Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seicento rajdowe pod swap - sporting/van/1100/900 ?

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi po głowie wybudowanie nowej rajdówki z SC.

Do startów w RD-3L.

Czym będzie się różniła baza oparta o 900, "zwykłe" 1.1, Vana i Sportinga?

Póki co wiem że Sporting ma obrotomierz, a Van mechaniczne korektory siły hamowania tyłu.

Silnik i tak wymienię, zawieszenie też będzie inne, wyposażenie wnętrza również wyleci.

Czy są jeszcze jakieś (istotne dla mnie) różnice?

Regulamin RD-3L dopuszcza stosowanie dowolnych zderzaków, więc to też nie powinien być duży kłopot.

Czy klatka z CC (od przednich kielichów do tyłu) wejdzie bez przeróbek do SC?

Napisano

> Chodzi mi po głowie wybudowanie nowej rajdówki z SC.

> Do startów w RD-3L.

> Czym będzie się różniła baza oparta o 900, "zwykłe" 1.1, Vana i Sportinga?

> Póki co wiem że Sporting ma obrotomierz, a Van mechaniczne korektory siły hamowania tyłu.

> Silnik i tak wymienię, zawieszenie też będzie inne, wyposażenie wnętrza również wyleci.

> Czy są jeszcze jakieś (istotne dla mnie) różnice?

> Regulamin RD-3L dopuszcza stosowanie dowolnych zderzaków, więc to też nie powinien być duży kłopot.

> Czy klatka z CC (od przednich kielichów do tyłu) wejdzie bez przeróbek do SC?

kuknij w załącznik J. koszt budowy to około 15 tys wyjdzie by to sie jakos odpychało a 25 by jechało żwawo

Napisano

Van ma tą istotną zaletę że jest zarejestrowany na 2 osoby, więc nie przyczepią się na pewno na BK o brak możliwości przewozu osób zgodnych z danymi w dowodzie rej. gdy wyprujesz z niego wszystko.

Nie wiem czy brałeś to pod uwagę, ale nieraz z tego powodu ktoś nie wystartował....

Napisano

> Van ma tą istotną zaletę że jest zarejestrowany na 2 osoby, więc nie przyczepią się na pewno na BK

> o brak możliwości przewozu osób zgodnych z danymi w dowodzie rej. gdy wyprujesz z niego

> wszystko.

> Nie wiem czy brałeś to pod uwagę, ale nieraz z tego powodu ktoś nie wystartował....

kolego ty napewno mówisz o rpp / 3 liga czy o kjs. Bo w rpp auto ma byc zgodne z homologacja rajdową a tam jak byk pisze że auto 5 osobowe..

Napisano

> kolego ty napewno mówisz o rpp / 3 liga czy o kjs. Bo w rpp auto ma byc zgodne z homologacja

> rajdową a tam jak byk pisze że auto 5 osobowe..

Zapomniałem dopisać że się nie znam, ale takie coś mi się obiło o łuszy 270751858-jezyk.gif

Jak tak to spoko, wyjścia nie ma. W przepisy w RPP się nie zagłębiałem ok.gif

Napisano
  • Autor

> kolego ty napewno mówisz o rpp / 3 liga czy o kjs. Bo w rpp auto ma byc zgodne z homologacja

> rajdową a tam jak byk pisze że auto 5 osobowe..

Dlatego właśnie pytam czy ktoś wie jak to jest.

Bo słyszałem że Vany jeżdżą w rajdach, na podstawie punktu 7.6 regulaminu RPP.

Przerobione zgodnie z homologacją Sportinga.

Napisano

>kuknij w załącznik J. koszt budowy to około 15 tys wyjdzie by to sie jakos odpychało a 25 by jechało żwawo

Czuczu napisał kwoty które powinny dać Ci do myślenia. Niestety takie są realia. Nie opłaca się teraz budowac auta samemu. Jest tak szeroki wybór na rynku uzywanych rajdowek że nie ma sensu pchać się w koszty. Za tą kasę masz fruwająca Astrę GSI albo inne szalone toczydło. Sam mam cieniasa-rajdówkę, bo myślałem że on będzie najtańszy w utrzymaniu i startach. Nie ma szału... więc się zastanów wink.gif

Napisano

tak ale jak budujesz sobie sam od podstaw to wiesz co masz...tak jak Czuczu budował a rzadko siem zdarza kupić rajdówke w dobrym stanie przeważnie są to juz auta po dużych przejściach...

Napisano
  • Autor

> Czuczu napisał kwoty które powinny dać Ci do myślenia.

Ale ja mam już rajdowe CC i znam te kwoty.

Na tą chwilę szukam nowej budy dla bebechów które przełożę ze starego auta, natomiast docelowo to zrobić tak żeby w przyszłym sezonie wystartować tym w RD-3L i RPP bez pomiaru czasu, stąd pytanie o "regulaminologię" i problemy związane ze startem SC innym niż Sporting.

> Niestety takie są realia. Nie opłaca się

> teraz budowac auta samemu. Jest tak szeroki wybór na rynku uzywanych rajdowek że nie ma sensu

> pchać się w koszty. Za tą kasę masz fruwająca Astrę GSI albo inne szalone toczydło.

Tak się mówi.

A prawda jest taka że kupujesz owszem "szalone toczydełko", ale szaleństwo zazwyczaj polega na tym, że to już auto bardzo zmęczone, ostatnim czasem bardzo oszczędnie serwisowane (bo kto by inwestował w auto które planuje sprzedać), do tego na "drucie i patentach".

Mi tam CC niezbyt leży, wolałbym jakiś większy samochód z silnikiem 2.0, ale obawiam się że mnie nie stać.

A tam gdzie nie ma pachołków, a są szutry, albo próby na drogach tam jeżdżę cieniasem całkiem szybko, więc w 3L może sobie wstydu nie narobię.

> Sam mam

> cieniasa-rajdówkę, bo myślałem że on będzie najtańszy w utrzymaniu i startach. Nie ma szału...

No ja też mam CC i jednak jak by nie patrzeć - jest najtaniej.

Dzięki temu ja jeżdżę, a wielu kolegów którzy poszli w "szalone toczydełka" zbiera na części, a jak już uzbiera to nie ma za co wystartować.

Bo pooglądałem sobie trochę gotowych rajdówek które można kupić za 15-20k. I to niestety są padła, w dodatku stare.

I to jest mieszanka wybuchowa starego samochodu, zmęczonej rajdówki po wielu sezonach i budżetowego podejścia do utrzymania.

Przyzwoita gotowa rajdówka (klasy Clio 2, Astra OPC, Civic ek4 itp.) za mniej niż 40k to trochę jak Yeti - ktoś podobno widział, ale tak żeby pójść i samemu kupić to ciężko. Bo albo to będzie seria z klatką i fotelami (co mogę zrobić sam równie dobrze i nie drogo), albo stare padło w którym i tak wszystko najdroższe trzeba będzie wymienić i wyremontować.

Napisano

> Dlatego właśnie pytam czy ktoś wie jak to jest.

> Bo słyszałem że Vany jeżdżą w rajdach, na podstawie punktu 7.6 regulaminu RPP.

> Przerobione zgodnie z homologacją Sportinga.

zgadza sie jezdza z wrpp ale nei wiem jak z 3 ligą

bo tam sie czepiaja jak w kjs.

Napisano

> Czuczu napisał kwoty które powinny dać Ci do myślenia. Niestety takie są realia. Nie opłaca się

> teraz budowac auta samemu. Jest tak szeroki wybór na rynku uzywanych rajdowek że nie ma sensu

> pchać się w koszty. Za tą kasę masz fruwająca Astrę GSI albo inne szalone toczydło. Sam mam

> cieniasa-rajdówkę, bo myślałem że on będzie najtańszy w utrzymaniu i startach. Nie ma szału...

> więc się zastanów

dokladnie. kolega ma za 4 tys bude gsi gdzie klatka 5 kosztowal. w cenie ktos dostanie wypiaskowana itp. za 3 tys zawias, 5 tys srodek zgodny z j 4 tys silnik 4 skrzynia ze szpera jakies 5 tys na inne graty i mamy fruwajace auto w cenie seja na 2 przepustnicach bo na 4 za mało

Napisano
  • Autor

> zgadza sie jezdza z wrpp ale nei wiem jak z 3 ligą

> bo tam sie czepiaja jak w kjs.

W 3L powinno być jeszcze prościej.

Jest zał. 9 do regulaminu RD-3L w którym punkt 1.1 jest chyba specjalnie po to żeby puścić właśnie auta typu Van na warunkach takich jak Sporting:

"W przypadku wystąpienia wątpliwości co do modelu samochodu sędziowie techniczni

mogą oprzeć się na książce obsługowej, serwisowej lub na katalogu części

zamiennych oraz fachowych publikacjach. W sytuacji braku dostatecznie precyzyjnej

dokumentacji technicznej będzie możliwe dokonanie bezpośredniego porównania z

innym identycznym modelem samochodu."

Dodatkowo:

Dodatek Szczegółowy Nr 1/2010 do Regulaminu Technicznego RD-3L dla samochodów nie homologowanych :

"Fiat Cinquecento i Seicento

Dopuszcza się stosowanie silnika od Fiata Punto o pojemności 1.2l z ośmiozaworową głowicą

oraz skrzynię biegów o 6-ciu biegach do jazdy do przodu. Dopuszcza się również stosowanie

zderzaków (przedni i tylny) od innych modeli samochodu Fiat CC i S.C."

Bo w RD-3L można włożyć 1.2 8V. A w RPP już silnik pewnie musi być zgodny z homologacją (więc 1.1)

Napisano

Ja tam budowałem auto od zera. Od seryjnego sportinga. Wszystko na nowych homologowanych częściach. Jedno wiem, za tą cenę miałbym coś dużo ciekawszego niż CC choćby i na największym wypasie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.