Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja zamula auto

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam dziwny objaw po odpaleniu klimatyzacji. Ostatnio przy tych upałach, jak auto się nagrzeje coś wpada w rezonans (dziwny dźwięk) przy 2 - 3 tys obrotach. Gdy wyłączę klimatyzację cisza. Odpalam i znów coś słychać, głównie na 1,2, biegu na 3 słabo na 4i5 nie słyszę. To łożysko sprężarki się odzywa ?W tamtym roku wymieniałem wszystkie rolki i pasek. Trochę dziwne jest to, że występuje przy konkretnych obrotach i chyba dopiero po nagrzaniu. Wyłączenie klimy i od razu spokojnie. Jutro z rana to sprawdzę.

Aktualizacja

Odpalam auto na luzie. Obroty równe bez klimy i z klimą. Gazuje np na 4 tys obrotów bez klimy, odpalam klimę i spadają obroty do 2 tys i zaraz idą trochę w górę i zaraz znów w dół. Wyłączam klimę i obroty wracają na 4 tys. Co to może być ?

Teraz byłem trochę mniej spadało ale ten dźwięk w środku auta jakiś dziwny przy klimie. Na zewnątrz nic nie słychać. Pod sprężarką coś kapało. Woda ? To normalne ?

Aktualizacja 2

w trakcie jazdy auto chyba normalnie jeździ

Napisano

> odpalam klimę i spadają obroty do 2 tys i zaraz idą trochę w górę i zaraz znów w dół. Wyłączam

> klimę i obroty wracają na 4 tys. Co to może być ?

Normalny cykl pracy sprężarki, trochę dziwne, że aż 2krpm różnicy, dlatego podjedź do warsztatu i sprawdź ilość czynnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Normalny cykl pracy sprężarki, trochę dziwne, że aż 2krpm różnicy, dlatego podjedź do warsztatu i

> sprawdź ilość czynnika.

> Pozdrawiam BAS

Później już mniejsza różnica. Przez te upały coś pogłupiało, do tej pory normalnie klima pracowała. A to, że kapie pod sprężarką w trakcie pracy to normalne ?

Napisano

> Później już mniejsza różnica. Przez te upały coś pogłupiało, do tej pory normalnie klima pracowała.

> A to, że kapie pod sprężarką w trakcie pracy to normalne ?

Tak normalne ze kapie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tak normalne ze kapie

To muszę rozwiązać problem tego dźwięku. Może to łożysko w sprężarce mówi papa. Dźwięk można porównać jakby był inny silnik, taki wrc wink.gif nie jest to głośne i słychać tylko w kabinie

Napisano
  • Autor

Rano problem nie występuje. Wstępnie mogę stwierdzić, że problem pojawia się przy upale na zewnątrz koło 30 stopni i gdy auto jest nagrzane

Napisano

U mnie jest tak:

- na postoju zachowuje się identycznie jak u Ciebie czyli jak przygazuję to obroty spadają dość mocno po właczeniu sprężarki

- też mam taki wyjąco-szumiacy przydźwięk we wnętrzu!!! tylko u mnie jest to niezależne od nagrzania spineyes.gif

- auto jeździ normalnie, z klima jest trochę słabsze ale bez tragedii, pali jakieś 0,5l/100 więcej niż bez klimy.

Co do tego dźwięku to pytałem o niego w warsztacie od klimy, oni słuchając sprężarki nic niepokojącego nie stwierdzili. Przekonali mnie, że jeżeli kompresor działa bez specjalnych oporów, jest szczelny i nie słychać ewidentnie jakiegoś łożyska, to nie opłaca się go rozbierać i szukać dziury w całym, zwłaszcza jeśli ma 9 lat i raczej nie jest już nówką igiełką.

Napisano
  • Autor

Generalnie łożysko jakby mówiło papa to powinno hałasować cały czas a nie gdy się robi cieplej. Na razie nie wiem za co się zabrać, zapłaciłem już za sprawdzenie układu i ponowne nabicie czynnika i oleju. Wszystko zostało nabite w odpowiednich ilościach. Niestety problem nadal występuje przy wysokich temperaturach gdy pewnie sprężarka pracuje na 100% swoich możliwości. Auto na jałowym pracuje dobrze, ale po dodaniu gazu słychać jak głośniej zaczyna pracować sprężarka ? i auto jest przymulone na niskich obrotach.

Napisano

Dosłownie mam w 100% tak samo jak ty i w aso powiedzieli, że chodzi dobrze jak na swoje lata smile.gif Tylko w korkach to z klimą spalanie nawet +1l

Czasami słychać syczenie w lecie przy zmianie biegów (obrotów).

Czyli ten typ tak ma 270751858-jezyk.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Dosłownie mam w 100% tak samo jak ty i w aso powiedzieli, że chodzi dobrze jak na swoje lata Tylko

> w korkach to z klimą spalanie nawet +1l

> Czasami słychać syczenie w lecie przy zmianie biegów (obrotów).

> Czyli ten typ tak ma

Nie ma cudów. Klima musi swoje wziąć, żeby działać, zarówno troszkę kucy, jak i kilka czy kilkanaście setek drogiego teraz ON wink.gif

Napisano
  • Autor

Upały minęły i problemu nie ma, niezależnie ile bym jeździł. Ale jak wrócą to znów będzie jazda :/

Napisano

To o czym wspominasz ...czyli dziwnie odgłosy spr. klimy przy wysokich temp ... są spowodowane mega obciążeniami spr spowodowanymi wysokimi ciśnieniami w układzie przy takich temperaturach ...nie koniecznie muszą oznaczać kaput .... choć jak kiedyś groszek miał 10 tys ... to nie pamiętam .... teraz jak ma 300 ... to pozwalam mu do czasu do czasu na popiskiwanie i rzężenie

Napisano

> To o czym wspominasz ...czyli dziwnie odgłosy spr. klimy przy wysokich temp ... są spowodowane mega

> obciążeniami spr spowodowanymi wysokimi ciśnieniami w układzie przy takich temperaturach

Też tak myślę, bo tylko przy dużych upałach tak posykuje.

Czyli ten typ tak ma i nie ma problemu smile.gifjump.gif

Napisano
  • Autor

Domyślam się, że chodzi o mega obciążenie. Zastanawiam się czy jest jakiś sposób na zaradzenie temu. Byłem na sprawdzeniu szczelności, stanu czynnika i oleju w sprężarce i wszystko niby wyszło ok. Czyli co? kolejne TTTM ?

Napisano

Kazde auto zamula po wlaczeniu klimy (moze w jakims v12 nie odczujesz) .... im wieksza temp zewn tym pojawiaja sie wieksze cisnienia w ukladzie klimatyzacji , a co za tym idzie wieksze opory stawia sprezarka .toczka.... Do tego dochodzi jeszcze fakt , ze auta raczej zawsze przy wys. temp zewntrznych delikatnie gorzej jada.... szczegolnie doladowane ...

Co do odglosow pracy sprezarki ... jezeli jest slyszalna przy wysokich temp , to na razie bym sie nie przejmowal ....

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Słychać tylko gdy jest bardzo gorąco i chyba jak auto już jest nagrzane. Ale jej odgłos dopiero słychać po dodaniu gazu od około 2 tys zł. Chciałbym to kiedyś ruszyć. Nie chce jechać do serwisu bo już w 2 różne rzeczy gadali.

Napisano

> Słychać tylko gdy jest bardzo gorąco i chyba jak auto już jest nagrzane. Ale jej odgłos dopiero

> słychać po dodaniu gazu od około 2 tys zł. Chciałbym to kiedyś ruszyć.

Mam to samo smile.gifok.gif Czyli ten typ tak ma??? hehe.gif

W aso fiata powiedzieli, że wszystko ok, że obciążenia duże przy upałach są.

Tak się zastanawiam czy naładowanie aku ma coś wspólnego do klimy?

Napisano

> Tak się zastanawiam czy naładowanie aku ma coś wspólnego do klimy?

Ma tyle, że jak będzie rozładowany akumulator to będzie ciągnął prąd z alternatora a alternator będzie obciążał silnik, czyli stanowi dodatkowe obciążenie silnika. Zwłaszcza, że praca klimatyzacji to praca 2 wentylatorów, którym też alternator musi dostarczyć prąd.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Robili mi pomiar akumulatora w Fiacie to wyszło przy pełnym obciążeniu 13,7. Dziś rano było koło 18 stopni i trochę było słychać sprężarkę ale nie jakoś mocno, później gdy auto nagrzało się i pokazywało 40 stopni, sprężarka pracowała podobnie.

Napisano
  • Autor

Czy wymieniacie w klimie filtr osuszacz ? Jeśli tak to po jakim czasie? Generalnie irytuje mnie ten dźwięk. Jak byłem na sprawdzeniu klimy to trochę szybko im to poszło. Czy są w stanie zrobić to poprawnie w niecałe 10 minut ?

Dźwięk wydobywający się jest trochę podobny do tego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.