Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ukręcona śruba w kolektorze

Featured Replies

Napisano

no więc ukręciła się śruba która spina rurę (tą z katalizatorem) z kolektorem. da się to jakoś rozwiercić/wykręcić na samochodzie? z góry nie ma dostępu (śruba nie przechodzi na wylot).

może bym to olał ale dmucha stamtąd wrrr.gif, a jak znam życie, to jak ruszę kolektor, to będzie więcej śrub do rozwiercania smile.gif

Napisano

Ostatnio ze znajomym kilka śrub z wydechu wyjmowaliśmy xD

Wystaje Ci coś tam czy na równo się ułamała ? Jak wystaje to walnij kilka razy młotkiem ( z uczuciem ale i nie za lekko) polej WD40 i spróbuj złapać żabą albo jakimiś kombinerkami... Nam ładnie wychodziło a jak się jakaś urwała na równo to rozwiercaliśmy coraz to większymi wiertłami. Później wydłubywanie resztek i przegwintować 270751858-jezyk.gif Jak podniesiesz samochód i porządnie podeprzesz to dasz radę od dołu smile.gif

Napisano
  • Autor

mechanicy wyjęli kolektor, wywiercili i jest ok. niestety przy okazji wyszło, że urwana jest też szpilka w głowicy confused.gif. niestety trzeba wyjmować głowicę, bo nie ma dojścia. więc odpuściłem temat i trochę "przepuszcza" crazy.gif

Napisano

Nie trzeba zdejmowac glowicy...Kiedys, na okolicznosc wymiany uszczelki pod kolektorem wydechowym, spawaniu i planowaniu kolektora (wiadomo dlaczego, popularna usterka w X18 i X20...) urwala sie szpilka w glowicy, w najgorszym mozliwym miejscu, czyli przy obudowie rozrzadu. Wywiercilem otwor Dremelem, wbilem bit Torx i wykrecilem resztki. Do tego celu idealna by byla wiertarka katowa.

Poza tym bardzo wazna uwaga: po demontazu kolektora wydechowego warto sprawdzic jego plaszczyzne przylegania do glowicy (jesli jest nierowna, a 99% kolektorow z tych silnikow jest krzywa lub peknieta), warto kolektor splanowac, oczywiscie dac nowa uszczelke i OBOWIAZKOWO nowe szpilki i nakretki (gdy uzyjemy starych szpilek, na pewno jedna z nich sie urwie-przetrenowane nie raz...).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dzięki za radę. ukręcona jest dokładnie ta szpilka przy obudowie rozrządu. icon_rolleyes.gif

kolektor nie był pęknięty, ale powierzchni nie planowałem bo wyglądało, że jest równo. poza tym dociągnąłem troche nakrętki i mam wrażenie że już nie furcze niewiem.gif

muszę więc poszukać kogoś kto weźmie się za to bez zrzucania głowicy, bo nie lubię patentów i niedoróbek

Napisano

Oooo... mam tebn sam problem... grinser006.gif joker prośba... jak zrobisz to powiedz czy ciężko było zrobić bo też mnie to czeka... sick.gif

Napisano

i ja mam ten sam problem ... frown.gif

dziś nawet chciałem wymienić kolektor bo jest pęknięty, ściągnąłem osłonę a tu dwie szpilki urwane (te blisko obudowy rozrządu) i lipa nie wiem co z wym fantem zrobić .. frown.gif a tłucze się nie miłosiernie ostatnio frown.gif

Napisano

Widać ten typ tak ma... confused.gif Ja się wybiorę do znajomego mechanika w następnym tygodniu... powiedział, że raczej da radę te śruby wykręcić... ok.gif ale pierdzi u mnie ostrooo sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.