Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H]Znikające światła w wersji skandynawskiej

Featured Replies

Napisano

Ostatnio przy modyfikacji oprogramowania silnika uruchomiłem w mojej Asi opcję świateł skandynawskich. Czyli po włączeniu zapłonu automatycznie się światełka włączały i nie musiałem o nich pamiętać. Jakieś mnie dziś ogarnęło zdziwienie, gdy na ulicy ludzie zaczęli mi mrugać światłami wskazując brak świateł mijania. Po krótkiej analizie okazało się, że funkcja świateł skandynawskich sama się "odprogramowała" albo stał się jakiś cud. Ktoś mądry?

Napisano

> Ostatnio przy modyfikacji oprogramowania silnika uruchomiłem w mojej Asi opcję świateł

> skandynawskich. Czyli po włączeniu zapłonu automatycznie się światełka włączały i nie musiałem

> o nich pamiętać. Jakieś mnie dziś ogarnęło zdziwienie, gdy na ulicy ludzie zaczęli mi mrugać

> światłami wskazując brak świateł mijania. Po krótkiej analizie okazało się, że funkcja świateł

> skandynawskich sama się "odprogramowała" albo stał się jakiś cud. Ktoś mądry?

Czujnik zmierzchu?

Napisano

> Czujnik zmierzchu?

No chyba nie bardzo. W pozycji "0" czujnik nie działa podobnie jak AFL od xenonów wrrr.gif. Chyba ze to zależy od tego która wersja z 4 dostępnych jest zaprogramowana ale to nie wydaje mi sie prawdopodobne

Myśle że skoro był update softu i aktywacja świateł to niech sie teraz martwi ten kto to robił

Napisano
  • Autor

> Myśle że skoro był update softu i aktywacja świateł to niech sie teraz martwi ten kto to robił

Kurde balans... Dziś znowu działają światła! Rano odpaliłem dziada i świeci... Co jest?

Napisano

> Kurde balans... Dziś znowu działają światła! Rano odpaliłem dziada i świeci... Co jest?

hmm , że się tak zapytam... wyłącznik świateł masz na "0' czy na "auto"?

Napisano
  • Autor

> hmm , że się tak zapytam... wyłącznik świateł masz na "0' czy na "auto"?

Mam na auto... Ale chyba wiem w czym problem. Prawdopodobnie można dezaktywować pakiet skandynawski.........długim przyciśnięciem kluczyka ZAMKNIJ/OTWÓRZ. Pracuję nad rozwiązaniem.

Napisano

> Mam na auto... Ale chyba wiem w czym problem. Prawdopodobnie można dezaktywować pakiet

> skandynawski.........długim przyciśnięciem kluczyka ZAMKNIJ/OTWÓRZ. Pracuję nad rozwiązaniem.

Na "Auto" pakiet skandynawski jest ignorowany

Napisano

> Mam na auto... Ale chyba wiem w czym problem. Prawdopodobnie można dezaktywować pakiet

> skandynawski.........długim przyciśnięciem kluczyka ZAMKNIJ/OTWÓRZ. Pracuję nad rozwiązaniem.

Światła skandynawskie działają tylko na "0" Troche to trudne do przyzwyczajenia ale tak jest. Włącz na "0" i zapomnij o sprawie. Dziwne że w ASO nie powiedzieli

Napisano

Więc jednak miałem rację. ok.gif Włącz na "0" i się ciesz działającymi poprawnie światłami. ok.gif Auto jest spięte z czujnikiem ściemnienia i w odpowiedniej ciemności załącza światła. waytogo.gif

Napisano

> Na "Auto" pakiet skandynawski jest ignorowany to nie da si tak ustawi |eby na auto wBczaBy si w dzieD [wiatBa dzienne tzn bez tylnich a po zmroku same przeBczaBy na mijania?

Napisano
  • Autor

> Więc jednak miałem rację. Włącz na "0" i się ciesz działającymi poprawnie światłami. Auto jest

> spięte z czujnikiem ściemnienia i w odpowiedniej ciemności załącza światła.

Niestety mój problem nie zniknął. Światła działają lub nie losowo. Sprawdzałem TECH2 i wszystko jest ok. W czym rzecz? Raz się załączają a raz nie. Pozycja ZERO.

Napisano

> Niestety mój problem nie zniknął. Światła działają lub nie losowo. Sprawdzałem TECH2 i wszystko

> jest ok. W czym rzecz? Raz się załączają a raz nie. Pozycja ZERO.

Zobacz czy jak nie masz świateł na pozycji "0" to od razu wszystkich czy może jest tył a nie ma przodu? Którą wersję z 4 dostępnych na Techu aktywowałeś? Wersję nr 1 czy inną?

Napisano
  • Autor

> Zobacz czy jak nie masz świateł na pozycji "0" to od razu wszystkich czy może jest tył a nie ma

> przodu? Którą wersję z 4 dostępnych na Techu aktywowałeś? Wersję nr 1 czy inną?

Aktywowałem wersję 5, tak jak pokazywali na tej rosyjskiej stronie o Astrze. Nie mam wcale świateł w poz.0.

Napisano

> Aktywowałem wersję 5, tak jak pokazywali na tej rosyjskiej stronie o Astrze. Nie mam wcale świateł

> w poz.0.

Czy ty aby czasem nie masz jakiegoś ruskiego zboczenia biglaugh.gif

Ja mam wersję 1 i jest OK. Wyłącznik jest na "0" a nie na AUTO. Po włączeniu zapłonu świeci mi się podświetlenie deski, tablicy rej. i światła pozycyjne przód i tył. Po odpaleniu silnika świecą się dodatkowo światła mijania. W tej pozycji i w tym wariancie nie działa AFL od ksenonów i nie ma możliwości włączenia na stałe świateł drogowych a tylko działa mignięcie drogowymi. Żeby drogowe działały na stałe to niestety musze włączyć światła wyłącznikem.

IMHO przeprogramowanie wariantu na nr 1. rozwiąże problem

Napisano
  • Autor

> Czy ty aby czasem nie masz jakiegoś ruskiego zboczenia

> Ja mam wersję 1 i jest OK. Wyłącznik jest na "0" a nie na AUTO. Po włączeniu zapłonu świeci mi

> się podświetlenie deski, tablicy rej. i światła pozycyjne przód i tył. Po odpaleniu silnika

> świecą się dodatkowo światła mijania. W tej pozycji i w tym wariancie nie działa AFL od

> ksenonów i nie ma możliwości włączenia na stałe świateł drogowych a tylko działa mignięcie

> drogowymi. Żeby drogowe działały na stałe to niestety musze włączyć światła wyłącznikem.

> IMHO przeprogramowanie wariantu na nr 1. rozwiąże problem

Robiłem wszystko zgodnie z tą instrukcją RUSKI

Napisano

> Robiłem wszystko zgodnie z tą instrukcją RUSKI

Super... hmm.gif ale o co chodzi... hmm.gif Światła aktywujesz techem bez rozbebeszania połowy auta.

Myśle że wariant nr 1. załatwi sprawe. Nie słyszałem żeby ktoś wogóle wybierał 5.

Napisano
  • Autor

Wejdź w zakładkę ELEKTRONIKA i link PAKIET SKANDYNAWSKI

Napisano

> Wejdź w zakładkę ELEKTRONIKA i link PAKIET SKANDYNAWSKI

Mowa moja będzie któtka. Nie ma co końbinowac tylko włączyć opcję nr 1 zamiast 5 i będzie OK. W wersji 5 i pozycji AUTO działa czujnik oświetlenia a chodzi o to zeby nie działał tylko światła same sie włączały po odpaleniu silnika.

Napisano

> Mowa moja będzie któtka. Nie ma co końbinowac tylko włączyć opcję nr 1 zamiast 5 i będzie OK. W

> wersji 5 i pozycji AUTO działa czujnik oświetlenia a chodzi o to zeby nie działał tylko

> światła same sie włączały po odpaleniu silnika.

hmm.gifdziwne ,w moim aucie pod nr1 zapalają się pozycyjne , nr2 zapala mijania.

Napisano

> dziwne ,w moim aucie pod nr1 zapalają się pozycyjne , nr2 zapala mijania.

Masz wogóle aktywną opcję świateł skandynawskich? A co masz pod pozycją "0" po włączeniu silnika?

Napisano

> Masz wogóle aktywną opcję świateł skandynawskich? A co masz pod pozycją "0" po włączeniu silnika?

Własnie poszedłem sprawdzić do auta , i u mnie jest tak-

przełącznik pozycja 0 - opcja nr1-pozycyjne z przodu,nr2-pozycyjne i mijania ,nr3- mijania ale tylko po opuszczeniu recznego,nr4- tylko mijania,nr5- nic się nie świeci .

Napisano

> Własnie poszedłem sprawdzić do auta , i u mnie jest tak-

> przełącznik pozycja 0 - opcja nr1-pozycyjne z przodu,nr2-pozycyjne i mijania ,nr3- mijania ale

> tylko po opuszczeniu recznego,nr4- tylko mijania,nr5- nic się nie świeci .

Zupełnie nie wiem o co chodzi... Sprawdzałeś wszystkie 5 opcji przestawiając jes OPCOMEM lub Techem?

U mnie jest dokładnie tak jak na stronie podanej przez kolegę ruska Mam aktywną wersją nr 1 pakietu skandynawskiego

Pakiet działa tylko w pozycji wyłącznika świateł ustawionego na "0" czyli wyłącznik jakby był WYŁĄCZONY. Pozostałe pozycje wyłącznika działają normalnie tzn AUTO działa z czujnikiem zmierzchu itd.

Po wejściu do auta i przekręceniu kluczyka ( wyłącznik świateł oczywiście cały czas w pozycji "0") w pozycję w której zapalają się kontrolki, włączają sie automatycznie światła pozycyjne z przodu i tyłu, podświetlenie tablicy rejestracyjnej i wskaźników. Po zapaleniu silnika włączają się dodatkowo automatycznie światła mijania. Po wyłączeniu silnika i zapłonu wszystkie światła gasną.

W wersji nr 1. pakietu nie działają na stałe pod pozycją "0" wyłącznika światła drogowe (można tylko migać ) oraz nie działa AFL od ksenonów. Wszystkie te rzeczy działają po manualnym przekręceniu wyłącznika na pozycję świateł mijania.

Napisano
  • Autor

Po pierwsze aktywować pakiecik można tylko TECH2, Opcomem się nie da tego zrobić.

Po drugie wersja 1 różni się od wersji 5 tylko tym, że w pozycji ZERO świecą się postojówki po przrkręceniu stacyjki na ON (nie zapłon) a w 5 nie. Jedyne co może sprawiać kłopot to połączenie z czujnikiem zmierzchu. Wydaje mi się, że wersja 5 nie działa poprawnie z tymże czujnikiem a pozycja 1 z kolei jest pod to nastawiona. Musiałbym znowu się wpiąć i pogrzebać w TECHu a nie mam jak.

Napisano

> Po pierwsze aktywować pakiecik można tylko TECH2, Opcomem się nie da tego zrobić.

Jesteś w błędzie cfaniak.gifja to aktywuje opcomem cool.gif.

Napisano
  • Autor

> Jesteś w błędzie ja to aktywuje opcomem .

To mnie teraz naprawdę zaskoczyłeś. Ale skoro jesteś z Wielkopolski, to może do ciebie bym podskoczył i sprawdził co jest grane z tymi światłami?

Napisano

> To mnie teraz naprawdę zaskoczyłeś. Ale skoro jesteś z Wielkopolski, to może do ciebie bym

> podskoczył i sprawdził co jest grane z tymi światłami?

Możesz podjechać i sprawdzimy waytogo.gif .

ps-pisz na GG z profil.

Napisano

> Po pierwsze aktywować pakiecik można tylko TECH2, Opcomem się nie da tego zrobić.

Jak już wiesz da sie. Nie każdym oczywiście bo nie każdy jest w stanie wejść do RECa i UECa. Zależy od klona.

Z najnowszym softem to już nawet da się BC aktywować ale póki co nie działa na klonach z Chin a nawet je psuje czyszcząc PICa

> Po drugie wersja 1 różni się od wersji 5 tylko tym, że w pozycji ZERO świecą się postojówki po

> przrkręceniu stacyjki na ON (nie zapłon) a w 5 nie. Jedyne co może sprawiać kłopot to

> połączenie z czujnikiem zmierzchu. Wydaje mi się, że wersja 5 nie działa poprawnie z tymże

> czujnikiem a pozycja 1 z kolei jest pod to nastawiona.

IMHO wersja 5 współdziała z czujnikiem zmierzchu a wersja 1 go ignoruje. I tyle. Dlatego w wersji 1 zawsze po włączeniu silnika zapalą się światła mijania bo czujnik ich nie zgasi. A w wersji 5 gdzie czujnik działa to masz loterie. Raz wygrasz Ty a raz policial.gif i gotowy mandacik za niemenie świateł

Napisano

> Jak już wiesz da sie. Nie każdym oczywiście bo nie każdy jest w stanie wejść do RECa i UECa. Zależy

> od klona.

> Z najnowszym softem to już nawet da się BC aktywować ale póki co nie działa na klonach z Chin a

> nawet je psuje czyszcząc PICa

> IMHO wersja 5 współdziała z czujnikiem zmierzchu a wersja 1 go ignoruje. I tyle. Dlatego w wersji 1

> zawsze po włączeniu silnika zapalą się światła mijania bo czujnik ich nie zgasi. A w wersji 5

> gdzie czujnik działa to masz loterie. Raz wygrasz Ty a raz i gotowy mandacik za niemenie

> świateł

Nie jest tak jak napisałeś.

Wersja 5 -nie świeci się kontrolka zapalenia świateł ,czujnik zmierzchu nie ma wpływu na prace świateł (przełącznik świateł pozycja 0).

Wersja 5 -przełącznik świateł pozycja auto,-po wjechaniu do zaciemnionego pomieszczenia czujnik załączy tryb auto i tym samym zapali się kontrolka aktywacji świateł ,oraz pozycyjne tylne,po wyjechaniu na nasłonecznione miejsce powraca w tryb skandynawski .

Napisano
  • Autor

Póki co zauważyłem coś takiego: jak pakiet nie działa, to wystarczy szybko przekręcić szybkim ruchem włącznik na pozycję MIJANIA i szybkim ruchem przełączyć na ZERO... Co się stanie? Włączą się światła mijania !!! Później już pakiet działa do momentu, gdy znów przekręcimy włącznik na pozycję ON (mijania) i się pakiet wyłącza. CUDA jakieś.

Napisano

> Póki co zauważyłem coś takiego: jak pakiet nie działa, to wystarczy szybko przekręcić szybkim

> ruchem włącznik na pozycję MIJANIA i szybkim ruchem przełączyć na ZERO... Co się stanie?

> Włączą się światła mijania !!! Później już pakiet działa do momentu, gdy znów przekręcimy

> włącznik na pozycję ON (mijania) i się pakiet wyłącza. CUDA jakieś.

Faktycznie cuda , dziś pośmigałem z ustawieniami pakiet 5 i pozycja auto ,i wszystko działa znakomicie .

ps - miałem racje z tymi kodami błędu ,odłączyłem przepływke i błąd pokazało a błędu od IDS+ nie pokazuje .

Napisano

> Nie jest tak jak napisałeś.

> Wersja 5 -nie świeci się kontrolka zapalenia świateł ,czujnik zmierzchu nie ma wpływu na prace

> świateł (przełącznik świateł pozycja 0).

> Wersja 5 -przełącznik świateł pozycja auto,-po wjechaniu do zaciemnionego pomieszczenia czujnik

> załączy tryb auto i tym samym zapali się kontrolka aktywacji świateł ,oraz pozycyjne tylne,po

> wyjechaniu na nasłonecznione miejsce powraca w tryb skandynawski .

W/g ruskiej strony powinno być tak że w pozycji wyłącznika świateł "0" i po włączeniu zapłonu w wersji 1 są pozycyjne a w wersji 5 nie ma.

Podobnie po włączeniu silnika są pozycyjne w wersji 1 i dodatkowo są mijania a w wersji 5 są tylko mijania bez pozycyjnych.

Co prawda dawno temu zakończyłem nauke rosyjskiego ale wydaje mi się że nie pomyliłem się w zrozumieniu przekazu tej tabelki.

Tryb AUTO pomijam bo nie jest przydatny w polskich warunkach. podobnie jak kwestje oświetlenia deski czy palenia się kontrolki świateł.

Napisano
  • Autor

> Faktycznie cuda , dziś pośmigałem z ustawieniami pakiet 5 i pozycja auto ,i wszystko działa

> znakomicie .

> ps - miałem racje z tymi kodami błędu ,odłączyłem przepływke i błąd pokazało a błędu od IDS+ nie

> pokazuje .

A zrób jak napisałem - włącz pakiet 5, ustaw włącznik w poz. ZERO, włącz silnik. Światła mijania się zaświecą, postojówki nie. Teraz szybkim ruchem przekręć włącznik w prawo o 2 pozycje na światła mijania i szybko wróć na ZERO. Nadal ci działają światła mijania?

Napisano

> A zrób jak napisałem - włącz pakiet 5, ustaw włącznik w poz. ZERO, włącz silnik. Światła mijania

> się zaświecą, postojówki nie. Teraz szybkim ruchem przekręć włącznik w prawo o 2 pozycje na

> światła mijania i szybko wróć na ZERO. Nadal ci działają światła mijania?

Więc tak -pakiet 5 nie zapalają się pozycyjne ,zrobiłem tak jak pisałeś i światła zgasły ale wystarczy jeszcze raz to samo zrobić i powracają .

Jeśli zgasisz je tak jak pisałeś to nie zapalą się po odpaleniu silnika nawet wielokrotnym .

Ja śmigam na pakiecie 5 i przełącznik na auto ,wydaje mi się że takie rozwiązanie jest idealne .

Napisano

> W/g ruskiej strony powinno być tak że w pozycji wyłącznika świateł "0" i po włączeniu zapłonu w

> wersji 1 są pozycyjne a w wersji 5 nie ma.

Dokładnie tak jak napisałeś z tym że pozycyjne tylko z przodu .

Napisano

> Ja śmigam na pakiecie 5 i przełącznik na auto ,wydaje mi się że takie rozwiązanie jest idealne .

Mam podobne odczucia do pakietu nr 1 smile.gif

btw

Uważaj z gazowaniem bo silnik 2.0 T o ile sie nie myle nie ma samoregulacji luzu zaworowego i ma niezamocne gniazda zaworów i LPG może mu nie wyjść na zdrowie.

Napisano
  • Autor

> Więc tak -pakiet 5 nie zapalają się pozycyjne ,zrobiłem tak jak pisałeś i światła zgasły ale

> wystarczy jeszcze raz to samo zrobić i powracają .

> Jeśli zgasisz je tak jak pisałeś to nie zapalą się po odpaleniu silnika nawet wielokrotnym .

> Ja śmigam na pakiecie 5 i przełącznik na auto ,wydaje mi się że takie rozwiązanie jest idealne .

Czyli EUREKA! idea.gif Odnalazłem rozwiązanie problemu a ty mi je potwierdziłeś. Pewnie w ASO nie mają o tym pojęcia! Wspólnymi siłami zawsze lepiej.

Tak więc w wersji 5 należy włączyć światła i nic nie grzebać, bo każde przekręcenie włącznika zakłóci pracę. Pozycja AUTO działa tak samo w tym wypadku jak ZERO.

Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu zagadki.

Napisano

> Czyli EUREKA! Odnalazłem rozwiązanie problemu a ty mi je potwierdziłeś. Pewnie w ASO nie mają o

> tym pojęcia! Wspólnymi siłami zawsze lepiej.

> Tak więc w wersji 5 należy włączyć światła i nic nie grzebać, bo każde przekręcenie włącznika

> zakłóci pracę. Pozycja AUTO działa tak samo w tym wypadku jak ZERO.

> Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu zagadki.

To w końcu jak jest z pozycyjnymi w trybie AUTO? są czy nie ma ?

Napisano
  • Autor

> To w końcu jak jest z pozycyjnymi w trybie AUTO? są czy nie ma ?

Tak samo jest jak z pozycją ZERO, tylko czujnik w zasadzie nie spełnia swojej roli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.