Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 MPI 75 Gaśnie

Featured Replies

Napisano

Może mi ktoś podpowie z jakiej przyczyny gaśnie silnik ?

Gaśnie niezależnie od obrotów. Raz się zdarza sie na postoju, ale głównie w czasie jazdy i bez znaczenia czy 2 czy 6 tys obr, silnik nagle gaśnie jakby mu brakło nagle prądu czy paliwa. Wystarczy wyłączyć zapłon i odpala od strzała. Czasem zgaśnie dosłownie na ułamek sekundy, szarpnięcie i mozna jechac dalej.

Gdzie szukać przyczyny ?

Napisano
  • Autor

> czujnik polozenia walu np.

Jak go sprawdzić ? Na początek wyczyszczę. Czy przez uszkodzony lub zabrudzony czujnik może sie zawieszać obrotomierz ? Bo to czasem też się zdarza

Napisano

> Jak go sprawdzić ?

sprawdzic stan fizyczny: czy przewod nie jest uszkodzony, czy nie jest za daleko od kola.

podmienic na inny.

> Na początek wyczyszczę.

to tez.

> Czy przez uszkodzony lub zabrudzony czujnik może sie

> zawieszać obrotomierz ?

IMO nie.

Napisano
  • Autor

> sprawdzic stan fizyczny: czy przewod nie jest uszkodzony, czy nie jest za daleko od kola.

A nie pamiętasz czasem jaka powinna być ta odległosć ?

Napisano
  • Autor

Dzięki Dzięki zlosnik.gif

Na razie wyczyściłem i jakby troche obroty sie wyrównały, poczekamy, może przypadkiem nie będzie gasł smile.gif

Napisano
  • Autor

Czyszczenie czujnika nic nie dało, nadal gaśnie, sprawdzę jeszcze odległość. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę smile.gif

Napisano

> Czyszczenie czujnika nic nie dało, nadal gaśnie, sprawdzę jeszcze odległość. Jeśli ktoś ma jeszcze

> jakieś pomysły to bardzo proszę

Ja miałem podpbny przypadek ale tylko raz , iż jechałem samochodem i mi nagle zgasł okazało się iż mam uszkodzoną pamięc , panowie wymienili i ok smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja miałem podpbny przypadek ale tylko raz , iż jechałem samochodem i mi nagle zgasł okazało się iż

> mam uszkodzoną pamięc , panowie wymienili i ok

Dużo to kosztowało ?

Ja u siebie stawiałbym na słabą już pompę paliwa. Dziś jak ostro zawróciłem też zgasł i przez dłuższy czas nie chciał zapalić. jakby nie mógł paliwa zaciągnąć

Napisano

> Dużo to kosztowało ?

> Ja u siebie stawiałbym na słabą już pompę paliwa. Dziś jak ostro zawróciłem też zgasł i przez

> dłuższy czas nie chciał zapalić. jakby nie mógł paliwa zaciągnąć

250 zł frown.gif , a jak byłbys zainteresowany pompąpaliwa mam oryginalną używkę możemy sie dogadac smile.gif info priv jak coś

Napisano

> 250 zł

ło matko... tyle to caly komputer kosztuje.

seryjny czip mozna kupic za 1/10 tego.

Napisano

> ło matko... tyle to caly komputer kosztuje.

> seryjny czip mozna kupic za 1/10 tego.

wymienili pamięc i wgrali nowy soft smile.gif wiem że dużo ale co zrobic frown.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Problemu nie udało się wyeliminować.

Komputer pokazał bład czujnika położenia wału, wymieniłem go i nic...

Zastanawiam się czy to nie może być problem ze stacyjką, nie zawsze gaśnie kontrolka "code", do tego zacina się... Trudno sie dostać do kostki ?

Od wczoraj jeżdżę z wykręconym korkiem przed katalizatorem, bo podejrzewam że może on jest przytkany... Na razie auto nie gaśnie (chodź to jeszcze nic nie znaczy) ale nadal zdarzają sie problemy z uruchomieniem silnika.

Napisano

> Problemu nie udało się wyeliminować.

> Komputer pokazał bład czujnika położenia wału, wymieniłem go i nic...

> Zastanawiam się czy to nie może być problem ze stacyjką, nie zawsze gaśnie kontrolka "code", do

> tego zacina się... Trudno sie dostać do kostki ?

> Od wczoraj jeżdżę z wykręconym korkiem przed katalizatorem, bo podejrzewam że może on jest

> przytkany... Na razie auto nie gaśnie (chodź to jeszcze nic nie znaczy) ale nadal zdarzają

> sie problemy z uruchomieniem silnika.

Jakim korkiem przed katalizatorem ??

Jakby był problem z CODE to byłby zapamiętany błąd. Skoro jest błąd czujnika to albo on albo koło foniczne, albo wiązka.

Napisano

> Jakim korkiem przed katalizatorem ??

> Jakby był problem z CODE to byłby zapamiętany błąd. Skoro jest błąd czujnika to albo on albo koło

> foniczne, albo wiązka.

Nie zawsze jest zapisywany ten błąd w ECU. Skoro koledze czasem świeci code to stawiam na uszkodzony immobiliser. U mnie w 1.2 działo się podobnie tylko jak zgasł to często trzeba było odczekać kilka godzin żeby odpalił. Błędu immo nie zapisywało w ECU. Po wycięciu immo auto gadało idealnie.

Napisano

> Komputer pokazał bład czujnika położenia wału, wymieniłem go i nic...

wymieniles na inny czy na nowy?

Napisano

> Może mi ktoś podpowie z jakiej przyczyny gaśnie silnik ?

> Witam u mnie takie objawy powodował uszkodzony czujnik temperatury objawy były dokładnie takie same po wymianie ok.

Napisano
  • Autor

> wymieniles na inny czy na nowy?

Nóweczka

Napisano
  • Autor

> Jakim korkiem przed katalizatorem ??

Jest w rurze wydechowej taka śruba z prawej strony przed katalizatorem. Wykręcając ją udało mi sie zdiagnozować problem braku mocy w poprzednim aucie. Pomyślałem że tu może też to coś da. Podejrzewam zatkany katalizator, bo jak sie potrząśnie wydechem, to coś w nim się przysypuje.

> Jakby był problem z CODE to byłby zapamiętany błąd. Skoro jest błąd czujnika to albo on albo koło

> foniczne, albo wiązka.

W wiązce coś ktoś rzeźbił, bo widać nieoryginalną izolację

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.