Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaślepianie pneumatycznego EGR

Featured Replies

Napisano

Witam

Słyszałem kiedyś, że pneumatycznie sterowanego zaworu EGR (bez pozycjometru) również nie należy zaślepiać, gdyż powoduje to zapalanie checka.

Dokonałem dziś prostej czynności jaką jest odpięcie wężyka podciśnieniowego od zaworu EGR i od dziwo check się nie zaświecił. Silnik jakoś tak lepiej się zbiera od najniższych obrotów, więc zastanawiam się czy nie wymontować samego zaworu i podłożyć kawałek blaszki między kolektor a EGR.

Pytyanie brzmi: czy zawór EGR gdy odłączyłem mu "zasilanie" podciśnieniowe był w pozycji dopuszczającej spaliny czy nie?

Wężyk odłączyłem przy wyłączonym silniku więc EGR powinien być chyba zamknięty, tzn nie dopuszczający spalin, więc dalsze operacje zaślepiania nic nie wniosą.

Czy mam rację?

Napisano

W EGR podciśnieniowym odłączony wężyk = EGR zamknięty.

W oplu żadnym nie spotkałem się aby po takiej operacji wywalił czeka. Ale teoretycznie jest to możliwe - po otwarciu EGRa sterownik powinien "widzieć" mniejszy przepływ w MAFie ew mniejsze podciśnienie podawane przez MAP. Więc teoretycznie oprogramowanie sterownika może sytuację nieotwarcia się EGRa wykryć i stosownie lampką zaraportować. Spotkałem się z takim zachowaniem, ale nie w oplu napewno (nie pamiętam już w czym)

Tymniemniej w Simtekach serii 5x ten numer przechodzi i jest OK...

A w jakim silniku to zrobiłeś ?

EDIT:

Aha, ten odłączony wężyk rozumiem że zaślepiłeś oczywiście ? wink.gif

Napisano
  • Autor

Zrobiłem to przy 1.7 DTI Isuzu, tyle że w Corsie (ident. motor w AG).

Odpięty wężyk załamałem na razie i spiąłem dokładnie opaską z tworzywa.

Muszę jeszcze zaślepić krócieć przy EGR, co by ten syfu nie nałapał do gruszki.

Przed operacją zastanawiałem się, czy nie lepiej było by odłączyć obwód podciśnienia, przed elektrozaworem ster. EGR. Jest dobrze, więc tak zostawiam ok.gif

Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji jaki mniej więcej powinien mieć skok trzpień w zaworze tego typu, wrzucę później zdjęcie z czyszczenia takiego EGRa.

Napisano
  • Autor

Po odłączeniu podciśnienia od EGRa wskazanie przepływomierza na wolnych obrotach wzrosło z 25-30 kg do ponad 50. Ciekawe czy i spalanie wzrośnie hmm.gif

Napisano

> Po odłączeniu podciśnienia od EGRa wskazanie przepływomierza na wolnych obrotach wzrosło z 25-30 kg

> do ponad 50. Ciekawe czy i spalanie wzrośnie

Jak zazwyczaj ma to miejsce przy odcieciu EGRa pewnie wzrosnie. Zwlaszcza w zakresie malych / srednich obciazen.

Za to krzywa momentu obrotowego przeniesie sie troche "w dol" dajac wrazenie lepszego buta.

Napisano
  • Autor

> Jak zazwyczaj ma to miejsce przy odcieciu EGRa pewnie wzrosnie. Zwlaszcza w zakresie malych /

> srednich obciazen.

> Za to krzywa momentu obrotowego przeniesie sie troche "w dol" dajac wrazenie lepszego buta.

Dokładnie tak, auto lepiej reaguje na gaz, nie jest ospałe, ale zmiany są odczuwalne tylko w zakresie niskich prędkości obrotowych.

Powyżej 2500 obr/min zachowanie silnika jest identyczne jak przed odłączeniem EGRa, a to dlatego, że EGR jest uchylany tylko w zakresie niskich prędkości obr, na postoju i podczas jazdy ze stałą prędkością.

Podejrzewam, że w silnikach diesla 2.0 też można by spróbować odpiąć EGR, gdyż układ sterowania jest bardzo podobny do tego w Isuzu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.