Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś się poprawi czy tylko kasa wydana na administrację ?

Featured Replies

Napisano

Quote:

Drogowcy będą patrzeć wykonawcom tras na ręce. Na lepszą kontrolę Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad wyda ponad 100 milionów złotych. Będzie też egzekwować duże kary za buble - czytamy w "Pulsie Biznesu".

Zastępca szefa GDDKiA Tomasz Rudnicki zaznaczył w rozmowie z gazetą, że wielokrotnie po zbudowaniu drogi wychodziły fuszerki. By to zmienić już w trakcie budowy, dyrekcja będzie kontrolować proces realizacji, by uniknąć niespodzianek po oddaniu trasy do użytku.

Drogowcy ostatnio wskazali nieprawidłowości przy budowie obwodnicy Wyszkowa, trasy Białobrzegi - Jedlińsk, czy autostrady Kraków - Szarów.

W przypadku kontraktów, w których usterki wykryte zostały już po oddaniu do użytku GDDKiA żąda od wykonawców wydłużenia gwarancji nawet do 60 miesięcy i naprawy usterek na własny koszt. Dodatkowo drogowcy będą się teraz domagać zadośćuczynienia. Pierwszym takim pozwem jest roszczenie do Alpine Bau, którą dyrekcja wyrzuciła z kontraktu na odcinek A1 Świerklany - Gorzyczki, zarzucając opóźnienia budowy i wady w realizacji.

Dyrekcja będzie też stosować inne możliwości, by poprawić jakość budowanych dróg. Co miesiąc ma zamiar kontrolować wykonawców przy pomocy systemu zarządzania jakością, wdrożonego w 16 laboratoriach Dyrekcji.

KLIK

Będą zmiany na lepsze, czy tylko parę stanowisk pracy opłacą podatnicy ? hmm.gif

Napisano

> Dyrekcja będzie też stosować inne możliwości, by poprawić jakość budowanych dróg. Co miesiąc ma

> zamiar kontrolować wykonawców przy pomocy systemu zarządzania jakością, wdrożonego w 16

> laboratoriach Dyrekcji.

> KLIK

> Będą zmiany na lepsze, czy tylko parę stanowisk pracy opłacą podatnicy ?

Aż pałam ciekawościa żeby poczytac te umowy na budowe tych dróg jakie sa tam zapisy o jakości i gwarancji

Ciewkaw też jestem SST dla tych umów - tam wszystko o technologii powinno być zapisane

A przepraszam - co robia Inspektorzy Nadzoru Inwestorskiego na tych budowach ??

Napisano

> A przepraszam - co robia Inspektorzy Nadzoru Inwestorskiego na tych budowach ??

A nie słyszał Kolega o takim "inspektorze" niedawno? Robił za inspektora a uprawnień nie miał - oprócz tych, które sam sobie nadał, taki superinspektor to był rotfl.gif A swoją drogą, w czasie budowy odcinka A4 w Katowicach często tam wtedy jeździłem i widziałem, czym "wzbogacali" podłoże pod jezdnie - tych "skarbów" długo nikt nie znajdzie...

Napisano

> Będą zmiany na lepsze, czy tylko parę stanowisk pracy opłacą podatnicy ?

A jak myślisz ? Bo ja widzę realizację hasła "By żyło się lepiej" (naszym wiernym działaczom na nowych, państwowych posadach).

Nie wierzę w skuteczność administracji publicznej - każda złotówka zostanie zmarnowana.

Napisano

IMO puki drogi będą budować podwykonawcy podwykonawców którzy sa podwykonawcami podwykonawców to zawsze będzie wielkie G zamiast drogi bo pieniądze zamiast na drogę idą do kieszenie pośredników.

Napisano

był A swoją drogą, w czasie budowy

> odcinka A4 w Katowicach często tam wtedy jeździłem i widziałem, czym "wzbogacali" podłoże pod

> jezdnie - tych "skarbów" długo nikt nie znajdzie...

I to jest piękne - rónie piękne jak koleiny na A2 w okolicach Strykowa

Napisano

> Aż pałam ciekawościa żeby poczytac te umowy na budowe tych dróg jakie sa tam zapisy o jakości i

> gwarancji

> Ciewkaw też jestem SST dla tych umów - tam wszystko o technologii powinno być zapisane

proszę bardzo, to nie jest tajne:

http://www.zdiz.gda.pl/065_Siwz.doc

http://www.zdiz.gda.pl/046_Siwz.doc

po wnikliwym przeczytaniu calosci, prosze o konstruktywne uwagi na forum smile.gif

Napisano

> po wnikliwym przeczytaniu calosci, prosze o konstruktywne uwagi na forum

Miszczu

Po pierwsze - mowa jest o autostradach a nie o przebudowie jakiejś uliczki osiedlowej w Gdańsku

Po drugie - SST to nie jest SIWZ - SST to Specyfikacja Techniczna Wykonania Robót - integralna część projektu drogowego gdzie zawarta jest technologia prac, dopuszczone materiały, opis technologii i w ogóle normy dotyczące zakresu

A SIWZ to Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia - czyli wytyczne dla skłądającego ofertę

Tak więc jedno i drugie to dwie różne rzeczy

A ja chętnie bym w te SST do Autostrad looknął - o ile faktycznie nie są tajne i tak łatwo dostępne jak te SIWZ smile.gif

Poszukasz ??

Napisano

> Miszczu

miszczu...:)

> Po pierwsze - mowa jest o autostradach a nie o przebudowie jakiejś uliczki osiedlowej w Gdańsku

ech, moja wypowiedz miala pokazac jakie sa wytyczne dot. przebudowy zwyklej ulicy/pierwszej z brzegu a wiec co dopiero autostrady

> Po drugie - SST to nie jest SIWZ - SST to Specyfikacja Techniczna Wykonania Robót - integralna

> część projektu drogowego gdzie zawarta jest technologia prac, dopuszczone materiały, opis

> technologii i w ogóle normy dotyczące zakresu

> A SIWZ to Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia - czyli wytyczne dla skłądającego ofertę

> Tak więc jedno i drugie to dwie różne rzeczy

sst jest wymienione w zalaczniku siwz do tego zamowienia

szczegolowe specyfikacje techniczne sa opracowane przez biuro projektowe danej inwestycji do ktorej trzebaby o nie wystapic i pewnie zaplacic.

> A ja chętnie bym w te SST do Autostrad looknął - o ile faktycznie nie są tajne i tak łatwo dostępne

> jak te SIWZ

> Poszukasz ??

prosze bardzo...

http://www.gddkia.gov.pl/article/oddzial...zetargi_id=8431

tylko nie pisz mi, ze to dla krajowek bo ogolne umowy z wykonawcami jak i technologie poparte ustawami dla autostrad beda podobne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.