Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brudny reflektor - co na to poradzic

Featured Replies

Napisano

takiej porady szukam i jakos szukajka mi nie pomogla...

dzisiaj wymienilem sobie jeden reflektor i obraz jaki zastalem po tej wymianie to..... masakra

nowe swiatlo piekne blyszczace a stary... syf malaria i korniki w porownianiu z nowym... zakurzony od srodka i to bardzo powaznie do tego stopnia ze w dzien widac roznice w oswietlaniu

jest jakis patent na wyczyszczenie go w srodku, szklo i odblask (najchetniej bez koniecznosci demontowania z samochodu)

??

Napisano
  • Autor

nikt nie ma pomyslu co na to zaradzic?

oczywiscie poza wymiana wink.gif

Napisano

> nikt nie ma pomyslu co na to zaradzic?

Zacznij od wypolerowania szkła od zewnątrz pastą Automax. Bez obawy - niczego nie uszkodzisz a prawdopodobnie załatwisz sprawę pozytywnie. Jak nie pomoże, będziemy się martwić dalej grinser006.gif

Napisano

ostatnio czyściłem - elastyczny patyczek (ja użyłem listewki usztywniającej z wycieraczki) i owinięta szmatka przez okienko po żarówce. dało radę - tylko uważaj na odbłyśnik - jest bardzo delikatny i podatny na zarysowania - unikaj kontaktu

Napisano

ale kolega ma klosz zakurzony od wewnatrz wiec polerka nic nie da.

reflektor jest tak zbudowany, ze nie da sie go rozebrac bezinwazyjnie (wiem, bo sam je robilem).

od wewnatrz nie da sie go wyczyscic, nawet jakbys chcial jakas szmatke na patyczku to nie da rady bo na drodze stoi ten metalowy kapturek na zarowke (zapomnilem, jak sie to fachowo nazywalo). samego klosza tez nie rozkleisz bo jest przyklejony masakrycznie mocnym klejem. chyba, zeby wykrecic reflektor z auta, postawic na kloszu, zalac jakims plynem do mycia, potrzasac zeby wyplukalo, wylac i poczekac az reszta odparuje.tylko pewnie potem zostana zacieki na kloszu i nie wiem, czy detergenty nie zrobia nic z aluminium na odblysniku.

ja bym nic nie kombinowal smile.gif

edit: o czyli jednak przez okienko po zarowce sie da. myslalem, ze kapturek bedzie przeszkadzal smile.gif

Napisano

> ale kolega ma klosz zakurzony od wewnatrz wiec polerka nic nie da.

Zawsze coś da, poza tym ja go do niczego złego nie namawiam grinser006.gif. Jak brud jest od wewnątrz (kurz, osad), to pomysł z płukanką płynem do naczyń nie jest zły, w końcu nie raz szkło zaparuje więc z wodą ma kontakt, a płyn do mycia naczyń krzywdy odbłyśnikowi nie zrobi. Ja bym próbował, kupić nowy zawsze zdąży grinser006.gif

Napisano

> takiej porady szukam i jakos szukajka mi nie pomogla...

> dzisiaj wymienilem sobie jeden reflektor i obraz jaki zastalem po tej wymianie to..... masakra

> nowe swiatlo piekne blyszczace a stary... syf malaria i korniki w porownianiu z nowym... zakurzony

> od srodka i to bardzo powaznie do tego stopnia ze w dzien widac roznice w oswietlaniu

> jest jakis patent na wyczyszczenie go w srodku, szklo i odblask (najchetniej bez koniecznosci

> demontowania z samochodu)

> ??

bez konieczności demontowania to średnio.

możesz zdjąć i "wyprać" będzie lepiej, ale i tak może zostać różnica

Napisano
  • Autor

> Zacznij od wypolerowania szkła od zewnątrz pastą Automax. Bez obawy - niczego nie uszkodzisz a

> prawdopodobnie załatwisz sprawę pozytywnie. Jak nie pomoże, będziemy się martwić dalej

klosz kloszem z zewnatrz przymatiowiony to norma po paru latach

ale od srodka jest masa kurzu - specjalnie rozbebeszylem stary reflektor i to co starlem z odblysnika i klosza od srodka to masakra - przeciagniecie palcem po wewnetrznej stronie klosza zmienilo kolor palca na czarny.....:(

Napisano
  • Autor

> Zawsze coś da, poza tym ja go do niczego złego nie namawiam . Jak brud jest od wewnątrz (kurz,

> osad), to pomysł z płukanką płynem do naczyń nie jest zły, w końcu nie raz szkło zaparuje więc

> z wodą ma kontakt, a płyn do mycia naczyń krzywdy odbłyśnikowi nie zrobi. Ja bym próbował,

> kupić nowy zawsze zdąży

bede sie bawil tak jak Darek pisze - zrobie cos na styl wyciora i sie pobawie...

wyjmowac swiatlo - srednia przyjemnosc - ostatnia proba skonczyla sie wykruszonymi mocowaniami zderzaka od dolu do kraty wzmocnienia czolowego :/

jak da cos czyszcenie wyciorem to bedzie OK jak nie to moze znowu sie trafi okazja ze kupie nowy reflektor za prawie smieszne pieniadze

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

chwile mialem to poswiecilem czas tematowi porysowanego i brudnego reflektora...

w ruch poszla wiertara

pasta polerska w kostce (jakas niebieska)

oraz filcowa tarczka polerska

efekt - przerosl moje oczekiwania - po 20 minutach zabawy ze "szkla" zniknely wszelkie rysy mniejsze i wieksze tak ze powierzchnia reflektora jest moim zdaniem jak nowka smile.gif

pozostaje w kolejnej wolnej chwili wytrzec jakos kurz ze srodka reflektora i miec nadzieje ze fekt bedzie tak samo zaskakujacy in plus jak polerka smile.gif

Napisano

> chwile mialem to poswiecilem czas tematowi porysowanego i brudnego reflektora...

> w ruch poszla wiertara

> pasta polerska w kostce (jakas niebieska)

> oraz filcowa tarczka polerska

> efekt - przerosl moje oczekiwania - po 20 minutach zabawy ze "szkla" zniknely wszelkie rysy

> mniejsze i wieksze tak ze powierzchnia reflektora jest moim zdaniem jak nowka

> pozostaje w kolejnej wolnej chwili wytrzec jakos kurz ze srodka reflektora i miec nadzieje ze fekt

> bedzie tak samo zaskakujacy in plus jak polerka

A nie zmieniło ci od tego kształtu wiązki światła? Bo takie zmiany na reflektorze mogły mieć takie konsekwencje (inne rozpraszanie itp.).

Napisano
  • Autor

> A nie zmieniło ci od tego kształtu wiązki światła? Bo takie zmiany na reflektorze mogły mieć takie

> konsekwencje (inne rozpraszanie itp.).

chyba gladki klosz znacznie mniej rozprasza niz zmatowiony i zrysowany wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> chyba gladki klosz znacznie mniej rozprasza niz zmatowiony i zrysowany

Gdzie kupiłes paste? i jaka to pasta? bo musze wypolerowac klosze bo strasznie porysowane są crazy.gif

a moze tempo tez pomoze cos? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Gdzie kupiłes paste? i jaka to pasta? bo musze wypolerowac klosze bo strasznie porysowane są

> a moze tempo tez pomoze cos?

tempo na kloszu nie sprawdzalem - sprawdzalem tempo na masce w polaczeniu z polerka mechaniczna - efekt 15 minut pracy bardzo widoczny - na plus oczywiscie

- znalazlem w garazu cos takiego (przynajmniej z wygladu) - generalnie taka pasta polerska w kostce niebieska i do tego wiertarka i filcowa tarczka polerska i po moze 15 minutach nie bylo nawet sladu po rysach - gladziutkie szklo jak pupcia niemowlaka

pees

widze ze kolor okresla granulacje - wiec do reflektora im drobniej tym lepiej

pees 2

jezeli bedziesz uzywal tarczy na wiertarce to uwazaj zeby nie zawadzic rantem - bardzo latwo przygrzac powierzchnie klosza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.