Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik nie chce palić

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jaka może być przyczyna, że nie chce mi zapalić silnik. Astra 1.4 8 zaworowa zagazowana. Jeździłem autem przez 7 lat i nigdy nie miałem takiego problemy ze nie mogłem wogole zapalić silnika. Akumulator kreci jest nowy od 6 miesięcy.

Przyjechałem z zakupow postawiłem samochód na parkingu rano nie chciał już odpalić. Sprawdziłem świece nie są zalane burzy również w nocy nie było :-) kontrolka akumulatora się świeci przy próbie odpalenia akumulator sprawny.

Proszę o wszelkie wskazówki.

Napisano

Sprawdziłem świece nie są zalane

Jeżeli jest zagazowane to czy przypadkiem nie odcięcia pompy paliwa??

Jeżeli świece suche to znaczy, że nie podaje paliwa.

Sprawdź czy po przekręceniu zapłonu słychać charakterystyczne pyknięcie w okolicach prawego słupka oraz brzęczenie pod kanapą pasażerów z tyłu.

Jeżeli słychać to mnie więcej można powiedzieć, że pompa paliwa sprawna ale trzeba zbadać czy wogóle podaje paliwo do wtrysku.

PZDR VEN

Napisano

Vendorr ma racje to moze byc walnieta pompa paliwa-czesta przypadlosc w samochodach z LPG

Pozdrawiam

Napisano

A noPb jest? Może jest na tyle mało, a samochód stoi na wzniesieniu i pompa zasysa powietrze...?

Spróbuj, jesli masz, awaryjnego rozruchu na LPG!

Pozdr.

Napisano

Tak jak pisali moi przedmówcy - prawdopodobnie pompa paliwa. Ale to także może być immobiliser lub zapłon, więc bez wizyty w warsztacie nie obejdzie się. Obstawiałbym na pompę paliwa a może dokłedaniej na przyczynę związaną z jej zasilaniem (to by wyjaśniało tak nagłą usterkę - sam osobiście spotkałem się z przypadkiem, w którym dziurawy filtr siatkowy spowodował cykliczne zacinanie się pompy, a co za tym idzie wzrost natężenia prądu w obwodzie i wypalenie kostki). Podłącz manometr pod listwę wtryskową, wtedy się dowiesz.

Napisano
  • Autor

Dziękuje za informacje. Wasze prognozy się sprawdziły. Walneła pompa paliwowa. Koszt wymiany i robocizny 300 zł oczywiście zamiennik ;-)

Pozdrawiam

Napisano

> Dziękuje za informacje. Wasze prognozy się sprawdziły. Walneła pompa paliwowa. Koszt wymiany i

> robocizny 300 zł oczywiście zamiennik ;-)

Jak zamiennik, to od razu zrób sobie odcięcie pompy przy pracy na gazie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.