Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne objawy tylnej wycieraczki

Featured Replies

Napisano

Wycieraczka zatrzymała się w połowie i już nie pracuje od tej pory , ale gdy włączam ją to tylko brzęczy coś w manetkach przy kierownicy.

Silnik wcale nie śmiga . Niedawno czyściłem trzpień ww wycieraczki lecz działała po zmontowaniu bez problemu . Nie wiem jak to ugryźć ,

proszę o rady pozdrawiam . drive.gif

Napisano

U mnie to były zużyte szczotki w silniczku wycieraczki.

Rozebrałem cały mechanizm, wyciągnąłem silnik (trzeba odkręcić pokrywę przekładni, wyciągnąć duże plastikowe koło zębate, odgiąć 4 blaszki mocujące silnik do przekładni).

Ze szczotkami było trochę zabawy, bo najmniejsze dostępne w sklepie były sporo za duże, ale poprosiłem je grzecznie papierem ściernym i weszły zlosnik.gif

Napisano

> U mnie to były zużyte szczotki w silniczku wycieraczki.

> Rozebrałem cały mechanizm, wyciągnąłem silnik (trzeba odkręcić pokrywę przekładni, wyciągnąć duże

> plastikowe koło zębate, odgiąć 4 blaszki mocujące silnik do przekładni).

> Ze szczotkami było trochę zabawy, bo najmniejsze dostępne w sklepie były sporo za duże, ale

> poprosiłem je grzecznie papierem ściernym i weszły

Nie wydaje mi się aby to była wina szczotek, wtedy raczej nic by nie brzęczało w manetce, raczej to w niej jest jakiś problem i coś nie styka, aczkolwiek wcale nie wykluczam szczotek, kto wie... wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

A co się dzieje po odepchnięciu manetki i spryskaniu tylnej szyby, czy wycieraczka rusza ?

Przy zużytych szczotkach miałem takie objawy, że po spryskaniu tylnej szyby wycieraczka oczywiście nie ruszała, ale za to zacięta potrafiła kawałek się poruszyć lub nawet wrócić do położenia spoczynkowego po tym, gdy samochód podskoczył na wyboju i szczotka na chwilę "zakontaktowała". Silnik miał też słabą moc, wycieraczka potrafiła chodzić na mokrej szybie, albo "luzem" po odciągnięciu jej od szyby, a z braku momentu obrotowego mocno zwalniała lub stawała na suchej szybie.

Co do "brzęczenia" - czy na pewno brzęczy z manetki, czy może "pyka" z tablicy bezpieczników nad lewym kolanem kierowcy ?

Napisano
  • Autor

> Co do "brzęczenia" - czy na pewno brzęczy z manetki, czy może "pyka" z tablicy bezpieczników nad

> lewym kolanem kierowcy ?

1) Szyba zostaje spryskana , wycieraczka nie działa tylko

tykanie z przekaźnika .

2) Na pewno z przełączników zespolonych , zdjąłem obudowę kierownicy i stamtąd słychać szybkie załączanie się przekaźnika

przez ok. 10-15 sek.

Idę walczyć , jak ktoś ma inne sugestie proszę pisać .

Jutro odpiszę co zdziałałem dzięki i pozdrawiam . drive.gif

Napisano

> 1) Szyba zostaje spryskana , wycieraczka nie działa tylko

> tykanie z przekaźnika .

Walcz z silnikiem, jak opisałem. Nie muszą to być szczotki, może być po prostu kupa błota w środku silnika lub przekładni. Po rozebraniu wszystko będzie oczywiste. Powodzenia ! ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc , okazało się że wtyczka była trochę zaśniedziała .

Tej rzeczy nie sprawdziłem przy smarowaniu trzpienia wycieraczki .

drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.