Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Francuz za 50kzł jaki polecacie?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

z sąsiedniego kacika zapytam,

poszukiwany jest francuski pojazd jako zastępstwo za wierną służbę przez 260kkm Vectry B 2.0-16V Pb ,

budżet do wydania ok 50kzł (+/- 10%) silnik benzynowy lub diesel (moc >130KM a najlepiej powyżej 150KM), no i pytanie sakramentalne co polecicie?

rozważana jest Laguna III ale byłby to początek produkcji a poczytałem że są jakieś problemy ze skrzyniami, tapicerkami (wymiana na kampanii?), stukającymi zawieszeniami z przodu,

Peugeot 407 - pewnie 2.0HDI 136KM, o tym aucie nie wiem zbyt wiele - ale wiem że dobrze by było żeby nie był gorszy od 406-tki po FL ;-)

C5 może udało by się kupić już III-kę ale póki co nie mam zbyt wielu opinii o tym aucie,

jakie są Wasze typowania?

dzięki za sugestie (lub podlinkowanie do odpowiednich dyskusji)

brat

Napisano

Mocy mniej ale za 50 mozna wyrwac nowego nawet niezle wyposazego picasso 1.6benzyne.

Napisano
  • Autor

> Mocy mniej ale za 50 mozna wyrwac nowego nawet niezle wyposazego picasso 1.6benzyne.

heh, taka bryła nadwozia odpada, ma być limuzynowaty sedan lub hatchback/liftback, doszła jedna errata - tylko silnik benzyna więc ok 2.0L, zostaje więc pewnie 407 2.0,

brat

Napisano

(moc rozważana jest Laguna III ale

> byłby to początek produkcji a poczytałem że są jakieś problemy ze skrzyniami, tapicerkami

> (wymiana na kampanii?), stukającymi zawieszeniami z przodu,

Naprawiali to na gwarancji. Więc jak coś znajdziesz zawsze możesz sprawdzić czy dany egzemplarz ma to zrobione.

Napisano
  • Autor

> (moc rozważana jest Laguna III ale

> Naprawiali to na gwarancji. Więc jak coś znajdziesz zawsze możesz sprawdzić czy dany egzemplarz ma

> to zrobione.

do LIII byłem jak najbardziej nastawiony na tak ale poczytałem forum Renault i trochę mnie zesłabiło to co przeczytałem, silnik 2.0-16V konstrukcji Nissana, generalnie opinie są gorsze od tego w LII Renaultowskiego, szumiące skrzynie sprzęgnięte z tym silnikiem - na razie serwisy twierdzą że TTTM, coś nie teges z tapicerkami - miałem nadzieję że będzie tak jak w LII phII fajne auto, mega wygodne, świetne materiały, taka jeżdżąca kanapa, a tu klapa, szkoda,

obecnie zostaje na placu boju z francuskich aut P407 2.0-16v, choć w jego przypadku miałem nadzieję że spotkam się z opiniami że jest jeszcze lepszy niż (niedoceniany ) 406, póki co widzę że wadą u nas jest ten olbrzymi przód,

brat

Napisano

> do LIII byłem jak najbardziej nastawiony na tak ale poczytałem forum Renault i trochę mnie

> zesłabiło to co przeczytałem, silnik 2.0-16V konstrukcji Nissana, generalnie opinie są gorsze

> od tego w LII Renaultowskiego, szumiące skrzynie sprzęgnięte z tym silnikiem - na razie

> serwisy twierdzą że TTTM, coś nie teges z tapicerkami - miałem nadzieję że będzie tak jak w

Silnik moim zdaniem jest lepszy od poprzednika. Chociażby dlatego że jest na łańcuchu. Co do reszty się nie wypowiadam - ale faktem jest że III jest dużo mniej komfortowa.

> obecnie zostaje na placu boju z francuskich aut P407 2.0-16v, choć w jego przypadku miałem nadzieję

> że spotkam się z opiniami że jest jeszcze lepszy niż (niedoceniany ) 406, póki co widzę że

> wadą u nas jest ten olbrzymi przód,

406 był chyba najmniej awaryjnym Peugeotem. 407 z racji większego skomplikowania konstrukcji jest dużo bardziej awaryjny. Dlatego wątpię czy spotkasz się z takimi opiniami. W każdym razie powodzenia w szukaniu. Ja sobie znalazłem Subaru Forestera. Nie jest tak przestronny ani wygodny jak Laga. Ale za to nic się w nim nie psuje.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Ja sobie znalazłem Subaru Forestera. Nie jest tak przestronny ani

> wygodny jak Laga. Ale za to nic się w nim nie psuje.

ba, jeżeli chodziło by o samochód dla mnie to już bym szukał Legacy/Outbacka/Forestera ok.gif

a jeżeli to nie tajemnica to jaki rocznik, silnik i za jakie pieniądze kupiłeś?

brat

Napisano

> ba, jeżeli chodziło by o samochód dla mnie to już bym szukał Legacy/Outbacka/Forestera

> a jeżeli to nie tajemnica to jaki rocznik, silnik i za jakie pieniądze kupiłeś?

Nie tajemnica smile.gif Rocznik 2001 (I generacja po lifcie). 170000 km za 22000. Samochód ze znaną historią, nie katowany, serwisowany na bieżąco. Powinien długo pojeździć.

Napisano

> Silnik moim zdaniem jest lepszy od poprzednika. Chociażby dlatego że jest na łańcuchu. Co do reszty

A to nawet nie wiedziałem, że w LIII dwulitrowa benzyna jest z Nissana. hmm.gif Laik, pomyślałby że to świetna zmiana, bowiem "co japoński to japońskie i niezniszczalne" zlosnik.gif

Napisano

> A to nawet nie wiedziałem, że w LIII dwulitrowa benzyna jest z Nissana. Laik, pomyślałby że to

> świetna zmiana, bowiem "co japoński to japońskie i niezniszczalne"

Tu masz wrażenia z użytkowania:

Link

Napisano

> heh, taka bryła nadwozia odpada, ma być limuzynowaty sedan lub hatchback/liftback, doszła jedna

> errata - tylko silnik benzyna więc ok 2.0L, zostaje więc pewnie 407 2.0,

> brat

Ja jeżdżę właśnie taką III i mówiąc szczerze nie mam jakiś istotnych zastrzeżeń. Jeżdżę na przeglądy raz na rok i tyle. Poprzednio dość długo miewałem różne Ople i to był raczej szmelc (wszystkie kupowane jako nowe), ale je bardzo lubiłem grinser006.gif. Ostatni mnie tylko wkurzył i stąd ta Laguna (akrat stała w salonie). Teraz jak tak się zastanawiam nastepną też chyba bym wziął Lagunę smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Ja jeżdżę właśnie taką III i mówiąc szczerze nie mam jakiś istotnych zastrzeżeń. Jeżdżę na

> przeglądy raz na rok i tyle. Poprzednio dość długo miewałem różne Ople i to był raczej szmelc

> (wszystkie kupowane jako nowe), ale je bardzo lubiłem . Ostatni mnie tylko wkurzył i stąd ta

> Laguna (akrat stała w salonie). Teraz jak tak się zastanawiam nastepną też chyba bym wziął

> Lagunę .

dzięki za głos, cały czas są też brane inne alternatywy, również Accord, ale to twarde auto, a tu trzeba kanapy na kółkach,

brat

Napisano
  • Autor

> Nie tajemnica Rocznik 2001 (I generacja po lifcie). 170000 km za 22000. Samochód ze znaną

> historią, nie katowany, serwisowany na bieżąco. Powinien długo pojeździć.

kolega ma podobnego, rok starszego, nie może go zajeździć wink.gif

brat

Napisano

> dzięki za głos, cały czas są też brane inne alternatywy, również Accord, ale to twarde auto, a tu

> trzeba kanapy na kółkach,

> brat

Ta LIII to raczej kanapa nie jest frown.gif, ale za to trzym się nieźle drogi cool.gif

Napisano
  • Autor

> A Cromy nie bierzesz pod uwagę?

brałem, ale raz że jest tylko kombi a dwa że słabo tam chyba z silnikami benzynowymi, diesla używanego się boję,

w Vectrach C z silnikami 1.9 150KM ciągle coś się sypie, sprzęgła, dwumasy, wtryski, czujniki, czasem też skrzynie M32,

w Fiacie są te same jednostki więc strach się bać,

brat

Napisano
  • Autor

> Ta LIII to raczej kanapa nie jest , ale za to trzym się nieźle drogi

no właśnie szkoda, LII świetnie się jeździ,

ew zostaje C5-tka w nowej budzie z hydro zawieszeniem cool.gif ale też są to młode auta więc raz cena, dwa choroby wieku młodzieńczego a trzy też nie wiadomo jak na tle konkurencji,

brat

Napisano

> no właśnie szkoda, LII świetnie się jeździ,

> ew zostaje C5-tka w nowej budzie z hydro zawieszeniem ale też są to młode auta więc raz cena, dwa

> choroby wieku młodzieńczego a trzy też nie wiadomo jak na tle konkurencji,

> brat

Znajomy ma kłopoty z kręgosłupem (a musi jeździć) i po konsultacjach z kilkoma lekarzami powiedzieli że tylko C5 z hydraulicznym zawieszeniem. Podobno nie ma lepszego (w tej cenie). Zrobił w 3 lata 200 kkm i zawieszenie mu nie padło. Czyli wychodziło by że nie jest źle a komfort pewny. biglaugh.gif

Napisano

> Ta LIII to raczej kanapa nie jest , ale za to trzym się nieźle drogi

Dużo twardszy zawias jest w LIII niż w "dwójce"?

Napisano

> Dużo twardszy zawias jest w LIII niż w "dwójce"?

Podobno tak. Nie jeździłem II zlosnik.gif

Chcieli poprawić stabilność i podobno (slyszałem z warsztatu) części niektóre są o 50% grubsze niż w LII.

Napisano
  • Autor

> Znajomy ma kłopoty z kręgosłupem (a musi jeździć) i po konsultacjach z kilkoma lekarzami

> powiedzieli że tylko C5 z hydraulicznym zawieszeniem. Podobno nie ma lepszego (w tej cenie).

> Zrobił w 3 lata 200 kkm i zawieszenie mu nie padło. Czyli wychodziło by że nie jest źle a

> komfort pewny.

nie dziwię się,

w Auto-Moto nr 06/2010 jest ciekawe porównanie komfortu zawieszenia, akustyki, ogólnego samochodów BMW 3, Alfa 159, C5, Mazda 6, Mercedes C, Insignia, Octavia, i w całości testu wygrywa C5 w poszczególnych podtestach tylko właściwie C-klasa jest w stanie nawiązać z nim walkę, oczywiście w podteście komfortu zawieszenia C5 bije wszystkich na głowę cool.gif

brat

Napisano

> Witajcie,

> z sąsiedniego kacika zapytam,

> poszukiwany jest francuski pojazd jako zastępstwo za wierną służbę przez 260kkm Vectry B 2.0-16V Pb

> ,

> budżet do wydania ok 50kzł (+/- 10%) silnik benzynowy lub diesel

> C5 może udało by się kupić już III-kę ale póki co nie mam zbyt wielu opinii o tym aucie,

> jakie są Wasze typowania?

> dzięki za sugestie (lub podlinkowanie do odpowiednich dyskusji)

> brat

Proponuję C5 MK II tj. po 2005 r. z silnikiem 2.0 HDI. MK II choroby wieku dzięcięcego ma już za sobą i sprawdza się wyśmienicie. Ja ujeżdzam taką z 2007 r. i sobie chwalę.

Pozdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> ,

> budżet do wydania ok 50kzł (+/- 10%) silnik benzynowy lub diesel (moc rozważana jest Laguna III ale .....

Osobiście nie wypowiem sie na temat tego auta bo nie wiele miałem z nim do czynienia ale nie pasuje mi jej uroda smile.gif

> Peugeot 407 - pewnie 2.0HDI 136KM, o tym aucie nie wiem zbyt wiele - ale wiem że dobrze by było

Dobry diesel na prawde dynamiczny i oszczędny, co do awaryjności kupa duperelek poza tym bez większych problemów.

> C5 może udało by się kupić już III-kę ale póki co nie mam zbyt wielu opinii o tym aucie,

Duże, wygodne, rewelacyjne zawieszenie hydro i ten sam diesel co w 407. Spokojnie kupisz jedynke po FL i to chyba będzie najlepszy wybór bo na C5 II to raczej za mały budżet żeby kupić zadbany egzemplarz.

Napisano
  • Autor

> FL i to chyba będzie najlepszy wybór bo na C5 II to raczej za mały budżet żeby kupić zadbany

> egzemplarz.

OK, dziękuję Wszystkim za pomoc,

brat

Napisano

za tyle to bym kupił nową xsarę picasso ale nie bedzie szału z silnikiem

Napisano
  • Autor

> za tyle to bym kupił nową xsarę picasso ale nie bedzie szału z silnikiem

pikuś jest fajny ale...C4 wink.gif ale to już około 80kzł,

C5 po FL wydaje się lepszą propozycją, auto będzie w miarę młode, nie zjeżdżone, komfort jak w klasie S, same pozytywy smile.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.