobisz. Trzeba do tego rozłożyć wirnik turbiny, a po tym konieczne jest wyważanie. Po prostu oddajesz turbo do regeneracji.

Napisano
  • Autor

>Tego i tak sam nie zrobisz. Trzeba do tego rozłożyć wirnik turbiny, a po tym konieczne jest >wyważanie. Po prostu oddajesz turbo do regeneracji.

Znalazlem oferte regeneracji za 1000zl oslabiony.gif masakra troche...

Napisano

Nie bądź takim pesymistą wink.gif. Najpierw oblukaj jak wygląda rura od turbiny w środku.

Możesz też sprawdzić czy wirnik nie ma luzu osiowego i promieniowego.

Napisano
  • Autor

> Masakra to bedzie jak usłyszysz ile kosztuje zdemontowanie i założenie

To nie da sie jej tak poprostu wykrecic z silnika ?

Napisano

> Masakra to bedzie jak usłyszysz ile kosztuje zdemontowanie i założenie

Nie przesadzaj, koszt ok 150 PLN...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Nie przesadzaj, koszt ok 150 PLN...

> Pozdrawiam

Możecie mi wyjasnic dlaczego wymontowanie takiej turbiny jest takie drogie ? myslalem ze ja sie wykreca bez problemu...

Napisano

> Możecie mi wyjasnic dlaczego wymontowanie takiej turbiny jest takie drogie ? myslalem ze ja sie

> wykreca bez problemu...

Nie w DTLu ... tam jest naprawde ciulowy dostep ... by wykrecic turbo trzeba zdjac oba kolektory itp itd ... troche roboty z tym mialem sick.gif

Napisano

> Drugi problem to slabe hamulce tak jakbym hamowal autem na zgaszonym aucie kilka razy szybciej

> zachamuje i pedal robi sie twardy spada wtedy sporo sila hamowania klocki mam nowe tarcze też

> ?

W F-ce X17DTL miałem podobny kłopot, po oględzinach wężyków wyszło, że jeden jest przetarty i ciśnienie ucieka. Skutkiem był brak możliwości zblokowania kół przy hamowaniu.

Napisano
  • Autor

> W F-ce X17DTL miałem podobny kłopot, po oględzinach wężyków wyszło, że jeden jest przetarty i

> ciśnienie ucieka. Skutkiem był brak możliwości zblokowania kół przy hamowaniu.

Z tego co oglądałem wczoraj to mam tyko jeden wężyk podcisnienia od serwa do tego miejsca gdzie wlewa się płyn hamulcowy za chwilę idę do auta zobaczyc dokładnie co i jak

rozumie ze z tego serwa co jest z prawej strony silnika ma być podcisnieni jak odpale silnik?

EDIT:

Posprawdzałem troche przy aucie i z tej pompy podcisnienia odchodza dwa weżyki jeden cienki idzie do takiego elektrozaworu po czym idzie od niego do turbiny.

Drugi grubszy (czarny) idzie w strone serwa hamulcowego ma na sobie taki grzybek ze szczałeczka niestety jest ciasno i niewidac gdzie wchodzi w serwo...

Po odlaczeniu jednego z wezyków i przytkaniu palcem czuje ze podcisnienie zasysa,nie jest to jakies bardzo mocne ssanie ale wyraznie zasysa palca smile.gif

Zrobilem tez test i ponaciskalem pedal hamulca na zgaszonym silniku po odpaleniu pedal minimalnie opada ale jest to ok 1cm wiec bardzo niewiele...

Co do napiecia ladowania to podlaczylem miernik pod akumulator bez odpalonego auta jest ok 12,4 gdy odpale silnik jest ok 13V/13,2V max

Czy ladowanie powinno sprawdzac sie na odlaczonym akumulatorze ?

Napisano

> Co do napiecia ladowania to podlaczylem miernik pod akumulator bez odpalonego auta jest ok 12,4 gdy

> odpale silnik jest ok 13V/13,2V max

Za mało.

> Czy ladowanie powinno sprawdzac sie na odlaczonym akumulatorze ?

Nie, chyba, że chcesz uszkodzić całą elektrykę w aucie wink.gif

Napisano

Zatkaj czymś miejsce, gdzie odłaczyłeś węzyk i sprawdź hamulce. Wiem, że to dziwnie brzmi, ale u mnie tak mechanik robil na próbę i okazało się, że miał czuja smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zatkaj czymś miejsce, gdzie odłaczyłeś węzyk i sprawdź hamulce. Wiem, że to dziwnie brzmi, ale u

> mnie tak mechanik robil na próbę i okazało się, że miał czuja

ale co dokładnie zatkać odłączyć podcisnienie ten gruby wężyk możesz dokładniej opisac co i jak ?

Dzisiaj przypadkiem był u mnie w firmie gość który ma astre z identycznym silnikiem i sprawdzałem u niego jak działa podcisnienie generalnie było identyczne jak u mnie a możliwe ze nawet u niego slabsze mimo to hamulce działały mu leciutko i miękko...

Sprawdzałem rurki czy nie mają gdzieś przetarć ale wyglądaja na cale

Napisano
  • Autor

Witam ponownie

Dzisiaj auto bylo caly dzien u mechanika pan posprawdzał napiecia ladowania itp, po czym stwierdził że ładowanie jest OK i nie ma wpływu na wspomaganie...

Jednak postawił nowa mniej przyjemna diagnoze,stwierdził ze wspomaganie zacina sie bo jest uszkodzona maglownica (tak mu sie wydaje) Czy mozliwe ze zaniki wspomagania moze powodowac uszkodzona maglownica ? jak sprawdzic czy faktycznie to jest to bo jak wydam 700zl za naprawe maglownicy a problem pozostanie to sie chyba powiesze zlosnik.gif

Dzisiaj troche jezdzilem tym autem i wspomaganie blokuje sie w wiekszosci jak jest przerwa w kreceniu kierownica,gdy krece ciagle w lewo i prawo to wszystko chodzi elegancko,wystarczy jednak ze kierownica zostanie w jakims polozeniu na kilka sekund i jest juz ciezko krecic jednak po chwili znowu sie odblokowuje i dziala lekko....

Myslalem jeszcze podnies auto tak aby kola nie dotykaly ziemi i zobaczyc jak wtedy bedzie chodzila kierownica bez oporu czy to cos da ?

Ewentualnie czy znacie moze jakiegos mechaniora z czestochowy lub okolic co by mial wieksze pojecie o ukladzie kierowniczym ?

EDIT:

Kilka minut temu bylem w aucie i testowo zaslepilem weżyk szary od podcisnienia ktory idzie do elektrozaworu (na zdjeciu) a z niego wychodzi do takiego czegos w ksztalcie spodka czy to jest zawor EGR ??

Po zaslepieniu tego jednego weżyka podcisnienie szlo tylko na serwo hamulca i wyraznie hamulec sie poprawil niestety po kilku mocniejszych przychamowaniach pedal znowu staje sie twardy ale da sie normalnie chamowac i udalo mi sie nawet uaktywnic ABS wczesniej auta nie dalo sie wprowadzic w poslizg kuł i teraz pytanie czy ten zawor EGR jesli to on to czy musi byc podlaczony ? czy nie wplynie to na dzialanie silnika ?

Acha i jeszcze jedno na zdjeciu widac ze chyba czegos brakuje w moim elektrozaworze jest taka mala dziurka zalana silikonem a chyba powinien byc kawalek plastiku ?

74f4a3d072aa293d.jpg

Napisano

> Po zaslepieniu tego jednego weżyka podcisnienie szlo tylko na serwo hamulca i wyraznie hamulec sie

> poprawil niestety po kilku mocniejszych przychamowaniach pedal znowu staje sie twardy ale da

> sie normalnie chamowac i udalo mi sie nawet uaktywnic ABS wczesniej auta nie dalo sie

> wprowadzic w poslizg kuł i teraz pytanie

Ludzie - patrzcie jak piszecie sciana.gif Takie byki (a wcześniej pisałeś poprawnie) nie powinny pojawiać się na tym forum. Jeżeli masz problemy z pisownią, to zainstaluj sobie Firefoxa - on sprawdza pisownię podczas pisania.

Napisano
  • Autor

> Ludzie - patrzcie jak piszecie Takie byki (a wcześniej pisałeś poprawnie) nie powinny pojawiać się

> na tym forum. Jeżeli masz problemy z pisownią, to zainstaluj sobie Firefoxa - on sprawdza

> pisownię podczas pisania.

Przepraszam mistrzu pisałem po ciężkim dniu w pracy i jakoś tak wyszło...... waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.